131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Zorunlu Deprem Sigortası Primleri Nasıl Hesaplanır?

12 Temmuz 2017, Çarşamba 12:41

     


Zorunlu Deprem Sigortası DASK, depremde ve deprem kaynaklı doğal afetlerde meydana gelen hasarları teminat altına alıyor. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamı gereği tüm doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerinde ve tapudaki alım satım ve ipotek işlemlerinizde deprem sigortası poliçe numaranızın olması gerekiyor.

Depremin neden olduğu hasarları teminat altına alan Zorunlu Deprem Sigortası DASK primleri, deprem risk alanlarına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin; en sık depremlerin görüldüğü 1. derece deprem bölgesinde yer alan il ve ilçelerde, diğer deprem bölgelerine göre daha yüksek sigorta primi ödeniyor. Ancak sigorta bedeli, 1. derece deprem bölgesinde diğer risk alanlarına göre daha yüksek oluyor.

 

Deprem risk alanı primlerde belirleyici oluyor

3 farklı yapı tarzı ile 5 deprem bölgesinin karşılaştırılarak hesaplandığı Deprem Sigortası primleri, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirlenir. Ödenecek prim, tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre uygulanan bir tarife ve tarifede yer alan binde değerle belirtilen değerlere 10 TL eklenerek hesaplanır. İstanbul’da bu tutar 15 TL’dir.

Sigorta primleri her yıl, birim metrekare maliyetlerindeki artışa bağlı olarak artış gösterebilmektedir. Dask sigortası online DASK sorgulama kolaylığı ile yaptırılabilmektedir.

 

DASK Primlerinde Uygulanan indirimler

Sigortalı sayısını artırmak ve alım gücünü kolaylaştırmak amacıyla Deprem Sigortası’nda indirim ve taksitlendirme gibi ödeme kolaylıkları bulunmaktadır. Zorunlu Deprem Sigortası’nda uygulanan indirimler şu şekildedir:

  • 2007 yılı ve sonrası yapılan binalara %10 prim indirimi,
  • Deprem sigortası poliçesini 1 yıl dolmadan 30 gün içinde yenileyenlere ilk yıl %10, sonraki yıllarda yapılan yenilemelerde %20 indirim,
  • Site yönetimleri tarafından sitedeki konutların en az 3’te 2’sinin sigortalanması durumunda %15, tüm konutların sigortalanması durumunda ise %20 indirim uygulanmaktadır.

DASK poliçe yenileme dönemlerinde tüm bu indirimlerden aynı anda faydalanmak mümkündür.

Zorunlu Deprem Sigortası poliçenizi online sigorta brokeri Koalay web sitesi üzerinden dilediğiniz zaman satın alabilir ve yenileyebilirsiniz. %100 güvenli bir internet ortamında zamandan tasarruf ederek gerçekleştirebildiğiniz işleminiz sonrası poliçesini yazdırabilir ya da e-postanıza gönderebilirsiniz.


 







 
Son Eklenen Haberler