131019098
29 Mart 2024, Cuma

‘MÜZE TAŞINMIYOR’

2 Mart 2015, Pazartesi 09:52

     


Ahmet Tuncay Karaçorlu, yaptıkları girişimler sonucu; Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi’nde bulunan arkeolojik kazı ürünlerinin taşınması işleminin durdurulduğunu açıkladı.

Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevini Koruma ve Yaşatma Hareketi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevine ait arkeolojik kazı ürünlerinin Aliağa Belediyesi Misafirhanesi sığınağına taşınması işleminin Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgili birimlerinden gelen talimatla durdurulduğunu söyledi.

Karaçorlu, durdurma karanın; Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevini Koruma ve Yaşatma Hareketi sözcülüğü olarak Aliağa kamuoyuna dönük yaptıkları farkındalık çağrıları ve konuyla ilgili hukuksuz işlemlere ilişkin Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığına bulundukları suç duyurusunun sonuç verdiğini ifade etti.

Aliağa için çok kıymetli olan Kyme Antik Kenti kazılarının son bulması anlamına da gelecek olan yıkıma izin vermeyeceklerini dile getiren Karaçorlu, “Binanın yıkım riski taşıması gerekçe gösterilerek belediye tarafından hukuk dışı ve hızlıca alınan yıkım kararı, hayata geçirilirse, ulusal servetimizi bir oldubittiyle yok etmek anlamına gelecektir. Bu ulusal kaynağımızın yok olmaması için verdiğimiz hukuki ve toplumsal mücadele, müzemiz olduğu yerde halka açılana kadar devam edecektir” dedi.

‘YIKIM RAPORU ISMARLAMA’

Müzeye ait arkeolojik kazı ürünlerinin Belediye Misafirhanesi’ne taşınmasının durdurulma kararını Aliağa Kyme Arkeoloji Müzesi ve Kazıevi’ni Koruma ve Yaşatma Hareketi adına bilimsel, hukuksal ve toplumsal mücadelenin bir ön kazanımı olduğunu vurgulayan Karaçorlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Savcılık incelemesi sürerken Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı incelemeler sonucunda kazı ürünlerinin Aliağa Belediyesi Misafirhanesi’nin sığınağına taşınması işlemi durduruldu. Bu mücadelemizin nihayetlenmesi ancak müzenin tüm alanlarıyla Aliağa halkına açılması ve gelecek kuşaklara kazandırılması ile sonuçlanacaktır. Taşınma ve hatta binanın yıkım gerekçesi olarak gösterilen binanın dayanıksızlığına ilişkin raporun ısmarla olduğu çok açıktır. Bunun en açık kanıtı da müzeye ilişkin yıllar önce Türk ve İtalyan uzmanların incelemeleri ile ortaya koyulan bina dayanıklılık raporlarıdır. Bu raporların yok sayılarak böylesi eşsiz bir müzenin yıkımına ilişkin yapılan bu yasa dışı girişimler 11 yıldır Aliağa halkına kapalı olan müzenden yararlanılmasını daha da geciktirmektedir. Ülke servetinin ve kamu kaynaklarının, toplumsal faydanın yok sayılması anlamına gelen bu duruma derhal son verilmeli, sorumlular hakkında işlemler de geciktirilmemelidir. Binanın yıkım riski taşımadığı gerçeği de tıpkı sığınağın uygunsuzluğu gibi ortaya çıkacaktır. Bu müze Aliağalı öğrencilerin bilimsel gelişimine katkı sağlayacak, Aliağa halkının sosyal gelişimini güçlendirecek, Aliağa kent ekonomisine yüksek maddi kazanımların sağlayacaktır. Bu sonuç Aliağa’nın tek bacasız fabrikası olarak Aliağa’nın uygarlık tarihinde yerini alacaktır.” (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler