131019098
23 Nisan 2024, Salı

DENİZCİLİK VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ ALİAĞA’DA BULUŞTU

22 Ekim 2015, Perşembe 11:37

     


Kentteki limanlardan yılda 40 milyon tonun üzerinde yükleme ve boşaltmanın yapıldığı Aliağa’da ‘3. Uluslararası Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi’ dün başladı.

3 gün sürecek olan zirvenin ilk gününde ulusal ve uluslararası pazarda liman endüstrisinin nasıl geliştirileceğine dair yeni stratejiler ve teknolojiler tartışıldı. Liman yönetimi ve lojistik konularına geniş bir perspektifle ulusal ve uluslararası boyutta dikkat çekmenin amaçlandığı zirvede sektörün önde gelen temsilcileri bir araya geldi.

“ÜLKENİN ÖNDE GELEN LİMAN BÖLGELERİNDEN BİRİ OLACAĞIZ”

İzmir Vali Yardımcısı ve İzmir Limanı Mülki Amiri Ufuk Seçilmiş, CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Kamil Okyay Sındır ile liman ve lojistik sektörünün temsilcilerinin katıldığı ilk oturumun açılış konuşmasını Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka yaptı. Saka konuşmasında, bölge limanları, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgi aktarırken, “Ege Bölgesinin 23 milyar dolar olan toplam ihracatının Aliağa limanlarından gerçekleşme oranı yüzde 43,71’dir. Aliağa’dan gerçekleştirilen ithalat ise 10.7 milyar dolardır. Bakıldığı zaman Aliağa tek başına 21 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip. Bunun yanı sıra hâlihazırda yapımı devam eden dünyanın en büyük liman işletmecilerinden APM Terminals, 1.3 milyon TEU başlangıç kapasiteli Petkim’in Petlim Limanı’nı 2016’nın ilk çeyreğinde faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Başta Batıçim olmak üzere Aliağa bölgemizdeki limanlar, yeni yatırım hamlesine girişti. Tüm bu yatırımlar ve rakamlar yakın gelecekte Aliağa'nın, ülkenin en önde gelen liman bölgelerinden biri olacağını gösteriyor” dedi.

LOJİSTİK ÜS İÇİN EN UYGUN YER ‘ALİAĞA’

Aliağa limanlarının Akdeniz ve Ege’de ülkemize stratejik üstünlük sağlayan dev bir dış ticaret noktası olması dolayısıyla konumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Saka, “Lojistik üslerin hangi konumlarda daha verimli olacağı ve üslerde ne tür çalışmaların yapılabileceği amacıyla 2012 yılında Avrupa'daki önemli lojistik merkezler arasında yer alan Hamburg ve Bremen, 2015 yılında ise Rotterdam, Amsterdam ve Antwerp limanlarında incelemelerde bulunduk. Bu incelememiz sonucunda İzmir’de kurulması planlanan lojistik üssün Aliağa’da daha verimli olabileceğine bir kez daha şahit olduk. Lojistik üslerin kara, deniz ve demir yolu ulaşım olanaklarının bir arada olduğu bölgelerde kurulmasının daha fizıbıl olacağını düşünüyoruz. Aliağa’nın da tüm ulaşım ağlarının odağında bulunması ve tüm ulaşım modlarına uygun bir noktada olması sebebiyle İzmir’e yapılacak lojistik üssün Aliağa bölgesinde olması ülkemiz ve yatırımcılar açsından faydalı olacaktır” diye konuştu.

“YOL SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HAREKETE GEÇİLMESİ SEVİNDİRİCİ”

Aliağa Limanlarının büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantıları alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Saka, Nemrut Körfezi’ndeki limanlara giden Yeni Foça Yolu’nun onarımı ve asfaltlanması için Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün sorunun çözümü noktasında harekete geçmesinin bölgede memnuniyet yarattığını belirtti. Saka, bununla birlikte 5 kilometrelik alan içerisinde kalan Petkim Siteler bitiminden, demir çelik fabrikaları arasındaki yolun da bir an önce bitirilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

ALİAĞA SEKTÖRÜN BÜYÜK AKTÖRLERİNDEN OLACAK

Zirvede açış konuşmasından sonra söz alan İmeak Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Aliağa’nın taşımacılık sektöründe başlayan büyük oyunun aktörlerinden biri olmaya aday olduğunu söyledi. Aliağa’nın sıvı petrol türevi yüklerin de getirdiği ivme ile Türkiye'de en büyük yük hareketinin yaşandığı liman bölgesi olduğunu belirten Öztürk, “Aliağa bölgemizdeki limanlarda bu yılın ocak-eylül döneminde 35 milyon 733 bin ton yük hareketi gerçekleşti. 2015 sonunda bu rakamın 45 milyon ton seviyesine ulaşması bekleniyor. Yine ilk 9 ayda Aliağa'daki limanlarda elleçlenen konteyner miktarı 429 bin TEU'ya ulaştı. Bu muazzam bir gelişmedir. Yakın bir sürede Aliağa’da elleçlenen konteyner miktarının, Alsancak Limanı ile eşit seviyelere ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

LOJİSTİK ÜS MÜJDESİ

Aliağa’daki potansiyeli harekete geçirmek için devlete düşen büyük görevler olduğunu ifade eden Öztürk, “Limanların demiryolu ve karayolu bağlantısının kurulması çok önemli. Nemrut Körfezi’ne giden Yeni Foça Yolu'nun yapılmaya başlandığını memnuniyetle öğrendik. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kaptan Özkan Poyraz, bizim yıllardır dile getirdiğimiz Aliağa’yı lojistik üs yapma talebini gündemlerine aldıklarını açıkladı. Nihayet Hamburg, Rotterdam gibi Avrupa’da örnek limanların altyapı modeline kavuşabileceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÇOK STRATEJİK BİR ÜLKE”

APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, Türkiye'nin kendileri için çok stratejik bir ülke olduğunu söyledi. APM'in dünyanın en büyük liman operatörlerinden biri olduğunu belirten Larsen, "Petlim projesi artık tamamlandı. Limanımızın açılmasına çok az kaldı. Biz çok heyecanlıyız. Sanat eseri bir terminal binası inşa ettik. 2016 ilk yarısında açılacak. Ege Bölgesi'nde en büyük ve en etkili liman olacak" diye konuştu.

Zirvede Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, yeni liman yatırımlarından dolayı Petlim Limanı Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu'na plaket verdi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler