son dakika

Arıcılar Birliği üreticileri bilgilendirdi

24 Mart 2012 | Aliaga Ekspres
ALTO Seminer Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Birlik Başkanı Fikri Balkır’ın rahatsızlığı dolayısıyla katılamaması nedeniyle Arıcılar Birliği 2. Başkanı Ömer Yorulmaz başkanlık yaptı.
Üreticileri bilgilendirme toplantısına Arıcılar Birliği Aliağa Temsilcisi Bayram Karcı, İktisadi Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kibar, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz ve arı üreticileri katıldı.
Aliağa’da 120’yi aşkın kişinin sertifika aldığını belirten Arıcılar Birliği 2. Başkanı Ömer Yorulmaz “Artık eskisi gibi kurs bitirmeden arıcı olunmuyor, kurs belgesi aldığın zaman birliğe üye olabiliyorsun, işletme kaydı alabiliyorsun. İşlemleri yaptırdığın zaman gittiğin yerde arıcı olduğunu ispat edebiliyorsun” diye konuştu.
Balda donmanın doğal bir olay olduğunu tüketicilerde bu görüntünün hileli veya bozuk bal izlenimi uyandırmasının bilgi sahibi olunmadığından kaynaklandığını söyleyen Yorulmaz, “Beyazlaşan bal bozuk olduğu anlamına gelmez 55 derecenin altında balı çözün afiyetle yiyebilirsiniz” dedi.
SAĞLIKLI BAL ÜRETELİM
Arıcılar Birliği’nin ve Ege Orman Vakfı ile ortaklaşa kurulan iktisadi tesisin mayıs ayında faaliyete geçeceğini söyleyen İktisadi Tesis Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kibar, arı üreticilerine destek olarak ürünlerini değerinde satmalarına aracı olmak istediklerini belirtti. Kibar, “Kurulacak birliğe üye olan üreticilerin bir kimliği olacak kimin hangi ürünü nasıl ürettiği gibi konular ürünlerin üzerinde bulunacak. Birliğe gelen ürünler gerekli testlerden geçirilecek, bu testlerden gerekli onayı alamayan ürünlerin satışa sunulmasına izin verilmeyecek. Sağlıklı bal ve ürünlerinin piyasada yer alması sağlanarak ne olduğu belli olmayan kalitesiz ve sahte bal ürünlerinin önüne geçilerek birlik denetimine tabi olacak olan arıcıların ürünlerinin piyasada yer alması sağlanacak” dedi.
İktisadi tesisin kurulması ile arıcıların ürünlerinin denetlenmesinden satılmasına kadar aracı olacaklarını ifade eden Kibar, “Tesis kurulduktan sonra elden ve pazarlarda bal satışı olmayacak bu tür satışlar yasaklanacak. Arıcı kendi balını çıkarttıktan sonra kendi satmak isterse paketlemesini belli bir ücret karşılığında yapabileceğiz. Sağlık Bakanlığı ve Orman Müdürlüğü’nün izinleriyle denetime tabi olacak ürünlerle satışında da faydalı olacaktır” dedi.
ÜRÜNLER YÜZDE YÜZ ORGANİK DEĞİL
Organik ürünlerde büyük aldanmalar yaşandığını söyleyen Aliağa Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz ise, “Her tür üretim için ayrı ayrı kriterler var, bunların bilinmesi gerekir. Ürünün dibine atılan gübrede bile hayvanın yemiş olduğu yemin fenni yem olmamış olması gerekir.
Kriterler çok yüksek organikte. Şu anda yediğimiz hiçbir ürün yüzde yüz organik değildir. Tam organik olabilmesi için o bölgede yetiştirilen ürünler toplu olarak analiz ediliyor. Bu analiz sonucunda eğer yüzde yüz organik olduğu benimsenirse rapor alınırsa mühürleniyor. Tamamen organik olduğu o zaman tescilleniyor yoksa onun haricinde hiçbir şekilde tam organik diyemeyiz hiçbir ürüne” şeklinde konuştu.

