131019098
19 Nisan 2024, Cuma

Tarihi İstasyona dokunmayın!

9 Aralık 2016, Cuma 06:17

     


Tarihi Karşıyaka İstasyonu’nun, ‘müze yapılsın’ önerilerine rağmen, TCDD tarafından ticari bir işletme olarak ihaleye çıkartılması Karşıyakalıların tepkisine yol açtı. İstasyon önünde eylem yapan yüzlerce kişi, istasyonun ranta kurban edilmemesini, müze olarak değerlendirilmesini istedi. Başkan Akpınar “Bu yanlıştan dönün, istasyonu belediyeye ve Karşıyaka halkına emanet edin” dedi.

İHALE İLANI YAYINLANDI

TCDD Genel Müdürlüğü, Karşıyaka’nın en merkezi noktasında yer alan Tarihi Tren İstasyonu için ihale ilanı yayınladı. Toplam bin 659 metrekarelik tarihi yapıda sadece sembolik bir kısmı müze olarak belirleyerek, geri kalanını ticari faaliyetlere ayırdığını ve aylık 34 bin liralık muhammen bedel ile kiralama yapacağını duyurdu. İçinde; kafe, restoran, iş yeri, pastane, kış bahçesi gibi ticari faaliyetlerin yer aldığını gösteren ve küçük bir kısmının müze yapılacağını işaret eden bu karar Karşıyakalılar tarafından tepkiyle karşılandı.

HALK TEPKİLİ

Tarihi Karşıyaka İstasyonu’nun önünde toplanan Karşıyakalılar, kararı protesto etti. Gerçekleştirilen eyleme, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve temsilcileri, meclis üyeleri ile yüzlerce Karşıyakalı katıldı. İstasyon önünde imza masası oluşturuldu. Toplanan imzaların TCDD Genel Müdürlüğü’ne gönderileceği belirtildi.

“MÜZE OLARAK BİZ İŞLETELİM”

Başkan Akpınar “Karşıyaka’nın geleceğine etki edecek her projede Karşıyaka’nın yerel dinamiklerinin görüşü alınmalı, ortak akıl ile planlama yapılmalıdır. Halk, tarihi istasyonun ranta açılmasını değil, müze olarak değerlendirilmesini istiyor. Alınan karar tam bir hayal kırıklığıdır. Bu bir hatadır ve yıllar sonra ‘ah keşke yapmasaydık’ dememek için bu hatadan dönülmesi elzemdir. Kent belleğinde ve anılarımızda yeri büyük olan bu istasyonun, ticari bir merkeze dönüştürülmesi, kentin tarihine ihanettir. Halka sorulmadan oldu-bitti yapılmasına ‘dur’ demek için buradayız. İstasyon, tamamen kamu amaçlı kullanıma tahsis edilmelidir. Gelin bu yanlıştan dönelim. Bir protokol yapalım ve burayı beraber projelendirip, beraber işletelim. Mimari projeyi değiştirelim ve açık, kapalı müze alanı olarak tescilleyelim. Burasını yine kamuya, Karşıyaka halkına bırakalım” dedi.

“BELEDİYEYE VERİN”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise “Tarihi istasyonu sadece 34 bin liraya kiralıyorlar. TCDD’nin bu paraya ihtiyacı mı var. Karşıyakalılar bu bedeli kendi aralarında toplarlar ve öderler. Tarihimizi bize bırakın. Satacak, kiralayacak başka bir şey kalmadı mı? Bu alanı belediyeye verin aslanlar gibi işletsin, müze yapsın. Karşıyaka halkı buranın ticari bir işletme olarak ranta açılmasını istemiyor. Bu sese kulak verin ve geri adım atın” diye konuştu. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler