131019098
16 Nisan 2024, Salı

HURDA CİPLER 'DOKTORUNUN' ELİNDE HAYAT BULUYOR

23 Ocak 2017, Pazartesi 06:16

     


Aydın'da çevresindekilerce "cip doktoru" olarak nitelenen Erol Atik, 50 yıldan bu yana hurdaya ayrılmış cipleri yenileyerek, trafiğe çıkmalarını sağlıyor.

Efeler ilçesi Sanayi Caddesi üzerindeki tamirhanede tek başına hurda bir cipe 3-4 ayda yeniden hayat veren Erol usta, meslek hayatında yüzlerce cipi hem turizmin hem de meraklıların hizmetine sundu. Aydınlı kaporta ustası 60 yaşındaki Erol Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1970 yılında sanayide bir cip ustasının yanında çırak olarak işe başladığını, 1977 yılında da kendi tamirhanesini açtığını anlattı. O günden bu yana ciplerle uğraştığını, hurdaya ayrılmış olan araçları tamir ettiğini belirten Atik, şu anda 1946 model bir cip üzerinde çalıştığını kaydetti. Atik, "Eskiyen, hurda cipler çürük, kötü durumda bana gelir. Komple tek başıma elden geçiririm, kaportasını, çamurlukları elde yaparak yeniden ayağa kaldırırım." dedi.

"Tümüyle el işçiliği yapıyorum"

Ciplerin onarılmasında en zorlu işçiliğin kaporta olduğunu ifade eden Atik, şöyle konuştu: "Eski cip meraklıları ya da turizmde bunu kullanmak isteyenler hurda cipleri bana getirir. Ben de bunun üzerinde çalışmaya başlarım. En meşakkatli kısım cipin iskeletini onarmaktır. Sacı önemlidir. Cipin iskeletini onarmak binanın temelini atmaya benzer. Çürükleri onararak bir nevi hastayı ayağa kaldırmış oluyorum. Nostaljik ciplerin ana aksamının onarılmasında hazır parça kullanmıyorum. Tümüyle el işçiliği yapıyorum. Bu işte, cipin kaportasını, çamurluklarını veya taban sacını yeniden yaparken orijinal biçimde yapmak önemli. Hepsinin ölçüsü benim kafamdadır. İçime işlemiştir artık. Nasıl ki bir bakır ustası bakırı işliyor, ben de kaporta ustası olarak sacı işliyorum. Ben mesleğime aşığım."

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler