131019098
19 Nisan 2024, Cuma

SİCİL HARÇLARINI ODALAR TAHSİL EDECEK

3 Ocak 2017, Salı 06:57

     


Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, daha önce vergi daireleri ve bankalar aracılığı ile tahsil edilen ticaret sicil harçlarının, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Odalar tarafından tahsil edilmeye başlandığını söyledi.

ALTO Başkanı Adnan Saka, hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi maksadıyla ticaret sicil harçlarının ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları tarafından tahsil edilmesi için bazı kanunlarda değişikliğe gittiğini söyledi. Bu konudaki ilk uygulamanın pilot il seçilen Muğla'da gerçekleştirildiğini belirten Saka, uygulamanın 1 Ocak 2017'den itibaren ise TOBB'a bağlı tüm odalarda başladığını kaydetti.

Gerçek kişilerin, şirketlerin ve kooperatiflerin ticari faaliyete başlamadan önce ticaret sicil kaydı oluşturmak zorunda olduğunu, bunun için de gerekli belgelerle ticaret sicil müdürlüklerine başvurduğunu hatırlatan Başkan Saka, "Bilindiği gibi kayıt sırasında bazı belgelerin yanı sıra bankalara veya vergi dairelerine ticaret sicil harcı yatırıldığını gösteren makbuz isteniyor. Bu sicil harçları 2010 yılında yapılan düzenleme ile bazı bankalara ve vergi dairelerine yatırılıyordu. Ancak, zaman alan ve bürokratik işlemleri çoğaltan bu uygulama yeni yıldan itibaren kaldırıldı. Ticaret sicil harçlarını artık odalar tahsil edecek. Üyeler, odalara gittiğinde burada hem ticaret sicil harcını yatırmış olacak, hem müdürlüğün istediği belgeyi alarak zaman kaybetmeden işlemlerini bitirmiş olacaklar. Bürokrasinin azaltılması noktasında sunduğumuz taleplerin karşılık bulmasından dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Bu kanunun çıkarılmasında büyük emeği olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Saka, odalara verilen tahsil yetkisi sebebiyle bağlı bulundukları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından harç takip sistemi (HTS) yazılımı hazırlandığını belirterek, ALTO'nun da, HTS'yi kullanmaya başladığını sözlerine ekledi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler