131019098
29 Mart 2024, Cuma

İzmir'den "komşu"ya balık ihracatı

10 Aralık 2016, Cumartesi 06:30

     


İzmir'den, Yunanistan'a günde 3 kamyon balık gönderiliyor.

İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk balıkçılığının son yıllarda büyük atılım yaptığını söyledi. Ege'nin iki kıyısında balıkçılık açısından rekabet olduğunu belirten Çakan, "İzmir'den Yunanistan'a 7 yıldır sektörümüzle ilgili ticaret yapılamıyordu. Bu noktada çalışmalar yapmak üzere iş adamlarıyla Yunanistan'ın Kavala, Atina ve Selanik şehirlerine ziyaretler gerçekleştirdik." dedi.

Yunanistan'da av yasağının başlaması nedeniyle komşu iş adamlarını da İzmir'e davet ettiklerini anlatan Çakan, konuklarının İzmirli balıkçıların avladığı balıklara hayran kaldığını ifade etti. Çakan, "Daha sonra Kavala, Selanik ve Atina'daki balıkçı arkadaşlarımızla bir ticaret sözleşmesi yaptık. Şimdi bunu hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir Su Ürünleri Halinden her gün 3 kamyon balık Yunanistan'a gönderiliyor. Anlaşmanın üzerinden henüz 3 gün geçmesine rağmen esnafımız 50 bin avro gelir elde etti." diye konuştu. Çakan, sözleşme kapsamında Türk iş adamlarının Yunanistan'dan balık ithalatı yapabileceğini de aktardı.

"Ege'nin iki yakasındaki lezzetler birbirine yakın"

Yunan iş adamı Uasiliyous Arzuoglu ise Türk insanının samimiyetini her zaman yakından hissettiklerini söyledi. Sözleşme çerçevesinde balık almak üzere İzmir'e geldiğini anlatan Arzuoglu, "Türk esnafı bize yardımcı oluyor. Balık alımı noktasında kontrat yaptık. Ticaret açısından hiçbir tereddüdümüz yok. Uygun fiyata aldığımız kaliteli balıkları Yunanistan'da satıyoruz." dedi. Arzuoglu, Ege'nin iki yakasındaki lezzetlerin birbirine yakın olduğunu belirterek, İzmir'den yaptıkları alımlarda sardalya, tavuk balığı, mezgit, barbut, palamut, hamsi ve çinekop gibi balıkları tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler