131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

24 Kasım 2017, Cuma 17:57

     


Skolyoz, omurgada oluşan eğriliktir. Boyun ve bel bölgesinde çukurluk, sırt bölgesinde hafif kamburluk olması sonucunda meydana gelir. Skolyoz, omurgaların şekillerinin bozulmasından dolayı sinirlere de zarar vererek sinir sıkışmasına sebep olabilir. Skolyoz kişiyi günlük hayatında oldukça zorlar, fiziksel hareketlerini kısıtlar ve gün içerisinde sürekli ağrıya sebep olur. Fakat skolyoz tanısı, omurgasında şekil bozukluğu olan herkese konulmaz. Çünkü hastaya skolyoz tanısı koyulabilmesi için, hastanın omurgalarındaki eğriliğin en az 10 derece olması gerekmektedir. 10 derecenin altında olan kişiler için skolyoz belirtisi koyulamaz.

Skolyozun farklı sebepleri vardır. Bunlardan ilki ve en çok görüleni olan idiopatik skolyozdur ve bunun sebebi hala bilinmemektedir. İkincisi ise nöromusculer skolyozdur. Bunun sebebi ise kas ve sinir hastalıklarıdır. Üçüncüsü ve sonuncusu konjenital skolyozdur. Bunun sebebi ise anne rahminde meydana gelen bir hasarlardır.

Kişiye skolyoz tanısı koyulabilmesi için röntgen çekilmesi gerekir. Röntgen, kişi ayaktayken çekilmelidir. Çünkü kişi yatarken omurgalarının şekli değişecektir. Kişiye skolyoz teşhisi konulduysa, kişi ameliyat olmak istemiyorsa ve skolyoz hastalığının şeklinden değil sadece vermiş olduğu ağrılardan şikayetçiyse rijit bantlama tedavisi ile bu ağrılar ortadan kaldırılabilir. Herhangi bir ilaç içermeyen ve yan etkisi olmayan rijit bantlama tedavisi son zamanlarda sıkça tercih edilmektedir.

Fakat hasta hem şekil bozukluğundan hem de ağrılarından şikayetçi ise farklı skolyoz tedavisi de mevcuttur. Bu tedavi yöntemlerinden birisi füzyon tedavisidir. Füzyon tedavisinde iki ya da daha fazla omurga birbirine kaynatılır ve sabitlenir. Tedavi edilen omurgaların ağrısı ortadan kalkar fakat kişinin hareketleri omurgaların sabitlenmesinden dolayı kısıtlanır.

Füzyon tedavisi dışında bir başka tedavi yöntemi ise vida ve iple tedavi yöntemidir. Omurgalara yerleştirilen vidalara ip bağlanarak hafifçe gerdirilir. Gerdirilen omurgalar eski halini alır. Detaylı bilgi için https://www.romatem.com/skolyoz-tani-ve-tedavisi/ adresini ziyaret edebilirsiniz.







 
Son Eklenen Haberler