131019098
28 Mart 2024, Perşembe

İRANLI İŞ ADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI

5 Ağustos 2016, Cuma 06:56

     


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İranlı iş adamları ile Menemen Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda, Aliağa’ya yatırım çağrısında bulundu.

İran’ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, İran Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Hamid Zadboom, İran’ın İzmir Fahri Ticaret Müsteşarı Emir Ensari ve İzmir'de ticaret yapan sektör temsilcilerinin katılımı ile Menemen Ticaret Odası’nda İran yatırımları hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’daki kimya firmalarıyla ticaret yapmak isteyen İranlı firmaların bulunduğunu; İranlı iş adamlarına Aliağa’da yapmayı düşündükleri veya planladıkları yatırımlar konusunda ALTO olarak gerekli yardımlarda bulunabileceklerini söyledi.

“İŞ BİRLİĞİ YAPMAK İSTEYEN İRTİBATA GEÇEBİLİR”

Toplantı çerçevesinde İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ve İran Ticaret Ataşesi Hamid Zadboom, İran’daki ambargoların kaldırılması sonrasında İran’daki durum ve Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerdeki son gelişmeler hakkında bilgilendirme yaptı, İran ile iş yapmak isteyen üyelerin sorularını yanıtladı. Zadboom , "İki ülkenin de ticari hacmi potansiyellerine göre çok düşük, artırılmalı” dedi. Büyükelçi Mohammad Ebrahim Taherian Fard ise, iki ülkenin ekonomilerinin birbirini tamamlayan ekonomiler olduğunu, Kazan-Kazan formülüyle hareket edilmesi gerektiğini, iki ülkenin farklı güçlü meziyetleri bulunduğunu, işbirliği yapmak isteyenlerin kendileri ile irtibata geçebileceklerini söyledi.

“İRAN ÖNEMLİ BİR TİCARİ PARTNER”

Konuşmasında İran’la ticaretin geliştirilmesine yönelik, geleceğe dönük ve sürdürülebilir çalışmaların organize edilmesinin ve bu yönde adımlar atılmasının önemine vurgu yapan Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka da, “İran’a uygulanan yaptırımlar nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret fazla gelişmedi. Ambargonun kalkmasıyla İran’ın dünya ekonomisine tekrardan entegre olmasının hiç şüphesiz olumlu etkilerini göreceğiz. Çünkü İran, Türkiye’nin önemli bir ticari partneri. Tabi ticaretin geliştirilmesi noktasında istenilen seviyeye kolay gelinmiyor, ama zamanla arzu edilen ticaret hacmine ulaşacağımızı düşünüyorum. Yeni süreçte Türkiye-İran arasındaki ticaret hacmi, ekonomik işbirlikleri ve yatırımlar artacaktır. İki ülke arasındaki ortak ticari fırsatlar düşünüldüğünde bu potansiyeli daha da büyütmek mümkün. Aliağa'da organize sanayi bölgesi, petrokimya, liman-lojistik, demir-çelik, gemi geri dönüşüm ve enerji sektörlerinde yerli ve yabancı pek çok yatırımcı bulunuyor. Aliağa’daki kimya firmalarıyla ticaret yapmak isteyen İranlı firmalar da bulunuyor. İranlı iş adamlarına Aliağa’da yapmayı düşündükleri veya planladıkları yatırımlar konusunda ALTO olarak gerekli yardımlarda bulunabiliriz” diye konuştu.

(VOLKAN GÜNDÜZ)







 
Son Eklenen Haberler