131019098
28 Mart 2024, Perşembe

EMEKÇİ KENTİ, EMEKLİ KENTİ Mİ OLUYOR?

22 Mart 2016, Salı 19:22

     


1960'lı yıllarda 'Küçük bir balıkçı kasabası' olan Aliağa, 1960'lı yılların sonunda Tüpraş'ın, 1970'li yılların da sonunda Petkim'in ve ardından demir çelik fabrikalarının kurulmasıyla tam bir sanayi kenti oldu. Tabi bu sanayi kuruluşlarına gelen veya bölgede üretilen malların yurt içi veya yurt dışına sevkiyatının deniz yolu ile yapılması için yapılan büyük iskeleler, Aliağa'ya sanayi kimliğinin yanı sıra bir de 'Liman Kenti' kimliği kazandırdı.

'Küçük bir balıkçı kasabası' kimliğinden 'Sanayi ve liman kenti kimliğini kazanan Aliağa'nın tabi ki kimliği ile birlikte nüfusu da artı ve çeşitlendi.

Tarımın ve turizmin yok olduğu Aliağa'da sanayi ile birlikte nüfus yapısı tabir yerindeyse tam bir Türkiye mozaiği oluşturdu.

Diğer yandan sanayi kentinin sanayileşmesi için çalışanların artmasıyla bazı tanımlarda 'Emekçi kenti', Emeğin Kenti' Aliağa olarak da tanımlanır oldu. -Her ne kadar sermayenin hâkim olduğu ülkemizde ve ilçemizde- Bu nedenle 22 yıl ismi zaman zaman değiştirilmeye çalışılsa da 'Emek ve Barış Şenlikleri ' düzenlendi.

Tüpraş ve Petkim'in kurulduğu yıllarda bu kuruluşlara gencecik bir delikanlı olarak gelenler, aradan geçen 30-40 yıl sonra emekli oldular. Bu emeklilerin büyük çoğunluğu emekli olunca memleketine veya ülkemizin başka bir yöresine gidip yaşamayı denese de Aliağa'nın o hareketli yaşamını özleyip geri dönerek, yine Aliağa'da yaşamayı seçtiler. Hatta emekliler bir sendika çatısı altında örgütlenmeye başladılar.

2015 yılsonu itibarı ile Aliağa'nın tabela nüfusu 85 bin, gündüz nüfusu 100 bin, Aliağa SGK verilerine göre (SSK'lı, Bağkurlu ve diğer kurumlarda) kayıtlı 30 bin civarında çalışan var. Diğer yandan Aliağa Emekli Sen'in yaptığı araştırmaya göre (resmi olmamakla birlikte) 10 binin üzerinde emekli yaşamakta Aliağa'da.

Bu güne kadar Aliağa'daki sanayi kuruluşlarını, limanlarını, sendikalarını, çalışma yaşamını sık sık haber yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

İstedik ki bu köşede; sanayisini, limanını, tarımını ve diğer yönlerini şimdilik bir kenara bırakalım ve Aliağa'da yaşamayı seçen emeklilere yer verelim. Bu nedenle 'NİÇİN ALİAĞA'DA YAŞAMAYI SEÇTİNİZ? sorusunu yöneltelim istedik Aliağa'da yaşamayı seçen emeklilere.

Bu soruyu önce ülkemizde en çok üyesi bulunan Emekli Sen'in Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe'ye sorduk.

Bundan böyle haftada bir gün ilçemizde yaşayan emeklilerle bu söyleşimizi sürdürmeyi planlıyoruz.

Yeşiltepe, 30 yıl Türkiye Elektrik Kurumu'nun Elektrik Üretim Santrallerinin çeşitli kademelerinde çalışmış bir emekçi. Son olarak Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Aliağa Kombine Çevrim Santralinden emekli olduktan sonra Aliağa'da yaşamayı seçen bir arkadaşımız.

Yaşamdan emekli olunmaz, mücadeleye devam’

Emekli kimdir?

S.YEŞİLTEPE: Emekli; normal, fiili çalışma hayatını tamamlayıp, çalışmasız bir sosyal yaşama yavaş yavaş adım atmaya çalışan, bir başka deyişle belirli bir süre çalıştıktan sonra kanunlar gereği işi ile ilgisi kesilerek kendisine aylık bağlanmış olan kimseye emekli diyebiliriz.

Başta Tüpraş, Petkim, demir çelik fabrikaları gibi işyerlerinde çalışıp emekli olanlar, bunların yanı sıra öğretmen, polis, kısacası devlet memuru gibi çalışanlardan da emekli olup da Aliağa'da yaşamını sürdüren çok sayıda insan var. Sizce, insanlar emekli olunca memleketi yerine niçin Aliağa'da yaşamayı seçiyorlar?

S.YEŞİLTEPE: Evet, sizin dediğiniz gibi insanlar, aktif çalışma hayatını tamamlayıp emekli olunca, ev alıp Aliağa'da yaşamaya gönüllü oluyorlar. Bu gönüllülük, Aliağa'da yaşamaya yönlendiren sebepler neler. Biz bu konuyu enine boyuna bir araştırma konusu yaptık. Araştırmaya devam ediyoruz. Daha net olarak sonuçları belli değil. Ama size şunu söyleyebilirim; kimi burayı çok seviyor, burası alışkanlık yapmış, buradaki sosyal yaşama adapte olmuş, kimisinin çocukları burada okuyor, kimisinin çocuğu burada iş bulmuş, kimisini kendisi veya çocuğu buradan evlenmiş. Bence emekli olan birisinin Aliağa'da yaşamaya devam etmeyi düşünmesinin başlıca sebepleri bunlar bence.

Emekli olunca memleketine göçüp gidip, sonra orada yapamayıp geri gelen arkadaşlarımız da var. Tabi arkadaşımız uzun yıllar burada bir arkadaş çevresi ediniyor, sosyal bir yaşama alışıyor. Anadolu'ya gidip görüyor ki arkadaşımızın hayal ettiği ile gidip gördüğü arasında çok farklılıklar var.

Aliağa gerek nüfus olarak, gerek sosyal ve ekonomik olarak Anadolu'nun çoğu ilinden daha hareketli bir ilçe. İzmir'e çok yakın, metro ile ulaşım çok kolay. Aliağa sanayi kenti olması nedeniyle çocuklarına iş bulma olanakları çok fazla. Emekli arkadaşım memleketine dönmek istese dahi çocukları istemiyor.

Aliağa'da çok sayıda emekli var ki Emekli Sen, Aliağa'da şube açtı. Sizce Aliağa'da kaç emekli var. Bunlardan kaçı sendikanıza üye?

S.YEŞİLTEPE: Emekli Sen ülkemizde en fazla üyesi olan bir sendika olduğunu tahmin Ülke genelinde 65 şubesi var. İzmir'de 6 şubesi var. Aliağa'da emekli sayısı 10 bin diyebilirim. Aliağa'nın nüfusuna oranlarsak her 9 kişiden birisi emekli. Diğer yandan; Aliağa'da çalışıp daha sonra ülkenin değişik yerlerine tayin olup oralarda emekli olup, Aliağa'ya dönenler de var. Bunlar genellikle memur kesim için geçerli. Bu da gösteriyor ki Aliağa insanların yaşamı için cazibe merkezi. Yaklaşık 5 yıl önce kurulan Sendikamızın 400 üyesi var.

Aliağa'da insanlar çalışma hayatında, hayata dokunma konusunda tecrübeleri arttığı için, bir de söylemlerini burada yaşadığı için, burada kalmayı tercih ediyorlar. Memur arkadaşlar emekli olduktan sonra memleketlerine gitmenin yerine görev bir şekilde tayin olarak geldiği Aliağa'da yaşamayı tercih edebiliyorlar.

Size ilginç örnekler vereyim. Birçok arkadaşımız var. Emekli olup Aliağa'daki evini barkını satıp memleketine gidiyor. Orada bir süre kaldıktan sonra bakıyor alışamayacak. Aliağa'nın yaşam biçimini özlüyor ve yeniden dönüp geliyor ve Aliağa'ya yerleşiyor.

SEBAHATTİN YEŞİLTEPE

Önce kendinizden bahsetmenizi istesek, Sebahattin Yeşiltepe kimdir?

Aslen 1960 Uşak doğumluyum. 1983 yılında eski adıyla Türkiye Elektrik Kurumu TEK, yeni adıyla Elektrik Üretim A.Ş. yani EÜAŞ Aliağa Gaz Tribünlerinde işe başladım. Yaklaşık 30 yıl çalıştıktan sonra bu kurumdan emekli oldum. Bu süre içerisinde sendika işyeri temsilciliği, Sendika yöneticiliği, 1992 yılından 1999 yılına kadar CHP yöneticiliği yaptım. Ayrıca 1999-2004 yılları arasında Aliağa Belediye Meclis üyeliği yaptım.

Aliağa'da bulunduğum süre içerisinde Kent Parlamentosu'ndan başlayarak çok sayıda dernek ve sivil toplum örgütlerinde görev yaptım. Mesela Aliağa ADD'nin ilk kurucu üyelerindenim.

30 yıl çalıştığım EÜAŞ'dan 2012 yılı sonunda emekli oldum. Birçok emekli gibi yaşamımın bundan sonraki bölümünü Aliağa'da sürdürmeyi düşünerek buraya yerleştim.

 

-Emekli Sen'den kısaca bahsedecek olursak?

Emekli Sen, emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarını korumak amacıyla; 1995 yılında DİSK'e bağlı bir sendika olarak kuruldu. Aliağa'da ise başta rahmetli Hasan Karaşahin'in öncülüğünde bir grup arkadaş tarafından 2010 yılında kuruluş çalışmalarına başlandı. İlk başkan rahmetli Hasan Karaşahin oldu.

Arkadaşımızın görevi bırakmasının ardından, geçtiğimiz yıl Ocak ayından buyana başkanlık görevini üstlendim. Öncelikle sendikamızın Aliağa'da kuruluşunu geçekleştiren ve bugüne kadar görev yapan tüm arkadaşlara sizlerin aracılığı ile teşekkür ediyorum.

-Emekli Sen nasıl bir görevi üstleniyor?

Emekli Sen başta da söylediğimiz gibi emeklilerin ekonomik ve sosyal haklarını yasalan çerçevesinde savunmak için kurulmuş sendikal bir örgüt. Bugün yaklaşık 10 bin civarında emeklinin yaşadığı Aliağa'da yanılmıyorsan 410 üyemiz var. Bu sayı gün geçtikçe artmakta. Buradan sizin aracılığınız ile tüm emeklileri sendikamıza üye olmaya davet ediyorum. Üyelerimizin bir araya geleceği bir bina kiraladık. Arkadaşlarımızla burada bira raya geliyoruz. Başta emeklilerin sorunu olmak üzere ülkemizin tüm sorunlarını tartışıyoruz, gerekli yerlere mesajlar gönderiyoruz. Aliağa Emek ve Demokrasi Platformunun bir bileşeniyiz.

Bunların yanı sıra üyelerimizle; zaman zaman düzenlediğimiz; geziler, yemekler, toplantılar, söyleşiler gibi sosyal etkinliklerde bira raya geliyoruz. (Şahap Avcı)







 
Son Eklenen Haberler