131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ALİAĞA SGM’DEN BORÇ YAPILANDIRMA SONUÇLARI VE ANALİZİ

23 Şubat 2015, Pazartesi 17:13

     


6552 sayılı yasa kapsamında gündeme alınan borç yapılandırma ve Genel Sağlık Sigortası ile ilgili soruları yanıtlayan Aliağa Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Bilgin Bilgili, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bilgili, ”Bilindiği üzere 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6552 sayılı İş Kanunu İle Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun, birçok alanda olduğu gibi sosyal güvenlik alanında da önemli düzenlemeler getirmiştir. Bu kapsamda, yürürlüğe giren yapılandırma müracaatları 2 Şubat 2015 tarihinde sona ermiş (GSS borçları hariç), Merkez Müdürlüğümüz kayıtlarına intikal eden tüm başvurular sonuçlandırılmıştır” diyerek konuya ilişkin soruları cevapladı.

- Sanayi kenti Aliağa’da, işyeri ve çalışan sigortalı sayılarına yönelik değerlendirme yapar mısınız ?

Aliağa İlçemizde 2014 Ağustos dönemi itibariyle (Kamu dahil) 2293 işyerinde 3538 kadın, 31584 erkek sigortalı olmak üzere toplam 35122 kişi 4/a (SSK) kapsamında hizmet akdiyle çalışan sigortalımız mevcuttur. Ayrıca, 4722 kişi 4/b (Bağ-Kur) kapsamında isteğe bağlı ve esnaf, 1124 çalışan ise Tarım sigortalısı olarak kayıtlı bulunmaktadır.

– Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Merkez Müdürlüğüne konu ile ilgili kaç kişi müracaat etti ve yapılandırılan borç miktarı ne kadar?

2014 Ekim dönemi itibariyle Aliağa Merkez Müdürlüğümüze 1066 kişi 4/a (SSK) kapsamında, 976 kişi 4/b (Bağ-Kur) kapsamında ve 169 kişi GSS kapsamında müracaat ederek borçları yapılandırılmıştır. Toplamda 2 bin 211 sigortalımızın müracaatına karşılık 50.948.970,37-TL borç yapılandırılarak ilgililere tebliğ edilmiştir.

- Sigortalılar, yapılandırılan borç ödemelerine yönelik nelere dikkat etmeliler?

Öncelikle kendilerine tebliğ edilen ödeme planında belirtilen tarihleri geçirmeden ödemelerini yapmaları ve açıklama bölümünü dikkatli okumaları menfaatlerine olacaktır. Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksit veya cari ay prim borcunu ödemeyenlerin yapılandırmaları iptal durumuna düşeceğini ve ödemelerini son güne bırakmamaları mağduriyetleri önleyecektir. Sigortalılarımız Mart ayında iki ödeme yapacaklarından bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir. Şöyle ki; yapılandırma müracaat tarihi bir ay ertelenmesi nedeniyle İlk taksit ödeme tarihi de bir ay ertelenmiş ancak iki ayda bir ödenecek olan sonraki taksit tarihleri değişmemiştir. Bu nedenle ilk taksit son ödeme tarihi 02 Mart 2015 ve ikinci taksit son ödeme tarihi 31 Mart 2015 olacaktır.

- Borcu olup emekli olamayan sigortalılar bu yasadan nasıl faydalandılar?

Bu konuda kurumumuz ile Halk Bankası arasında yapılan işbirliği protokolüne istinaden, ölüm ve malullük aylıkları hariç, yaşlılık aylığı bağlanma şartlarını taşıyan Bağ-Kur / SSK kapsamındaki sigortalımızın borçları Halk Bankası aracılığı ile ödenerek maaşları bağlanmış, sigortalılarımız hem gelirden yoksun kalmamış hem de sağlık hizmetlerinden faydalanmış olacaklar.

- 6552 sayılı yasada, Sosyal Güvencesi olmayan Genel Sağlık Sigortalılarla ilgili yapılan düzenlemeler neler?

Ülkemizde toplumumuzun geniş kesimlerini yakından ilgilendiren bir konuda Genel Sağlık Sigortasıdır. Bu yasadan GSS prim borcu olan sigortalılarımızda faydalanacak olup, bugüne kadar gelir testi yaptırmayanların öncelikle, ikamet edilen İlçedeki Sosyal Yardımlaşma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları akabinde GSS sigortalılık sürelerin güncel duruma gelmesi ve borç güncellemesi için Sosyal Güvenlik Merkezine müracaatta bulunulması gerekmektedir. Gelir testi yaptırmayan sigortalılarımız 31 Mart 2015 tarihine kadar ilgili Vakfa müracaat etmelidir. Gelir testi sonuçlanan sigortalılarımız ise 30 Nisan 2015 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek GSS borçlarını yapılandırabilirler. Yapılandırılan borç aslının tamamının 31 Mayıs 2015 tarihine kadar ödenmesi halinde tahakkuk eden gecikme cezası ve gecikme zammı ödenmeyecektir. GSS borcunu taksitlendirenlerin, ilk taksitle birlikte cari ay primlerinde ödenmesi halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

- Gelir testi için Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na kimler müracaat etmelidir?

Sosyal Güvencesi ve hak sahipliği bulunmayanlar, kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar, çağrı üzerine çalışanlar, ev hizmetlerinde 30 günden az çalışanlar, öğrenim görmeyen 18 yaş üstü kişiler, sigortalılığı sona erenler ve Lise-Üniversite eğitimi sona erenler başvurabilir.

- Sosyal Güvenlik uygulamalarına yönelik vatandaşlarımıza iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Sigortalılarımız, Genel Sağlık Sigortası borçlarına yönelik taleplerini ve Gelir Testi işlemlerini son güne bırakmadan müracaat etmeleri, hem kendileri hem de çalışanlarımız açısından kolaylık olacaktır. Gelecekte mağdur olunmaması için, kurumumuzla ilgili tereddüt edilen bilgileri kurum çalışanlarından almaları menfaatlerine olacaktır. Sigortalı ve işverenlerimiz Sosyal Güvenlikle ilgili bildirimlerini yasal sürede yapmaları idari para cezalarının uygulamasını önlemiş olacaklardır. (Tarık Demir)







 
Son Eklenen Haberler