131019098
29 Mart 2024, Cuma

EMEKÇİLER ALANLARDA

1 Mayıs 2017, Pazartesi 07:11

     


1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm yurtta olduğu gibi Aliağa’da da kutlanacak. Kutlamalar bugün saat 09.00’da Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

Aliağa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında organize edilen program çerçevesinde işçiler saat 08.30’da Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube binası önünde toplanıp kortej oluşturacak. Kortej yürüyüş yaparak kutlamaların gerçekleştirileceği Demokrasi Meydanı’na gelecek. Meydanda basın açıklamasının okunmasının ardından şiir dinletisi yapılacak ve halaylar çekilecek. Aliağa’daki kutlama programının ardından işçiler saat 11.00’da İzmir’e hareket edecek. Saat 12.15’te Alsancak Garı önünden kutlamaların gerçekleştirileceği Gündoğdu Meydanı’na yürüyüş yapılacak. Kutlama programının ardından saat 14.15’te Alsancak Stadı önünden Aliağa’ya dönüş için otobüsler hareket edecek.

“GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN ALANLARDAYIZ”

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yapan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, emeğe ve emekçiye yapılan saldırılara dur demek için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyledi. Oktay, “1 Mayıs işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. 1 Mayıs ülkemizde ve tüm dünyada biz emekçiler ve emeğine sahip çıkanlar tarafından coşkuyla kutlanmaktadır. Bizlere düşen görevde, emeğe karşı yapılan saldırıların hat safhaya ulaştığı bu dönemde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüzü her zamankinden daha fazla katılım ve coşkuyla alanlarda kutlamaktır. Biz emekçileri siyasi çıkarları uğruna bölmeye çalışanlara inat, işimize, aşımıza, ekmeğimize, alın terimize ve geleceğimize sahip çıkmak için 1 Mayıs’ta alanlardayız.” dedi.

“İLK KEZ 1905’TE İZMİR’DE KUTLANDI”

Açıklamasında 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün tarihi hakkında bilgiler veren Oktay, “1886’da Amerika’nın Chicago kentinde günde 12 saat ve haftada 6 gün çalıştırılan işçilerin, günde 8 saat çalışma ve kölelik düzenine hayır talebiyle başlattıkları eylem sonucunda onlarca emekçi hayatını kaybetmiştir. Bunun üzerine 21 Temmuz 1889 tarihinde toplanan Uluslararası Enternasyonal İşçi Kurultayında 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü ilan edilmiş ve tüm dünyada, emekçiler tarafından 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak günümüze denk kutlanmıştır. Ülkemizde ise ilk kez Osmanlı döneminde 1905 yılında İzmir’de kutlanmıştır. Daha sonrada 1909 yılında Üsküp’te kutlanmıştır. Ülkemiz işgal altında olmasına rağmen 1920-1921 yıllarında 1 Mayıs’ta işçiler İstanbul’da Bağımsız Türkiye pankartları taşıyarak 1 Mayıs’ı kutlamışlardır.” diye konuştu.

“1 MAYIS’IN ÖNEMİ HER GEÇEN YIL ARTMAKTA”

Günümüzde ise emeğe karşı yapılan saldırıların hat safhaya ulaştığını ifade eden Oktay, “Onun içindir ki 1 Mayıs’ın önemi her geçen yıl daha da artmaktadır.1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günümüzde biz emekçiler için ayrı bir önemi olan Taksimi yasaklayan, zihniyete de buna sessiz kalan konfederasyonlara da cevabımız şu dur: Her yer taksim her yer direniş! 1 Mayıs emeğin, evrenselleştiği gündür. Onun içindir ki, dünyanın her yerinde tüm emekçilerin taleplerini haykırdığı gündür. Bundan dolayıdır ki, emeğin evrenselleştiği 1 Mayıs’ta; emeğe ve emekçiye yapılan saldırılara dur demek için, kıdem tazminatlarımızı gasp etmeye çalışanlara dur demek için, iş cinayetlerine hayır demek için, taşeronlaştırmaya ve kölelik düzenine hayır demek için, emekçilerin çıkarı savaşta değil, barıştadır, toplumsal barış ve huzurun sağlanması için, asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyeye getirilmesi için, ücretli çalışanlar üzerindeki ağır vergi yükünün kaldırılması ve vergi adaletsizliğinin giderilmesi için, kadına karşı şiddetin son bulması için, iş yerlerimizde baskı, taciz ve mobbinge dur demek için, hırsızlık, yolsuzluk ve yoksulluğa dur demek için, özelleştirmeye, talana ve peşkeşe dur demek için, eş ve çocuklarımızla birlikte alanlardayız. Şunu asla unutmayalım dünyanın her yerinde söylenen tek bir söz vardır; dünyanın işçileri birleşin. Bu duygu ve düşüncelerle tüm işçi sınıfının emek, mücadele ve dayanışma gününü kutluyorum.” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler