131019098
29 Mart 2024, Cuma

‘FOÇA YERYÜZÜ PAZARI’ 5. YAŞINI KUTLADI

25 Nisan 2017, Salı 06:08

     


Yerel gelenekleri, yöresel beslenme biçimlerini korumak ve yerel üreticilere destek sağlamak için çalışmalar yapan, tüm dünyada milyonlarca gönüllü üyesi bulunan Uluslararası Slow Food Hareketi’nin üyesi Slow Food Foça Zeytindalı Birliği ve Foça Belediyesi tarafından kurulan ‘Foça Yeryüzü Pazarı’nın 5. Yılını tamamlaması dolayısıyla kutlama yapıldı.

Yeni Park Alanı’nda yapılan kutlamaya; Foça Kaymakamı Ali Çetin, Garnizon Komutanı Tümamiral Aydın Şirin, Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar, Foça Belediyesi Meclis Üyeleri, 2. yılını kutlamaya hazırlanan Şile Yeryüzü Pazarı’nın Lideri Fatma Can Denizci, Emirâlem, Ödemiş, Seferihisar, Şile ve Tire Slow Food Birlikleri’nden gelen üretici konuklar, Slow Food gönüllüleri ve vatandaşlar katıldı.

Foça Bedia Midilli İlkokulu öğrencileri, Foça Yeryüzü Pazarı üreticileri eşliğinde Anadolu’nun geleneksel lezzeti ‘Erişte’ yemeğinin yapımını öğrendi. Kendileri için hazırlanan özel önlüklerini giyen çocuklar, neşe içinde ‘Erişte’ yapmak için kolları sıvadı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşegül Ünver, katılımcılara Slow Food ve temel ilkesi ‘iyi-temiz-adil gıda’ konusunda bilgiler verdi. Alandakilere, Erişte ve yöresel ürünlerle yapılan yemekler ikram edildi. Yemek tarifleri paylaşıldı.

Yeryüzü Pazarı’nın Foça için çok kıymetli bir değer olduğunun belirten Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ; ‘Keyifli bir günde hep beraberiz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, yeryüzü pazarımızın 5. Yılını çocuklarımızla birlikte kutlamanın sevinci içindeyiz. Foça Yeryüzü pazarımızın oluşturulmasında çok emeği geçen, bizim reflekslerimizi harekete geçiren dostlarımız var. Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’e, ekibine ve üreticilerimize çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Kuruluş serüvenimizin ardından 5 Yıl önce ‘Yeryüzü Pazarı-Earth Market’ unvanını kazandık. O zaman, tüm Dünyadaki 28., Asya’daki 4. ve Türkiye’deki tek yeryüzü pazarıydık. 2014 Yılında İtalya’da yapılan yeryüzü pazarları sıralamasında Dünya 1.’si olarak seçildik. O günden bu güne önemli başarılar elde ediyoruz. O kadar önemli bir medeniyet ve coğrafyada yaşıyoruz ki, sahip olduğumuz gelenekleri ve geleneksel tatları gelecek kuşaklara aktarmak amacındayız. Her Pazar günü yaz-kış demeden pazara gelip, Foça Yeryüzü Pazarı’na hayat veren değerli üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Tüm Türkiye’yi, Avrupa’yı ve Dünyayı, Heredot’un deyişiyle ‘En güzel İklim ve gökyüzü altında kurulan Foça’ya, yeryüzü pazarımıza davet ediyoruz’ dedi.

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler