131019098
28 Mart 2024, Perşembe

ORTADOĞULULARIN AYAKLARI TÜRK AYAKKABILARI İLE YERE BASACAK

20 Mart 2017, Pazartesi 06:25

     


Türk ayakkabı sektörü, geçmiş yıllarda güçlü konumunu kaybettiği Ortadoğu pazarında eski pozisyonunu kazanmak için atağa geçti. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, 12-15 Mart 2017 tarihleri arasında Ortadoğu'nun cazibe merkezi Dubai'ye yönelik "Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti" düzenledi. 2016 yılında Türkiye'nin deri ve deri mamulleri ihracatının yüzde 51'ini tek başına gerçekleştiren ve ihracat rakamı 708 milyon dolara ulaşan ayakkabı ihracatçıları, ihracatta yakaladıkları başarıyı sürekli kılmak için Dubai’de çok başarılı iş görüşmeleri yaptı. "Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti"ne 9 ayakkabı ihracatçısı firma ile katıldıklarını anlatan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Zandar, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki pazar paylarının potansiyelin altında olduğunu BAE'ye ihracatlarını arttırmak için gittiklerini, gördükleri ilgiden mutlu olduklarını kaydetti.

Dev perakende zincirleri katıldı

Dubai’deki "Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti"ni Dubai’nin ve Ortadoğu’nun en önemli perakende zincirlerinin ziyaret ettiğini ve Türk ayakkabı ihracatçısı firmalarla ikili iş görüşmeleri yaptığı bilgisini paylaşan Zandar, şöyle devam etti: “Apparel Group – RNB, Shoe Mart – Landmark, Al Manama Group, Toscana Shoes, Wild Forest Shoe Trading LLC / Toosan Shoes, Al Khamis Trading Co. LLC’nin aralarında bulunduğu 30 civarında perakende zinciri ile yüzlerce ikili iş görüşmesi gerçekleştirdik. Çevre ülkelerden de ziyaret oldu. Türk ayakkabı firmalarının modelleri çok beğenildi. Bu görüşmeler kısa sürede ticari bağlantıya dönüşecek.”

"Birleşik Arap Emirlikleri pazarı, geçmiş yıllarda Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm Türk ayakkabı ihracatçılarının dominant olduğu bir pazardı" diyen Zandar, "Son yıllarda Birleşik Arap Emirlikleri pazarında kan kaybetmiştik. Bu ziyaret ile eski müşterilerimizle tekrar temas kurduk. Bu ziyaret BAE pazarını tekrar kazanmak için bize cesaret verdi. Ortadoğu ülkelerine yönelik "Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti"ni önümüzdeki yıllarda tekrarlamak istiyoruz. Dubai'deki Ticaret Heyeti Organizasyonumuza katılan firmalarımızla kısa süre içinde bir toplantı organize edip değerlendirmelerde bulunacağız ve bir sonraki Ticaret Heyeti Organizasyonunun programını yapacağız” diyerek sözlerine son verdi.

Ege'den ayakkabı ihracatı 41 milyon doları aştı

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 2016 yılında 119 milyon 221 bin dolar ihracat yaparken, bu ihracatta ayakkabı sektörünün payı 41 milyon 148 bin dolar oldu. Son 11 yılda EDDMİB üyelerinin ihracatında ayakkabının payı yüzde16'dan yüzde 35'e çıktı ve deri konfeksiyon ürünleri ihracatını geçerek deri ve deri mamulleri ihracatında birinci sektör konumuna yükseldi. Ege Bölgesi’nden yapılan ayakkabı ihracatında Almanya 6 milyon 579 bin dolarla birinci olurken, İngiltere 3 milyon 671 bin dolarla ikinci, İtalya ise 3 milyon 167 bin dolarlık tutarla üçüncü sırada yer aldı. Ege Bölgesi’nden 2016 yılında Birleşik Arap Emirlikleri'ne 249 bin dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldı. Ege Bölgesi'nde ayakkabı ihraç edilen ülke sayısı ise 84 oldu.

Ayakkabı ihracatında Irak ilk sırada

Türkiye’nin ayakkabı ihracatı ise 2016 yılında yüzde 5.4’lük artışla 671 milyon dolardan, 708 milyon dolara yükseldi. Ayakkabı ihracatında ilk sırayı 81 milyon 293 bin dolarlık tutarla Irak alırken, Almanya 44 milyon 143 bin dolarlık Türk ayakkabısı tercih etti. Suudi Arabistan ise 37 milyon 87 bin dolarlık ayakkabı ihracatı ile üçüncü sırada yer aldı. 2016 yılında Türk Ayakkabı Sektörü’nün ihracatını en fazla arttırdığı ülkelerin başında ise İran geldi. İran’a ayakkabı ihracatımız 2015 yılında 11 milyon 307 bin dolar iken, 2016 yılında yüzde 171.5’luk rekor artışla 30 milyon 702 bin dolara tırmandı.

9 firma katıldı

Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği organizasyonunda düzenlenen "Ayakkabı Sektörel Ticaret Heyeti"ne şu firmalar katıldı; "FERUDUN KUNDURA SAN.TİC., TOPBAŞ AYAKKABI YAN SAN., DAF AYAKKABICILIK DERİ ÜRÜN, AURA LTD.ŞTİ, ŞATO AYAKKABI VE DERİ SANAYİ, ZANDAR DIŞ TİCARET LTD, ZANDAR AYAKKABI TEKS TURİZM, ÖZARPA AYAKKABICILIK SAN. ve TOPBAŞ KUNDURA SAN.TİC." (HABER MERKEZİ







 
Son Eklenen Haberler