131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

Golden Visa Yatırımı Yapmadan Önce Bilinmesi Gereken Temel Faktörler

15 Kasım 2021, Pazartesi 15:23

     


Yatırım programları ile oturum olarak bilinen Golden Visa programları, binlerce yatırımcıya AB'de oturum hakkı sağlamıştır. Portekiz bunu 9.500'den fazla denizaşırı yatırımcıya verirken, Yunanistan 8.000'den fazla ikamet izni verdi.

AB'de oturma izni almak için birden fazla yatırım seçeneği mevcuttur. Önemli olan nokta, ihtiyaçlarınıza göre doğru seçimi yapıp yapmadığınızdır.

Programları Yatırım Gereksinimlerine Göre Karşılaştırın

Her ülkenin talep ettiği minimum yatırım gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, Portekiz Golden Visa için minimum miktar, belirli bir gayrimenkul yatırımı türü için 280.000 Euro'dur. Öte yandan Yunanistan, mülk ve lokasyondan bağımsız olarak gayrimenkul alımları için minimum 250.000 Euro yatırım talep ediyor. Ayrıca, AB'de oturum almak istiyorsanız İspanya bir seçenektir. Ancak, gereken minimum miktar Yunanistan ve Portekiz oturma izni programlarına göre daha yüksektir. İspanya Golden Visa için nitelikli bir yatırımı tamamlamak için en az 500.000 Euro gereklidir.

Farklı Ülkelerden Gayrimenkul Alternatiflerini Değerlendirin

Portekiz

Portekiz'de gayrimenkul alımı Portekiz oturma izni için en popüler yatırım türüdür. 9.000'den fazla yatırımcı Portekiz Golden Visa için bir mülk satın aldı. Bu program, yatırım tutarlarında farklılık gösteren çeşitli seçenekler sunar. Minimum miktar 280.000 Euro'dan başlar ve 500.000 Euro'ya kadar ulaşır. Hem düşük yoğunluklu bir bölgede hem de kentsel rehabilitasyon alanında veya her ikisinde bir ev satın alabilirsiniz. Ya da hiçbirinin geçerli olmadığı bir yerden satın alabilirsiniz.

Yunanistan

Daha önce de belirtildiği gibi, Yunanistan'da mülk satın almak ve ardından Yunanistan Golden Visa başvurusu yapmak için minimum 250.000 Euro yeterli olacaktır. Aynı zamanda Yunanistan Golden Visa diğer seçenekler arasında en düşük tutardır. Ayrıca, bu miktar aynı zamanda diğer Golden Visa programları arasında AB'de oturum almak için en düşük miktardır.

Dominika

Dominika Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programına başvurabilmek için en az 200.000 Euro gerekli olacaktır.

Oturum veya Vatandaşlık: Hangisini Tercih Edersiniz?

Yatırım yapmadan önce de vatandaşlık kazanmak isteyip istemediğinizi düşünebilirsiniz. Bazı programlar önce ikamet, ardından belirli bir süre sonra vatandaşlık sunar. Dominika veya St. Kitts ise sadece birkaç ay içinde doğrudan vatandaşlığa yol açar.

“Portekiz’de nasıl oturma izni alınır?” sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz: Portekiz önce geçici oturma izni verir. İzni 2 yılda bir yenilemeniz gerekiyor. 5 yıl bittiğinde, vatandaşlık başvurusu yapma hakkınız olacak.

Öte yandan, Yunanistan'ın Golden Visa, yalnızca ülkeye taşınmayı planlamıyorsanız ikamet sağlar. İspanya bir başka Golden Visa seçeneğidir. Yer değiştirme olmaksızın yalnızca ikamet izni verir.

Dominika ve St. Kitts, yaklaşık 3-6 ay içinde doğrudan vatandaşlığa yol açar.

Ayrıca AB vatandaşlığı almak isteyip istemediğinizi de düşünmelisiniz. Portekiz ve İspanya Avrupa vatandaşlığına yol açarken, diğer ülkeler de bu mümkün değil.

Konaklama gereksinimleri

Her ülke, Golden Visa'nızı korumak için farklı kalış gereksinimleri talep eder.

Kalış şartı talep etmeyen ülkeler şunlardır:

  • Yunanistan
  • Dominika
  • St. Kitts ve Nevis

Ülke içinde belirli bir süre vakit geçirmeyi gerektiren ülkeler:

 

  • İspanya: İspanya yılda yalnızca bir giriş gerektirir.
  • Portekiz: Her iki yılda bir en az 14 gün.

Vergi İndirimleri

Farklı ülkelerde farklı vergi programları mevcuttur.

Portekiz

Portekiz'de çok popüler bir vergi programı NHR'dir. Golden Visa ile Portekiz oturum izni aldıktan hemen sonra avantajlarından yararlanabilirsiniz. On yıl süren NHR, yabancı gelirinizin çoğu için vergi muafiyeti sağlar. NHR statüsüne hak kazanmak için ülkede en az 183 gün geçirmeniz gerekir.

Yunanistan

Yakın tarihli bir düzenleme, yabancı emeklilerin Yunanistan'da vergi indirimleri almalarına izin veriyor. Tüm yabancı gelirleriniz için %7'lik sabit bir vergi oranı sağlar. Ayrıca NHR gibi on yıl sürer. Bu aynı zamanda Yunanistan'da en az 183 gün geçirmenizi gerektirir.

Dominika ve vergi indirimleri

Yatırım programı yoluyla Dominika Vatandaşlığı, hediye, servet, miras veya yabancı gelir vergisi gerektirmez. Sermaye kazançları da yerleşikler için vergiden muaftır.







 
Son Eklenen Haberler