131019098
24 Nisan 2024, Çarşamba

MECLİS'TE İZSU TARTIŞMASI

17 Şubat 2017, Cuma 06:18

     


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İZSU çalışmalarıyla ilgili ilginç bir tartışma yaşandı. Ak Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın fotoğraflarla yaptığı eleştirilere, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu rakamlarla yanıt verdi.

Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı ikinci oturumu gündemi parti grupları arasında tartışma olmadan tamamlandı. Ancak dilet ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, İZSU’nun 30’uncu yıl etkinliklerine ayrılan 2 milyon 166 bin lirayı eleştirdi. İZSU'nun son yıllarda kente önemli katkıları olmadığını öne süren Doğan, "Gültepe semtinde Ümit Özkan adlı vatandaş sel sularında yaşımını yitirmişti. Gültepe'de altyapı eksikliğinin giderildiğini görmedik.Türkiye'nin üçüncü büyük kenti olan İzmir'de üçüncü dünya ülkeleri aratmayan görüntüler oluştuğunu görüyoruz. Altyapı sıkıntıları var. Sular kesiliyor. Tankerlerle su taşınıyor. Her yağmurda Halkapınar, Çınarlı göl oluyor. Ördekler yüzüyor. Yaşananlardan ders alınmadığı görülüyor. Elektrkili otobüsleri görmedik ama yollarda yüzen otobüsleri gördük"dedi. Bu sözlere CHP sıralarıdan tepki geldi. CHP'liler "Ankara ve İstanbul'daki sel baskınlarını unutma"dedi. Doğan, İZSU'nun kutlayacak bir durumu olmadığını, kutlamaya harcanacak paranın kentin altyapısına harcanmasının daha iyi olacağını söyledi. İZSU'nun bazı projelerinin ne aşamada olduğunu soran Doğan, "Bostanlı Barajı, Kavaklıdere arıtma tesisi, Çiğli’nin dördüncü fazı, Belkahve, Hasköy, Bornova şişeleme tesisi, Buca hafif su artıma tesisi, Yeni Foça atık su artıma tesisi, Aliağa ve Çeşme içme suyu arıtma tesislerinin yapım çalışmalarına başlandı mı, bu projeler ne aşamada? Mordoğan ve Tire’de projelendirilen atık su arıtma tesisleri yerine getirildi mi? Eğer getirildiyse İzmir’deki durum niye böyle? Hükümetimiz Kıbrıs’a bile su götürürken İstanbul ve Ankara gibi başarıyla yönetilen AK Parti yerel iktidarını örnek alın" dedi.

"ŞOV YAPTINIZ AMA TEMELİ YOK İNSAFI YOK"

Başkan Kocaoğlu, Doğan'ın konuşmasına yanıt verdi. Sözlerine "Sayın Doğan, şovunuzu izledik ama bu şovun altlığı, temeli, insafı yok. İzmir kişi başına 69 litre su arıtıyor. İstanbul 36, Ankara 6 litre su arıtıyor. İSKİ mi, ASKİ mi İZSU’nun mu arıtma yaptığı bu rakamlardan çıkıyor. Lafla konuşmanın kimseye faydası yok. Asıl olan rakamdır"dedi. Bostanlı Barajı'nın kamulaştırma çalışmalarına başlandığını belirten Kocaoğlu tek tek projelerin durumlarını açıkladı.. Arıtma 4. Faz ihalesi yapıldı. Konsorsiyum'da. Gördes Barajı su veremediğ için Belkahve Temiz Su Arıtma tesisi bitmesine karşın deneme yapılamadığı için müteahhitten teslim alamıyoruz. Gördes'de kaçak vardı. Yapıldığını söylediler. Bekliyoruz. Bornova şişeleme fabrikası tamamlandı. Bayilikler alıyoruz. Homeros suyu olarak satacağız. Yeni Foça arıtma bitti. Çalışmaya başladı. Derin deşarj ihalesine çıkacağız. Hasköy arıtma çalışmaya başladı. Çeşme Temiz su arıtma tesisiprojesi hazırlandı. Mordoğan arıtma tesisi için ihaleye çıkıldı. Tire arıtma çalışmaya başladı" dedi.

DOĞAN'I ELEŞTİRDİ: BU SİYASET DEĞİL; MECLİS ÜYELİĞİ DEĞİL

Kocaoğlu, 2016 yılında İZSU'nun öngörülenin üzerinde içme suyu ve kanal şebekesi yaptığını açıklayan Kocaoğlu “ İZSU 2 buçuk milyon 30’uncu yıl etkinlikeleri için para harcıyor. Ümit Özkan adlı gencin vefatını dile getirerek bunu yapacağına, altyapı yapsın diye politika yapıyorsun. Bu yaklaşım yakışmıyor. İstanbul’da sapır sapır ölen insanlar olduğunda biz siyaset yaptık mı? Konuşurken sağına soluna bakıp öyle konuşacaksın. Çevre yatırımlarında hangi ille kıyaslarsanız kıyaslayın, İZSU birimi hazırdır. Hangi kriterde alırsan al, yüzde 50 İzmir’e yaklaşabiliyorsa ne diyorsanız varım? Siz kime evini soruyorsunuz? Burada bir çuval laf edip de! Bu siyaset değil, bu meclis üyeliği de değil. Bunları geçin. Seviye getirmek lazım. Bu işleri bırakın. Bunlar iş değil. Bu memlekette yatırımlar gecikir. Problem çıkar. Selçuk hattında İZBAN'da belediye olarak işlerimizi tamamladık. Bir seneden fazla oldu. Benim 4. fazda başıma gelenler TCDD'nin başına geldi. Ben şimdi gevezeklik mi yapacığım? Bakanlık isteyerek mi bitirmedi? Bakan problem çıktığını açıkladı. TCDD'nin ki bitebilir belediyenin işleri gecikebilirdi. Olağan şeyler. Sorun çözülünce birlikte hattı açacağız" dedi. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler