131019098
29 Mart 2024, Cuma

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ YATIRIMDA

17 Mart 2017, Cuma 06:35

     


Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünya ticaret hacmi ve küresel büyüme rakamlarının düşüşte olduğunu belirterek, bu gelişmenin Türkiye’nin ihracat verilerini de olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Yorgancılar, katma değeri yüksek üretim çağrısında bulunurken, işsizlik sorunun çözümünün ise yatırımdan geçtiğini vurguladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) meslek komiteleri ortak toplantısı gerçekleştirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, meslek komitesi üyelerine dünya ve ülkemiz ekonomisi ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. ABD Merkez Bankası FED’in 2017’de faiz artımına karar verdiğini ve bunu uygulamaya koyduğunu hatırlatan Yorgancılar, “Güncel veriler, dünya ticaret hacminin ve dolayısıyla küresel büyüme rakamlarının düşüşte olduğunu gösteriyor. Geçmişte, Çin ve Hindistan ekonomisi yüzde 10, yüzde 11 gibi büyüdüğünde dünya ticareti ve büyümesi de artıyordu. Şu an dünya ticaret hacmindeki daralma ile birlikte küresel büyüme rakamları yüzde 1.2’lere gerilemiş durumda. Küresel büyüme küçüldüğünde pazarda yer almak zorlaşıyor. Dolayısıyla bu durum ihracat verilerimize de yansıdı” diye konuştu. Türkiye’nin dünya ticaretinden aldığı payı artırmasının yolunun katma değeri yüksek ürün üretiminden geçtiğini vurgulayan Yorgancılar, “İhracatın düşmesinden daha önemlisi dünya ölçeğinde bir kilogram ihracatın parasal değeri. Japonya’nın bir kilogram ihracatının değeri 3.86, Almanya’nın 3.68, Güney Kore’nin 2.7, bizim ise 1.44 dolar. Yani 5 lira. Bu tabloyu değiştirmek için katma değeri yüksek üretim şart” dedi.

Bu fırsattan yararlanın

Aralık 2016 işsizlik rakamlarının yüzde 12. 7 olarak açıklandığını dile getiren Yorgancılar, geçtiğimiz ay işsizlik oranı yüzde 12. 1’idi. Bu ay yüzde 12. 7 oldu. Biz eğer 1 milyon işsizi iş sahibi yaparsak, bu açıklanan yüzde 12. 7 sabit kalıyor. Rakamı aşağı düşürebilmek için 1 milyonun üzerinde istihdam sağlamamız lazım. Ayrıca genç nüfus işsizlik oranı yüzde 24. İşsizliği düşürecek, sorunu çözecek konu ise yatırımdır” dedi. Hükümetin bu süreçte özellikle KOBİ’leri destekleyen önemli adımları olduğunu dile getiren Yorgancılar sanayicilere, “İstihdam seferberliği de bunlardan biridir. Bu fırsattan yararlanın” çağrısında bulundu.

Başkan Yorgancılar, ayrıca son dönemde dile getirdikleri konuların Hükümet nezdinde çözüm bulmasından dolayı mutlu olduklarını, yatırım ortamından, finansman teminine, vergiden, ar- ge merkezlerine, sektörel taleplerden mesleki eğitim ve çevreye yönelik talep edilen ve çözüm bulunun konuları üyeleri ile paylaştı. Toplantıda ayrıca Avukat Uğur Aktekin, Sınai ve Mülkiyet Kanunu hakkında sanayicilere bir sunum gerçekleştirdi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler