131019098
28 Mart 2024, Perşembe

KANİ BEKO’DAN İZBAN KRİZİNE ÇÖZÜM VURGUSU

1 Aralık 2018, Cumartesi 06:27

     


CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasında devam eden toplu sözleşme sürecindeki görüşmelerin sonuçsuz kaldığını hatırlatarak, "Grev bir anlamda işsizliktir. Grevin galibi olmaz. Uzlaşmanın bir yolu bulunmalıdır" ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Kani Beko konuya ilişkin TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. İZBAN'ın, Aliağa-Selçuk arasındaki banliyö hattında hizmet veren, Türkiye'nin havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemlerinden biri olduğunu hatırlan Beko sözlerine şöyle devam etti, "11 Temmuz 2018 tarihinden itibaren devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde hiçbir sonuca ulaşılamadığı ve İZBAN'da, makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olmak üzere toplamda 342 işçiyi yakından ilgilendiren TİS görüşmelerinde büyük oranda uzlaşma sağlanamadığı vurgulanmaktadır.”

Demiryol İş Sendikası'nın enflasyon oranında, en az yüzde 25'lik zam talebine karşın İZBAN yetkilileri ise ilk yıl için enflasyonun altında 12-16 arasında, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam önerisinde bulunduklarını belirten Kani Beko, “Hatırlanacağı üzere bir önceki TİS görüşmelerinde de yüzde 11'lik zam teklifi üzerine taraflar arasında uzlaşma sağlanamamış ve sendika 8 Kasım 2016'da greve çıkmıştı. Sekiz günlük grev sonucunda ise işçilerin talepleri kademeli olarak kabul edilmişti." sözlerine yer verdi.

“Grev bir anlamda işsizliktir”

Konunun greve gelmeden uzlaşmanın sağlanması gerektiğini vurgulayan Beko, "Bilinmektedir ki grev süresince işçiler ücret alamayacaklardır. Grev bir anlamda işsizliktir. Grevin kazananı olmaz. Grev her iki tarafında aslında istemeyeceği bir seçenektir, dolayısıyla da uzlaşmanın bir yolu bulunmalıdır" diye konuştu. Bu süreçte Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan'ın uzlaşmanın sağlanması için arabulucu olmasını da isteyen CHP'li Beko,"İzmir Banliyö Sistemleri (İZBAN) İzmir'de şehir içi ulaşımın yükünü çekiyor. Aliağa-Selçuk arasındaki 136 kilometrelik banliyö hattında her gün binlerce kişi yolculuk yapıyor. Günde 500 bine yakın insan sabah evinden çıktığında işine gidemeyecek, akşam evine dönemeyecek. Yüzlerce öğrencimiz okula gidemeyecek, aileler çocuklarını kreşe götüremeyecek. Hastalar hastaneye gidemeyecek. Üstelik kışın en soğuk günlerindeyiz ve yaşlılar, hastalar için bu durum kabul edilebilir değildir. İnsanlar sevdiklerine kavuşamayacaklar. Bu durumun çözüme kavuşturulması gereklidir." ifadelerine yer verdi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler