131019098
28 Mart 2024, Perşembe

İZMİR BAROSU HALKA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ ANLATIYOR

25 Şubat 2017, Cumartesi 06:54

     


İzmir Barosu öncülüğünde, çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyesi olan vatandaşların katılımıyla Anayasa değişikliğine ilişkin kitlesel bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Neredeyse her gün yapılan toplantılarla, katılımcıların değişiklikleri halka anlatabilecek yeterliliğe ulaşmaları amaçlanıyor. Bu amaçla bir yandan İzmir Barosu üyesi avukatlar yeni anayasada nelerin değişeceğini ve bu değişikliklere ilişkin değerlendirmelerini anlatırken, iletişimciler ise öğrenilen konuların topluma nasıl aktarılacağı konusunda bilgilendirmelerde bulunuyorlar. Şu ana kadar gerçekleştirilen çalışmalara yaklaşık 1100 kişi katıldı.

İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan 23 Şubat günü önce Narlıdere Kent Konseyi’nde sonrasında ise İzmir Milli Kütüphane’de katılımcılara Anayasa değişikliği konusunda bilgilendirmelerde bulunurken akşam saatlerinde ise aynı anda İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Gaziemir Belediyesi Meclis Salonu olmak üzere üç farklı yerde çalışma gerçekleştirildi. İzmir Barosu’nda yapılan toplantıda Av. A. Şakir Uzun hukuki değerlendirmelerde bulunurken Av. Cahit Kişioğlu ise iletişimci olarak yer aldı. Gaziemir Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Cem Cemal Coşkan ile İletişim Uzmanı Görkem Başarır, Tabip Odası’nda gerçekleştirilen toplantıya ise İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Av. Nilay Ertem Durlu ile Av. Gonca Arkoç katıldılar.

İzmir Barosu’nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, referandumda ülkemizin nasıl yönetileceğinden ziyade Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusunun tek kişiye teslim edilip edilmeyeceğinin kararının oylanacağını söyleyerek “İzmir Barosu, Türk Hukuk Sistemini, hukuk devletini, adaleti, demokrasiyi, Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasını ve Türk Milleti’nin kaderini etkileyecek her konuda olduğu gibi, Anayasa değişikliği konusunda da üzerine düşen öncülük görevini yerine getirmiş ve tarihten gelen misyonu gereği getirmeye de devam edecektir. Bu mesele şu veya bu parti meselesi değil memleket meselesidir. Bizim için söz konusu vatansa gerisi teferruattır” dedi.

Av. Aydın Özcan, ülkenin 15 Temmuz öncesi torba yasalarla yönetildiğini, 15 Temmuz sonrasında ise OHAL rejimi ve KHK’ler ile yönetilmek istendiğini ve yapılmak istenen Anayasa değişikliği ile KHK’ler sisteminin kalıcılaştırılmak istendiğini ifade etti. Çıkarılan KHK’ler ile avukatlık mesleğinin hedef alındığını, avukatların itibarsızlaştırılmak ve ötekileştirilmek istendiğini söyleyen Av. Aydın Özcan avukatların cezaevlerinde saatlerce bekletildiğini, görüşmelerin video kaydının alınarak, avukatlık mesleğinin bağımsızlığının, özgürlüğünün, sır saklama yükümlülüğünün ortadan kaldırılmak istendiğini belirtti. İzmir Barosu olarak tüm bunlara sessiz kalınmadığını bir yandan gerekli girişimlerde bulunulduğunu, bir yandan da KHK’ler ve Anayasa değişikliği ile ilgili çok sayıda akademisyenin katılımıyla çalıştaylar düzenlediklerini ve bunların sonuçlarını kamuoyuna açıkladıklarını söyleyen Özcan, 16 Nisan günü evet çıkarsa kuvvetler ayrılığından kuvvetler birliğine geçileceğini ve tüm yetkinin partili Cumhurbaşkanına teslim edileceğini ifade etti.

“Ülkenin yangın yerine dönmemesi, üniter yapının korunması, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının devamı için, temel hak ve özgürlüklerimizin, ifade özgürlüğümüzün, iletişim özgürlüğümüzü, demokrasiyi sonuna kadar yaşayabilmek için” diyen Av. Aydın Özcan, istenildiği gibi bir sonuç çıkmazsa ülkenin hızla kapalı bir toplum halini alacağını, iç ve dış güçlerin bunu sabırsızlıkla beklediğini, zira kapalı toplumları ele geçirmenin çok kolay olduğunu Irak, Suriye ve Libya örneklerinin bunu gösterdiğini ifade etti. Yaklaşık yüz yıl önce Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde atalarımız dikte edilmek istenen Sevr anlaşmasını yırtıp atmıştır, 15 Temmuz darbe girişimi ile iç ve dış güçler Sevr’i tekrar bu millete dayatmak istemiştir” dedi.

Yunanistan'da Batı Trakya’nın bir köyünde Türk azınlığına mensup biri olarak doğduğunu ve cumhuriyet sayesinde avukat olduğunu, baro başkanı olduğunu söyleyen Av. Aydın Özcan, “kendileri de cumhuriyet sayesinde bu mevkilere geldiler ama bunları yok etmek istiyorlar. Bunlara asla izin vermemeliyiz. Cumhuriyetin temel değerlerinden, Atatürk ilke ve devrimlerinden yana, laiklikten yana, temel hak ve özgürlüklerden yana, basın özgürlüğünden, demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, yargı bağımsızlığından yana taraf olmak durumundayız. Bunu başaracağız ve çocuklarımıza iyi bir geleceği hep birlikte bırakacağız” dedi. Özcan sözlerini “Referandumda vereceğiniz kararın ülkemiz ve ulusumuz için Hayır’lı olmasını diliyoruz” şeklinde bitirdi. (HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler