131019098
19 Nisan 2024, Cuma

VERGİ AFFI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

24 Ağustos 2016, Çarşamba 06:05

     


Yeminli Mali Müşavir Mustafa Arıcı, vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamların yeniden yapılandırılmasını sağlayan, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı kanunu değerlendirdi.

Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamlarını, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezalarını, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacaklarını, SGK ve belediyelerin alacaklarını yeniden yapılandırılmasını sağlayan 6736 sayılı kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aliağa’nın tanınmış mali müşavirlerinden Mustafa Arıcı, vergi faiz affı kapsamında yürürlüğe giren kanunun detaylarıyla ilgili Aliağa Ekspres’e değerlendirmede bulundu.

18 TAKSİTLE ÖDEME İMKÂNI SUNULUYOR

Kanun kapsamında son başvurunun 31 Ekim tarihine kadar geçerli olacağını söyleyen Mali Müşavir Mustafa Arıcı "Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamlarını, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezalarını, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının, SGK ve belediyelerin kesinleşmiş alacakların gecikme zammı ve gecikme faizi adı altında fer'i alacakların tahsilinden vazgeçerek, ÜFE (üretici fiyat endeksi) ayılık değişim oranı esas alınıp 6, 12 ve 18 ay taksitlendirilerek veya peşin olarak ödenmesi esas alınıyor. Bu kanun kapsamında son başvuru 31 Ekim tarihine kadar geçerli olacaktır. Başvuruda bulunan vatandaşlar iki ayda bir 18 taksite kadar ödeme imkanı bulacaklar. Bu kanun aynı zamanda matrah ve vergi artırımını da kapsıyor. Kanun kapsamında vergi ve matrah artırımı yaptıranlar, bu yıllarla ilgili olarak herhangi bir vergi incelemesine tabi olmayacaklar. Bu durumda hazineye fon aktarmış olacaktır." dedi.

"DEMİRBAŞLARIN KAYIT ALTINA ALINMASINI DA SAĞLIYOR”

Kanunun, işletmelerde fiili olarak bulunan ama kayıt altına alınmayan araç ve demirbaş eşyaların kayıt altına alınmasını da sağladığını söyleyen Arıcı, “Kanun gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezalarını, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacaklarını, SGK ve belediyelerin kesinleşmiş alacaklarını kapsamaktadır. İşletme fiili olarak bulunan ama kayıt altına alınmayan araç ve demirbaş eşyaların kayıt altına alınmasını sağlıyor. Bu da büyük ölçüde kayıt dışılığı önlemiş oluyor." şeklinde konuştu. (ERKUT SERT)







 
Son Eklenen Haberler