131019098
23 Nisan 2024, Salı

İHRACATIN YÜKSELEN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNE KAVUŞTU

6 Şubat 2017, Pazartesi 06:29

     


Ege Bölgesi’nin 2016 yılında gerçekleştirdiği 16.6 milyar dolarlık ihracata, 5 milyar dolarlık katkı sağlayan ihracat şampiyonları Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ödüllendirildi. Ödül töreninde konuşan Bakan Nihat Zeybekçi, "Aliağa Serbest Bölgesi ile ilgili bazı sıkıntılar vardı. Onlarda çözüm aşamasına geldik. İki ay içinde açılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını Başbakanımıza arz edece€iz. Böylece, İzmir farklı bir serbest bölgeye kavuşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen Ege İhracatçı Birlikleri “2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni”nde Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 56 ihracat şampiyonuna ödüllerini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci verdi. Bu yıl 13. kez düzenlenen “2016 İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni”nde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Konuşmasında Gümrük Birliği güncellenmesi hakkında konuşan Bakan Zeybekci, “Gümrük Birliği güncellenmesi ile siyasi anlamda AB’ye tam üye olmadan ekonomik anlamda tam entegrasyona geçilmiş olacak. Bu elimizle uzanıp dokunacak kadar yakın bir mesafe. 2017-2018’den bahsediyoruz. Teknik hazırlıklarımızı bitirdik. Etki değerlendirme analiz çalışmalarını Türkiye tarafı da Avrupa tarafı da hazırladı. Avrupa Birliği Bakanlar Kurulu oy birliği ile Avrupa Komisyonundan yetki istedi. 1-2 ay içerisinde bitmesini bekliyoruz. Teknik sürecin ardından bitirmek gibi bir karşılıklı niyet açıklamalarımız var. Bunlar ihracatçılarımız için önemli gelişmeler” diye konuştu.

İzmir Serbest Bölgeler Kenti olmalı

İzmir'in Serbest Bölgeler Kenti olması gerektiğini ve bu yolda ilk adımın önümüzdeki hafta TBMM'de atılacağını söyleyen Zeybekci, "Serbest Bölgeler Yasası, Meclis'te bekliyor. Kısmetse salı günü TBMM'de görüşülmeye başlayacak. Hatta Meclis gündemimizin ilk maddesi olacak" dedi. Meclisin takdiri ile bu hafta sonuna kadar kanunun çıkmasını planladıklarını kaydeden Bakan Zeybekci, "Serbest bölgelerde eksiklerimiz çoktu. Düzenlemelere ihtiyaç vardı. Örneğin Aliağa Serbest Bölgesi ile ilgili bazı sıkıntılar vardı. Onlarda çözüm aşamasına geldik. İki ay içinde açılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını Başbakanımıza arz edeceğiz. Böylece, İzmir'e farklı bir serbest bölgeye kavuşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

İzmir için çok önemli projelerin olduğunu açıklayan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu; "İzmir'deki serbest bölgeler, Türkiye'deki en başarılı serbest bölgelerin başında geliyor. Demek ki İzmir coğrafyası, pazarı buna çok yatkın. bunun yanı sıra global yatırım firmalarının proje bazında yararlanacakları destekler kapsamında İzmir'e oldukça iş düşecek. Zira en fazla yabancı firmanın olduğu illerden biri olan bu kent bu sayede birinci bölge, üçüncü bölge tartışmasını yaşamadan proje bazlı desteği kullanacak."

(HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler