131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

“SADECE YÜZDE 30 İÇERİĞİ TAM BİLİYOR”

1 Nisan 2017, Cumartesi 06:36

     


CHP İzmir Siyaset, Propaganda ve Mültecilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Utku Gümrükçü, Radyo Sahil’de canlı yayına çıkarak referandum süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP İzmir İl Başkan yardımcısı Utku Gümrükçü, Radyo Sahil’de Ediz Öztürk’ün sunduğu Kahve Molası programına konuk oldu. Gümrükçü, referandum süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“İZMİR GELENİ KENDİNE BENZETİYOR”

Yakın zamanda yapılan anket sonuçlarını da paylaşan Utku Gümrükçü, İzmir’de hayır oylarının açık arayla önde olduğunu ifade ederek “Bizim son bir ay içerisinde elimize geçen iki anket var. Biri 10 bin 254 kişiyle, diğeri de 4 bin kişiyle yapılmış. 10 bin kişi oldukça önemli bir rakam. Bu anketler bize yüzde 65 ile 75 arasında hayır çıkacağını gösteriyor. Aradaki fark kararsız oyların dağılımından kaynaklanıyor. Kararsızların dağılımına göre şekillenecek net rakam. Son yıllarda İzmir’in diğer illerden çok fazla göç aldığı ve bu nedenle İzmir’deki yapının değiştiği iddia ediliyor. Ancak İzmir’in şöyle bir özelliği var. İzmir geleni kendine benzetiyor. Bu nedenle aldığı göç İzmir’in genel karakteristiğini değiştirmiyor. İzmir’in sosyolojik dokusu geleni de kendisine benzetiyor. Seçimlerden her türlü sonuç çıkabilir. Yarın başka bir parti de gelebilir ancak İzmir asla Atatürk’ten, laiklikten, demokrasiden ve Cumhuriyetten vazgeçmez.” dedi.

“EVETE MÜSAMAHA, HAYIRA ZORLUK”

Anayasa değişikliği ile ilgili yürüttükleri çalışmalar esnasında karşılaşılan güçlüklerden de bahseden CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Utku Gümrükçü “Referandumla ilgili çalışmalarda çok sıkıntı yaşıyoruz. Mesela geçtiğimiz Salı akşamı Menderes’te yönetim kurulu üyemizin de olduğu bazı arkadaşları emniyet görevlileri aldılar, sonra da bıraktılar. Bu sadece bir örnek. Maalesef İzmir’de bile kamu kurumlarından ve resmi görevlilerden çeşitli engellemeler görüyoruz. Evete müsamaha gösterirken hayır çalışmalarına her türlü zorluğu çıkartıyorlar. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, her şeye rağmen Türkiye çapında ben en az yüzde 52 oranıyla hayır çıkacağını düşünüyorum. Kabaca bir tahminle 52-56 bandında sonuçlanacaktır referandum.” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ İÇERİĞE HAKİM DEĞİL”

Saha çalışmaları esnasında vatandaşların büyük bölümünün yeni anayasa maddeleri ile nelerin değişeceğinden bilgi sahibi olmadığının gözlemlendiğini belirten Utku Gümrükçü “Meclis’te anayasa maddeleri tartışılmadı bile. Televizyonda Meclis oturumları gösterilmedi, halktan saklandı. Sonraki aylarda da ‘evet diyorsan milliyetçi, hayır diyorsan teröristsin’ gibi, tartışmaktan çok insanları kategorize eden bir anlayışla karşılaştık. Bu nedenle vatandaş maddelerin neleri kapsadığını tam anlayamadı. Anketlerde de görüldüğü kadarıyla içeriğe tam hakim olanların oranı % 30 civarında. % 40 kadarı kısmen, % 30’u ise hiç bilmiyor. Bu yüzde 30’un yarısı da kararsız olduğunu belirtiyor. Yani buna göre, yüzde 15’lik bir kesim neyi oyladığı konusunda hiç bilgi sahibi olmadan evet oyu verecek.” dedi.

“İZMİR’DE % 70 HAYIR ÇIKACAK”

Genel bir değerlendirme ile tahminini de paylaşan Gümrükçü “İzmir çok somut şekilde hayır diyor. Bunun gerekçeleri insandan insana değişiyor. Kimi ekonomiyi beğenmiyor, kimi antidemokratik diyor, kimi siyasi tercihinden dolayı hayır diyor. Kanımca İzmir’den % 70 civarı bir rakam olacak. Umuyorum ki hayır oranı Türkiye’de de % 52 yi bulacaktır. Ben bütün vatandaşlarımızdan sandığa gitmelerini talep ediyorum. Kimsenin etkisinde kalmasınlar. Maddeleri okusunlar, kendileri karar versinler. Muhakeme etsinler, tartsınlar, tercihlerini yapsınlar ve sandığa gitsinler.” dedi.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler