131019098
16 Nisan 2024, Salı

"1081 ÇAKABEY VE İZMİR'İN FETİH PROGRAMI"

17 Mart 2017, Cuma 06:33

     


İzmir'in 1081 yılında Türkler tarafından fethi, Valilik ve Türk Tarih Kurumu öncülüğünde bu yıl ilk kez 18-26 Mart'ta yapılacak etkinlikle kutlanacak.

Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, Valilikte düzenlediği basın toplantısında "1081 Çakabey ve İzmir Fetih Kutlamaları" programını açıkladı. İzmir'in fethinin ilk kez kutlanacağına işaret eden Taşbaşı, Valilik ile Türk Tarih Kurumunun organizasyonu, kentteki üniversiteler ve Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle kutlama programı hazırlandığını söyledi. Taşbaşı, Türk Tarih Kurumunun araştırmaları sonucu 25 Mart 1081 tarihinin İzmir'in fethi olarak kabul edildiğini ve bu yıldan itibaren törenler yapılmasına karar verildiğini aktardı.

Kutlamalar kapsamında 24 Mart Cuma günü, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde "1081 İzmir'in Türkler Tarafından Fethi Kutlamaları ve Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu" düzenleneceği bilgisini veren Taşbaşı, şöyle konuştu: "Kutlama programımız, Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek '1081 Çaka Bey Türk Tarih Kurumu İzmir Kitap Günleri'nin açılışı ile başlayacak. 25 Mart Cumartesi günü Gündoğdu Meydanı'nda halkımızın ve protokol üyelerinin katılımıyla fetih kutlamaları yapılacak. Genelkurmay Başkanlığı Tarihi Mehteran Birliği gösteri yapacak. Ardından İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konseri ve zeybek gösterileri, kutlamalara katılacak İzmirlilere fetih coşkusunu yaşatacak."

Program

Toplantıda Fetih kutlamalarında yapılacak etkinlikler de açıklandı.

Buna göre, 24 Mart Cuma günü İzmir-Selçuk arasında Kulüplerarası Çaka Bey Bisiklet Yarışması ve Ülkü Park'ta Fetih Rallisi düzenlenecek.

Aynı gün 09.00-17.00 saatlerinde Sahil Güvenlik Komutanlığına ait arama kurtarma gemisi öğrenciler ve halk tarafından ücretsiz ziyaret edilecek.

26 Mart Pazar günü Selçuk İsa Bey Camisi'nde Çaka Bey ve şehitler anısına mevlit okutulacak. Program kapsamında İzmir Valiliği ev sahipliğinde ilkokulların katılacağı satranç ve yıldız ile gençler halı saha futbol karşılaşmaları düzenlenecek.

1081 Çaka Bey İzmir Kitap Günleri kapsamında, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Tufan Gündüz, Enver Aysever, Kahraman Tazeoğlu, Ataol Behramoğlu, Azra Kohen, Hasan Ali Toptaş, Pelin Çift, Seda Diker İzmirlilerle buluşacak.

Toplantıya İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Murat Karaçanta, Valilik Koordinatörü Dr. Ayhan İzzetinoğlu, Türk Tarih Kurumu temsilcisi Semih Erdal katıldı.

(AA)







 
Son Eklenen Haberler