131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

AV SEZONU 15 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR

1 Ağustos 2015, Cumartesi 10:40

     


Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaklaşan av sezonu öncesi mülki amirleri, avcıları, köy muhtarları ve köy ihtiyar heyetleri ile avcılık kuruluşlarını bilgilendiren bir açıklama yayınladı.

Açıklamada ava çıkılabilecek günler, avlanılabilecek yaban hayvanları ve sayıları, avda kullanılabilecek silah, araç gereç ve diğer malzemeler konusunda alınan kısıtlamalar ve avcıların uymak zorunda olduğu diğer kurallar belirtili. 2015-2016 av döneminin ülke genelinde 15 Ağustos 2015 günü başlayacağının belirtildiği Orman ve Su İşleri Bakanlığı açıklamasında, Merkez Av Komisyonu (MAK) tarafından av ve yaban hayatının korunmasına ve geliştirilesi amacıyla alınan avcılığın düzenlenmesine ilişkin kararlara yer verildi.

AVCILARIN UYMAK ZORUNDA OLDUĞU KURALLAR 

Karara göre; 2015-2016 Av Döneminde ülke genelinde avlanma 15 Ağustos 2015 tarihinde kuşlardan bıldırcın üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, saksağan avı ve memelilerden yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacak. Avlanma süreleri içinde ve avlanma günlerinde çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dâhil) avlanmak serbest. Ayrıca, yaban domuzu bıldırcın ve üveyik avı bu avlanma günlerine ek olarak salı gününde de yapılabilecek. Kamuoyunun av ve avcılık konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanan yazıda, “Ülkemizde 18 yaşını doldurmuş silah taşıma ehliyetine sahip av ve yaban hayatı ile ilgili eğitim alarak sınavda başarılı olan avcılar, avcılık belgesi ve avlanma izin kartı alma şartıyla yasal olarak av yapabilmektedirler” denildi. Avcıların avlanma hakkını elde edebilmeleri için avcılık belgesini almalarının yanında avlanma izin ücretini il şube müdürlüğü döner sermaye hesaplarına yatırmaları, Merkez Av Komisyonunun 14 sayılı kararındaki avlanma esas ve usullerine uymaları gerektiği uyarılarında bulunuldu.

YASAKLI ARAÇ VE GEREÇLER

Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemelerin avlanmada kullanılamayacağı belirtilen açıklamada, Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzakların da avlanmada kullanılamayacağı ifade edildi. Kişilerin kendi ihtiyaçlarını karşılayacak mahiyette kullandıkları aydınlatma araçları hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarjlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynağının da avda kullanılamayacağı belirtilen açıklamada devamla şöyle denildi: “Tekne ve benzeri motorsuz araçlar avda kullanılabilir. Ancak bu araçlar, üzerleri kapatılarak güme haline getirilemez. Yivli av tüfekleri kuş avında kullanılamaz. Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz. Kara ve hava araçlarıyla hareket halindeyken avlanılamaz. Bu araçlar içerisinde avlaklarda tüfekler kılıfında taşınmak zorundadır”

YAPTIRIMLAR DİKKAT ÇEKTİ

Karar kapsamındaki yasaklara uymayanların hakkında yasal işlemin yapılacağının belirtildiği açıklamada, “4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununda men edilen fiilleri işleyenler ile merkez Av Komisyonunca belirlenen avlanma esas ve usullerine uymayanlar hakkında her bir aykırılık için 29,00 Türk Lirası ile 16.765 Türk Lirası arasında idari para cezası verilecek, ayrıca av hayvanı türüne göre 50 Türk Lirası ile 60.000 Türk Lirası arasında değişen tazminat bedelleri talep edilecektir” ifadeleri yer aldı. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler