131019098
29 Mart 2024, Cuma

PETKİM'DEN 50 MİLYON DOLARLIK YENİ YATIRIM

11 Mayıs 2015, Pazartesi 09:49

     


Aliağa ilçesinde bulunan Petkim, 50 milyon dolar yatırımla kapasite artışı tamamlanan Tekstil ve PET ambalaj üretimine hammadde sağlayan PTA fabrikasını Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı törenle ile açtı.

İzmir Aliağa’daki Petrokimya sektöründe Türkiye’nin tek yerli hammadde üreticisi Petkim tesislerinde gerçekleşen törene, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, ilçe protokolü, ilçe siyasi parti temsilcileri, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ile Petkim Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

ZEYBEKCİ, "ÜLKELERİN KAYNAKLARI BİRLEŞTİRİLMELİDİR"

Türkiye'nin dış ticarette ve dış ticaret dengesinde destanlar yazdığının altını çizen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İhracatın İthalatı karşılama oranı Petkim'in de, PTA'nın da katkıları ile yüzde seksen oranlarına varıyor. Hizmet gelirlerini de üzerine eklediğimiz zaman Türkiye dış ticarette dengeye gidiyor" dedi. Bir ülkede bir çok yer altı ve yer üstü kaynağının olabileceğini ancak bu ham maddeleri sadece üretip işlenmesini başka ülkelere bırakmanın ekonomik anlamda maksimum kazanım sağlayamayacağını vurgulan Bakan Zeybekci şunları söyledi: "Bir ülkede sahip olunan ham maddeler bir sonraki adımlar hesaplanarak üretilip üzerindeki katma değeri elde edebilirseniz, ham maddeler üzerinde tam fayda kazanımı sağlamış olursunuz. Bir millet, iki devletin birinde olan kaynakları diğerinde olan imkânlar ile birleştirirseniz, iki ülke de bundan kârlı çıkacaktır. Bu büyük proje adına Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.

KORKUT, "TÜRKİYE'NİN 5 TANE DAHA PTA'YA İHTİYACI VAR"

Yeni yatırım hakkında bilgi veren Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut ise, açılış yapılan fabrika ile PET şişe başta olmak üzere polyester elyaf, film, elektriksel yalıtım malzemeleri ve kimyasal yapıştırıcılar gibi birçok ürün grubunda vazgeçilmez bir hammadde üreticisi konumunda olduklarını söyledi. Fabrikada gerçekleştirilen yüzde 50’lik kapasite artışının yıllık üretimi 70 bin tondan 105 bin tona yükselttiğini belirten Korkut, “50 milyon dolar yatırımla ortaya çıkan kapasite artışımız sonrası PTA ürünümüzde yurt içindeki pazar payımız yükselecek, ithalata giden dövizimiz ülkemizde kalacak.” dedi. Tekstilin uluslararası rekabette Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Sadettin Korkut, “2014 yılı itibari ile ülkemizin PTA ithalatı yılda 500 bin tona yaklaştı. Türkiye’nin, Petkim PTA fabrikası gibi en az 5 fabrikaya daha ihtiyacı var. PTA ürünü en çok cari açık verdiğimiz ürünlerden biri. Artık daha büyük yeni PTA kapasitelerini konuşmamız gerekiyor” dedi.

AÇILIŞI BAKAN ZEYBEKCİ YAPTI

Konuşmaların ardından PTA fabrikasının açılış kurdelesini kesen Bakan Zeybekci, hayırlı olsun dileklerinde bulunarak, fabrikayı gezdi. Yatırımlardan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Zeybekci, PTA'nın da desteği ile ekonominin daha iyiye gideceğini kaydetti. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler