131019098
29 Mart 2024, Cuma

KONAK VAPUR İSKELESİ'NE GREV KARARI ASILDI

1 Haziran 2017, Perşembe 06:37

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZDENİZ AŞ ile Türk-İş Konfederasyonuna bağlı Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden uzlaşma çıkmaması üzerine işçiler, Konak Vapur İskelesi'ne grev kararı astı.

Türkiye Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir, Konak Vapur İskelesi'nde, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmelerin beş ay sürdüğünü ve toplu sözleşme sürecinden bir sonuç çıkmadığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile uzlaşmak için ellerinden ne gelirse yaptıklarını ifade eden Pekdemir, "Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu (TUGSK) göre burası aylar öncesinden 2. sicile geçti. Bu gemi adamların vergi vermediği bir çalışma sistemi demektir maalesef görüyoruz ki yasaya aykırı bir şekilde benim emekçi dostlarım vergisi kesiliyor. TUGSK'a geçtiğimiz için bundan sonra toplu iş sözleşmesinde net ücrete geçmemiz gerekiyor. Kesilen vergimizi zaten bize devlet geri iade ediyor. Zam vermiyorlar en azından enflasyon üzerinden bir zam istiyoruz." diye konuştu. Pekdemir, İZDENİZ AŞ'de çalışan kara personeline, yüzde 9 zam teklif edildiğini ama enflasyonun yüzde 12 civarında olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin diğer şirketlere yüzde 15 ile 17 arasında iyileştirme yaptığını kaydetti.

Uzattığımız barış elini belediye yetkilileri havada bırakmamalı diyen Pekdemir, şunları söyledi: "Aklınızı başına toplayın. Denizcinin etkisi de sert olur tepkisi de sert olur. Kimse bizim gücümüzü sınamaya kalkmasın. Gelin İzmir halkına huzursuzluk vermeyelim. Bu toplu iş sözleşmesi grev kararımız birkaç gün içinde çözülmezse hiç kimsenin kuşkusu olmasın. İzmir'de grev uygulamasına geçeceğiz bu gemileri, filoyu bağlayacağız. Vereceğimiz rahatsızlıktan dolayı İzmir halkından özür diliyoruz. Sadece alın terimizin karşılığını istiyoruz." Türkiye Denizcilik Sendikası Genel Mali Sekreteri Cevahittin Yeşiltaş da kara personelinin sosyal yardımlarla beraber en az maaşının bin 700 lira, kaptanların maaşlarının ise 4 bin 400 lira olduğunu, 60 gün içinde anlaşma sağlanmadığı taktirde sendika üyelerinin 13 Temmuz'da greve çıkacaklarını aktardı.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler