131019098
28 Mart 2024, Perşembe

GEMİ GERİ DÖNÜŞÜM İŞÇİLERİNE İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ

13 Haziran 2015, Cumartesi 10:02

     


Geçtiğimiz günlerde Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinde bireysel tedbirsizlik ve dikkatsizlik sebebiyle yüksekten düşme sonucu yaşanan ölümlü iş kazası, Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’ni (GEMİSANDER) harekete geçirdi.

GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek’in Yönetim Kurulu toplantısında gündeme getirdiği iş kazası masaya yatırıldı. Yönetim kurulunda yapılan istişare sonucunda; tesislerde istihdam edilen işçilere uygulanan eğitim programının daha sık yapılmasına karar verildi. Buna göre 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında her yıl alınan zorunlu eğitimlerin yanı sıra, dernek tarafından yılda 6 defa verilen gönüllü eğitim seminerlerinin sayısı da 12’ye çıkarıldı. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda ki eğitim seminerlerini daha sık yapma kararını aynı gün uygulamaya koyan Dernek Yönetimi, gemi geri dönüşüm bölgesinde bulunan firmalara kararını tebliğ ederek, tüm işçileri eğitime çağırdı.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER ANLATILDI

Firmalarda istihdam edilen işçileri gruplar halinde ayrı ayrı eğitime alan GEMİSANDER’in eğitim seminerleri emekli uzak yol kaptanı ve iş güvenliği uzmanı Ersin Çeviker tarafından verilirken, dernek konferans salonunda yapılan eğitim seminerleri çerçevesinde; yüksekten düşme, zehirlenme, yangın ve patlamaya neden olabilecek etkenler ile birlikte güvenlik kemeri, kask, maske, eldiven gibi zorunlu ekipmanları kullanmayı ihmal eden, ya da bilinçsizce kullanan işçilerin hangi tehlikeler ile karşılaşabileceği katılımcılara görsel örnekleriyle anlatılırken, bu yönde alınması gereken tedbirler hatırlatılıyor. Gerçekleştirilen eğitimlerin belirli aralıklarla yıl sonuna kadar devam edeceğinin bilgisini veren GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker, “Şuan Türkiye’de yürürlükte olan 6331 sayılı İş sağlığı Güvenliği Kanunu kapsamında gemi geri dönüşüm işçilerimiz, iş güvenlik uzmanları tarafımızdan iş başı ve iş sırasındaki periyodik eğitimler ile eğitiliyor. Ancak, bizde Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği olarak düzenlediğimiz eğitim seminerlerinde, özellikle son dönemde tesislerimizde meydana gelen kazaları işçilerimizle birlikte masaya yatırıp kazaların sebeplerini tartışıyoruz” dedi. Eğitim seminerlerinde; tesislerde bugüne kadar meydana gelen kazaların sebeplerini, kazalarda hangi hataların yapıldığını ve bu hataların bir daha tekrarlanmaması için neler yapılması gerektiği konusunda gerekenleri bir kez daha işçilerle birlikte masaya yatırdıklarını belirten Çeviker, eğitim programına katılan işçilerin fikirlerini dile getirmelerinden, yapılan bireysel hataları kabul edip bizzat itiraf etmelerinden ve bildikleri kuralları yeniden hatırlamış olmalarından memnuniyet duyduklarını söyledi.

HEDEFİMİZ KİMSENİN BURNUNUN BİLE KANAMAMASI

Gemi geri dönüşüm operasyon alanlarında çalışan işçileri güvenlik kameraları vasıtasıyla sürekli takip ettiklerini, hatalı davranan işçileri uyarmadan önce fotoğraflayarak belgelendirdiklerini ve düzenlenen seminerlerde işçileri bu fotoğraflarla yüzleştirdiklerini anlatan Çeviker, şunları söyledi: “İşçilerimizi periyodik olarak kamera görüntülerinden fotoğraflıyoruz. Seminerlerimizde işçilerimize sunduğumuz bu fotoğraflar, hatalı çalışan işçileri teşhir ederken, kurallara uygun işçilerimizin ise tebrik edilmesi ve diğer işçilerimizin de emniyetli çalışmasını teşvik etmesi açısından önem arz ediyor. Zira biz bu uygulamayı 2003’ten beri dönem dönem yapıyoruz. Bu uygulamalar çok önemli sonuçlar veriyor. Bir örnek verecek olursak, 2003 – 2010 yılları arasında geçen 7 yıllık süre içerisinde bu eğitim modelini burada büyük bir başarı ile uyguladık. Sıfır iş kazası ve sıfır ölümlü iş kazası ile bunu başardık. Dolayısıyla biz bu eğitimlere derneğimizin verdiği kararlar çerçevesinde, tüm işçilerimizi aslında bildikleri fakat uygulamaktan geri durdukları bazı hassas konuları onlara bir kez daha hatırlatıyoruz. bu eğitimlere hiç ara vermeden sürekli devam edeceğiz. Tek bir hedefimiz var, kimsenin burnunun bile kanamamasıdır.”

AMACIMIZ 'BANA BİR ŞEY OLMAZ' MANTIĞINI ORTADAN KALDIRMAK

İş kazalarının geneline bakıldığında kader denilen olgunun yüzde 1’i ifade ettiğini sözlerine ekleyen Çeviker, “Kazaların büyük bir bölümü dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu meydana gelen bireysel hatalar başta olmak üzere makine ve ekipman hatalarından kaynaklanıyor. Ama genel olarak iş kazalarının köküne inip baktığımız zaman çok değişik bir manzara ile karşılaşıyoruz. ‘Kaza geliyorum der’ ifadesi sonucunda yapılan bir eylem var. Bu eylemi, biraz önce de gösterdim. Yaptığımız hareketler ile kazanın çağrılması gibi bir durum var. Bu Türkiye'nin genelinde var olan bir durum. Bu nedenle de biz GEMİSANDER olarak; ‘Bana bir şey olmaz’, ‘Biz hep böyle yapıyorduk’ mantığını bu seminerler ile ortadan kaldırmak istiyoruz. Eğitimin her aşamada şart olduğunu düşünüyoruz. İşçilerimiz bir buçuk saatlerini bu eğitimlere ayırdılar ama şuanda servislerine bindiklerinde evlerine giderken, burada gördüklerini mutlaka hard diskleri kaydettiler” diye konuştu. (Haber Merkezi)







 
Son Eklenen Haberler