131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

Hayat Kolaylaştıran Şemsiyeler

28 Ağustos 2017, Pazartesi 09:25

     


Şemsiye güneşe, yağmura ve rüzgara karşı korunmak için kişisel veya mekanlarda kullanılan büyük şemsiyeler hayatı kolaylaştırıyor.

Şemsiyenin Kısaca Tarihi

İlk kullanıldığı dönemlerde para yani durdurmak ve sol yani güneş anlamında kullanılan iki kelimenin birleşimi paraşol kelimesiyle anılmıştır. Türkçede ise kendine Arapçadaki şemsiye kullanımıyla karşılık bulmuştur. Latince de ise umbra yani gölge kelimesinden türeyen şemsiyenin 4000 bin yıllık bir tarihi geçmişi olduğu düşünülüyor.

İlk şemsiyenin Mezopotamya'da kullanıldığı güneşten korunmak amacıyla ise ilk defa M.Ö 1200 yıllarında Mısır'da kullanıldığı düşünülmektedir. Mısır'dan Roma kültürüne geçen şemsiyenin kullanımına eski Yunan kültüründe de rastlanır. Yağmura karşı korunmak amacıyla ise ilk kez Çin'de kullanıldığı biliniyor. 16. yy sonrasında Batı dünyasında yaygınlaşan şemsiye Türkiye'de ise ilk örnekleri dışında Türkiye'de yaşayan bir İngiliz vatandaşı Robenson'un seri üretime başlamasıyla gerçekleşti.

Avrupa'da ilk olarak Londra'da Faslı bir gezgin olan Janas Hanway tarafından kullanıldı. Hatta İngiliz burjuvazisi şemsiyeye o zamanlar 'Hanway' ismini vermişti. Daha sonraları şemsiyeler otomatik, yarı otomatik ve manuel olarak geliştirilmiş ve üretimi seri hali almaya başlamıştır. Günümüzde ise şemsiyenin kullanım alanı kişisel şemsiye kullanımından çok toplu veya mekânsal alanları korumak amacıyla büyük şemsiye kullanımına doğru yaygınlaşmıştır.

 

Büyük Şemsiyeler

Yağmur veya güneşten korunmak amacıyla mekanlarda, restoranlarda, plajlarda ve daha birçok yerde çeşitli büyük şemsiye kullanımları yaygınlaşmıştır. Aynı zamanda şemsiye dekorasyon anlamında evlere şıklık ve konfor sağlamaktadır. Kare şemsiye, Fransız şemsiye ve Yuvarlak şemsiye gibi türleri mevcuttur.

Kullanım Alanları

Büyük alanları gölgelemeye yarayan şemsiye, sabit ve hareketli altlığıyla, alüminyumdan güç alan gövdesi ve rüzgarlı havalarda çabuk kapatılmasını sağlayan teleskopik açılımıyla insan hayatına konfor ve kolaylık sağlıyor. Şemsiyeler restoranlarda, kafelerde, barlarda, plajlarda yazın veya kışın kendine yer buluyor. Kullanıldığı amaca göre kare şemsiye, Fransız şemsiye ve yuvarlak şemsiye türleriyle sadece toplu insanların bulunduğu büyük mekanlarda değil villa gibi bahçeli evlerde de kendine şık bir yer edinen şemsiye; güneş, yağmur ve rüzgar gibi hayatı olumsuz etkileyebilecek durumlara karşı hayatı kolaylaştıran, konfor ve dekorasyonda şıklık ağlayan bir eşyadır.

Daha detaylı bilgi için : www.montecarlotente.com.tr







 
Son Eklenen Haberler