ALTO Seminer Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Birlik Başkanı Fikri Balkır’ın rahatsızlığı dolayısıyla katılamaması nedeniyle Arıcılar Birliği 2. Başkanı Ömer Yorulmaz başkanlık yaptı. Üreticileri bilgilendirme toplantısına Arıcılar Birliği Aliağa Temsilcisi Bayram Karcı, İktisadi Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kibar, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz ve arı üreticileri katıldı.
Aliağa’da 120’yi aşkın kişinin sertifika aldığını belirten Arıcılar Birliği 2. Başkanı Ömer Yorulmaz “Artık eskisi gibi kurs bitirmeden arıcı olunmuyor, kurs belgesi aldığın zaman birliğe üye olabiliyorsun, işletme kaydı alabiliyorsun. İşlemleri yaptırdığın zaman gittiğin yerde arıcı olduğunu ispat edebiliyorsun” diye konuştu.
Balda donmanın doğal bir olay olduğunu tüketicilerde bu görüntünün hileli veya bozuk bal izlenimi uyandırmasının bilgi sahibi olunmadığından kaynaklandığını söyleyen Yorulmaz, “Beyazlaşan bal bozuk olduğu anlamına gelmez 55 derecenin altında balı çözün afiyetle yiyebilirsiniz” dedi.SAĞLIKLI BAL ÜRETELİMArıcılar Birliği’nin ve Ege Orman Vakfı ile ortaklaşa kurulan iktisadi tesisin mayıs ayında faaliyete geçeceğini söyleyen İktisadi Tesis Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kibar, arı üreticilerine destek olarak ürünlerini değerinde satmalarına aracı olmak istediklerini belirtti. Kibar, “Kurulacak birliğe üye olan üreticilerin bir kimliği olacak kimin hangi ürünü nasıl ürettiği gibi konular ürünlerin üzerinde bulunacak. Birliğe gelen ürünler gerekli testlerden geçirilecek, bu testlerden gerekli onayı alamayan ürünlerin satışa sunulmasına izin verilmeyecek. Sağlıklı bal ve ürünlerinin piyasada yer alması sağlanarak ne olduğu belli olmayan kalitesiz ve sahte bal ürünlerinin önüne geçilerek birlik denetimine tabi olacak olan arıcıların ürünlerinin piyasada yer alması sağlanacak” dedi.
İktisadi tesisin kurulması ile arıcıların ürünlerinin denetlenmesinden satılmasına kadar aracı olacaklarını ifade eden Kibar, “Tesis kurulduktan sonra elden ve pazarlarda bal satışı olmayacak bu tür satışlar yasaklanacak. Arıcı kendi balını çıkarttıktan sonra kendi satmak isterse paketlemesini belli bir ücret karşılığında yapabileceğiz. Sağlık Bakanlığı ve Orman Müdürlüğü’nün izinleriyle denetime tabi olacak ürünlerle satışında da faydalı olacaktır” dedi.ÜRÜNLER YÜZDE YÜZ ORGANİK DEĞİLOrganik ürünlerde büyük aldanmalar yaşandığını söyleyen Aliağa Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz ise, “Her tür üretim için ayrı ayrı kriterler var, bunların bilinmesi gerekir. Ürünün dibine atılan gübrede bile hayvanın yemiş olduğu yemin fenni yem olmamış olması gerekir. Kriterler çok yüksek organikte. Şu anda yediğimiz hiçbir ürün yüzde yüz organik değildir. Tam organik olabilmesi için o bölgede yetiştirilen ürünler toplu olarak analiz ediliyor. Bu analiz sonucunda eğer yüzde yüz organik olduğu benimsenirse rapor alınırsa mühürleniyor. Tamamen organik olduğu o zaman tescilleniyor yoksa onun haricinde hiçbir şekilde tam organik diyemeyiz hiçbir ürüne” şeklinde konuştu.

facebook Twitter Frienfeed Twitter Google

Yorumlar