131019098
26 Nisan 2024, Cuma

Tatili Kazdağları'nda Yapmak için 14 Sebep

4 Nisan 2020, Cumartesi 13:43

     


Doğal güzelliği, ihtişamlı tepeleri ve eşsiz havasıyla her geçen gün daha fazla kişinin tatil için tercihi haline gelen Kazdağları’na gitmeyi anlamlı kılacak onlarca detay var. Özellikle uygun fiyatlarla hizmet veren kazdağları otelleri ile bütçesini zorlamadan tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden birisi olan Kazdağları’na gitmeden önce bölge hakkında bilmeniz gereken bazı detaylara birlikte değinelim.

1 - Hasan Boğuldu Gölü ve Efsanesi

Kazdağları oldukça güzel ve ihtişamlı hikayelere sahip, bu hikayeleriyle de bölgede isimlendirilmiş çeşitli doğal güzelliklere ve izlere sahiptir. Bu hikayelerden birisi de Hasan ve Emine’nin aşkını konu alan Hasan Boğul efsanesidir. Sebahattin Ali’nin öykülerine konu olan bu hikaye oldukça dokunaklıdır.

Kaz Dağları’nın zirvesinde ailesiyle birlikte Beyoba köyünde yaşayan güzeller güzeli Emine, ailesinin geçimini sağlamak için sürekli olarak beş saatlik bir yoldan yürüyüp pazarda yetiştirdikleri ürünleri satmaya çalışırmış.

Bu pazarda Ova Köyünün yakışıklısı Hasan’da yetiştirdiği ürünleri satmaktaymış ve ilk görüşte birbirlerine aşık olmuşlar. Her Çarşamba pazarda yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri satmak için karşılaşan aşıklardan Hasan, Emine’ye aldığı sebze ve meyvelerin yanında karpuz da ikram edermiş.

Hasan ve Emine bu aşkı daha fazla bastıramayacaklarına karar verince evlenmeye karar vermişler fakat Emine’nin ailesi Hasan’ın yörük hayatının üstesinden gelemeyeceğini düşünerek Hasan’ın gücünü sınamak ister.

Hasan’ın bu sınavı geçmek için 60 kiloluk bir tuz çuvalını beş saat mesafede yer alan obaya sırtında taşıması gerekir. Eğer bunu yapabilirse Emine ile evlenmelerine izin verilecektir.

Çuvalı sırtına alıp Emine ile birlikte yollara düşen Hasan, kısa süre sonra yorulmaya ve sendelemeye başlar. Bir süre sonra da dizlerinin bağı çözülür. Ovada yetişen Hasan, yörük hayatının gerektirdiği ağır işlerle daha önce karşılaşmadığı için yüke daha fazla dayanamaz ve olduğu yere yığılır kalır.

Emine ise Hasan’ın arkasında onu takip ettiğini sanır ve yoluna devam eder. Köye vardığında arkasında Hasan’ın olmadığını görünce geri döner ve Hasan’ı aramaya başlar. Ararken Hasan’a hediye ettiği yazmasının gölde yüzdüğünü görür ve Hasan’ın boğulduğunu anlar. Bu acıya dayanamayan Emine, oracıkta yığılır.

Emine’nin hayatını kaybettiği yerde bir çınar yetişir ve bu çınar Emine Çınar’ı olarak adlandırılır. Gölet ise Hasan Boğuldu göleti olarak adlandırılır. Çınar’ın dallarının göle dokunuyor olmasının da açıklaması yine bunla yapılır.

2 - Kazdağları Şelalelerini Mutlaka Görmeniz Gerekiyor

Kazdağları’nda birden fazla  şelale vardır ve her biri de diğerinden ayırt edilemeyecek kadar güzeldir. Bu şelaleler arasında en dikkat çekenleri ise Sütüven şelalesi ve Mıhlı şelalesidir. Roma döneminden kalan kemerli köprüsü ile ilgi çeken Mıhlı şelalesi birçok kişi tarafından ‘Gizli Cennet’ olarak adlandırılır. Çok fazla bilinmeyen, ancak eşsiz bir doğa harikası olan bölge mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.

3 - Adatepe Köyü

Edremit Körfez bölgesinin kuzeyinde büyük bir tepenin ardında yer alan, yemyeşil bir doğaya sahip Adatepe köyü dar sokaklı oldukça şirin bir köydür. Koruma altına alınan köy, taş evlerden oluşmakta ve içerisinde Kaz dağı otelleri yer almaktadır. Oldukça estetik işçiliklere konu olan köydeki taş evler bölgeye gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

4 - Yeşilyurt Köyü

Denize oldukça yakın bir bölgede yer alan Yeşilyurt köyü, hem deniz keyfi yapmak hem de dağlarda gezmek isteyenler için harika bir seçim olacaktır. Kazdağları otel konaklaması açısından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir, nasıl bir tatil geçirmek istediğinize bağlı olarak seçebileceğiniz alternatifler mevcuttur. Eskiden ve hala bazı yerliler tarafından Büyük Çetmi olarak isimlendirilen köyün 700 yıldan fazla bir süredir var olduğu düşünülüyor.

5 - Sarıkız Tepesi

Ülkemizdeki en ferah alanlardan birisi olan Sarıkız Tepesi, Marmara ile Ege bölgesi arasındaki doğal Kazdağları sınırının en yüksek tepesidir. Dağcılık, aktivite vb. Arayışlar içerisinde olan kişilerin mutlaka bu tepeyi ziyaret etmesi tavsiye edilir.

6 - Tuncel Kurtiz Köyü

Geçtiğimiz yıllarda vefat eden Tuncel Kurtiz’in adına vasiyet yazdığı bu köy oldukça küçük ve şirin bir köy. Tuncel Kurtiz’in sık sık ziyaret ettiği köyün nüfusu ise 800. Sahile 3 km uzaklıkta yer alan bu köye adımınızı attığınız anda nefis zeytin kokusu ciğerlerinize dolacak. Köy kahvehanesinde bir çay içmeden, Tuncel Kurtiz’in mezarını ziyaret etmeden Kazdağları’ndan dönmemenizi tavsiye ediyoruz.

7 - İlginç Adetleri Olan Bir Alevi Köyü: Tahtakuşlar

Kazdağları’nın oldukça ilgi çekici hikayelere ve yerlere ev sahipliği yaptığından bahsetmiştik. Bu kapsamda bölgedeki en ilgi çekici yerlerden birisi de Tahtakuşlar isimli bu köy. Tuncel Kurtiz’in vasiyetinde gömülmeyi arzuladığı fakat gömülemediği bu köy Anadolu’da etnografya galerisi açan ilk köy olarakta öne çıkıyor.

Bazı kişiler tarafından şaman köyü olarakta bilinen bu köyün en ilginç adeti ise köylülerin sürekli olarak kapısının önünde, sokakta oturması. Köye gittiğinizde göreceğiniz manzara yani gencinden yaşlısına herkesin evinin önünde yolda oturması sizi şaşırtmasın.

8 - Altınoluk Köyü

Kazdağının eteklerinde harika bir köy olan Altınoluk Köyü sakinliği ve huzur verici atmosferi ile ünlüdür. Kazdağları’na gittiğinizde mutlaka bu köyde mola vermeli ve yerel halkın yaptığı ev yemeklerini tatmalısınız.

9 - Güre Pınarbaşı

Güre sınırları içerisinde bulunan Pınarbaşı Akçay’a 6 kilometre kadar uzaklıkta yer alan harika bir piknik alanıdır. Tertemiz doğası ve yamaçtan amansızca akan buz gibi suyuyla yaz aylarında mutlaka uğramanız gereken bir köşe.

10 - Ağlayan Şelale

Güre Pınarbaşı yolu üzerinde yer alan Ağlayan Şelale bölgedeki en huzur verici yerlerden birisidir. Bin pınar İda’nın saklı cennetlerinden birisi olan yere de uğramanız gerekiyor.

11 - Darıdere Tabiat Parkı

Kazdağları’nın içerisinde yer alan koruma altındaki Darıdere’de harika bir kaçış noktası. Darıdere Tabiat parkı içerisinde kamp ya da piknik yapabilir, yürüyüşe çıkabilirsiniz. Yemyeşil doğası ve oksijen dolu tepeleriyle Darıdere tabiat parkı bölgeye gittiğinizde mutlaka göz atmanız gereken yerler arasında bulunuyor

12 - Zeytinli Köyü

Akçay’a 10 dakika mesafede yer alan Zeytinli köyü, denizinin güzelliği ve doğasının temizliği itibariyle bölgenin saklı kalmış cennetlerinden birisi olarak ilgi çekiyor. Yaz aylarında yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak noktası olan Zeytinli, doğal güzelliklerinin yanında oldukça modern bir köydür. Bölgeyi sentezlemek için mutlaka dokusunu hissetmeli ve vakit geçirmelisiniz.

13 - Bir Göçmen Köyü: Kızılkeçili

Bin yıldan uzun süredir var olan Kızılkeçili köyü, Akçay’a oldukça yakındır ve Edremit ilçesine bağlıdır. Orta Asya’dan göçen Kayı boyunun Kızılkeçili kavmi tarafından bir yerleşke olarak kabul edilen bu köy geçimini zeytincilikle sağlamaktadır. Köyde bolca meyve ağacı vardır.

Kızılkeçili köyünün merkezinde 855 yaşında bir anıt ağacı bulunmaktadır. Köyün simgesi haline gelen bu ağaç ve Kızılkeçili köyü bronşit, astım, nefes darlığı gibi hastalıklara sahip insanlar için bir terapi merkezi olarak anılmakta ve kullanılmaktadır.

 







 
Son Eklenen Haberler