131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

Karaçorlu: ‘KARA ATLAS’ BİR BAŞKA CEPHE OLMUŞTUR

2 Mayıs 2016, Pazartesi 06:32

     


Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Fosil Yakıtlardan Kurtul Hareketi” kapsamında geçtiğimiz günlerde Aliağa’da ve Foça’da da gösterimi yapılan Kara Atlas belgeseli ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında termik santrallerle ilgili tehlikelere de değinen Karaçorlu “Ülkemizde çok kolaylıkla, hiçbir engele takılmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ön onaylar alan termik santral girişimleri, ülkemizin hemen hemen her bölgesine yayılmış birer felaket gündemleridir.

Termik santralleri yapmak için yok edilen büyük tarım bölgeleri, termik santralleri çalıştırmak için, tüketilen ve geri bırakıldığında bütün özelliklerini yitirmiş, büyük su kaynakları, bacalardan çıkan zehirli gazlarla, küllerle; bitki, hayvan, insan demeden, kansere teslim edilen canlı yaşamı, devlet ihalesi kaynakları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyeler eliyle, bölge planlarına işlenerek yok sayılan, yok edilen şehircilik bilimi, bu kirli felaket kurgusunun açık sonuçları olmaktadır.” dedi.

Termik santrallere karşı mücadelede katedilen yok ve kazanımlara da değinen Karaçorlu “Ülkemiz topraklarının, her bölgesinde, yüzün üzerinde alanda gündemde olan, termik santral felaketleri şu anda yirmiye yakın bölgede uygulamadayken, bu amaçla onlarca bölgede direniş çadırları kurulmuş ve birçok bölgede; Karabiga'dan Şırnak'a, Sinop'tan Gerze'ye, oradan Yırca'ya ön kazanımlara ulaşmaya başlamıştır. Özgün örgütlenme yöntemleriyle, hukuksal girişimleri, bilimsel girişimleri ve toplumsal girişimleri buluşturan bu yalın ve çileli mücadeleler; tel örgüleri, şirketlerin hukuksal yalanlarını ve iktidarın acele kamulaştırma tezgahlarını aşarak, ülkemizin her bölgesinde, güneşle arasına kömür bulutlarını sokmamakta, ülkemizdeki tüm doğa ve toplum mücadelelerine yürekli örnekler olmaktadırlar.” şeklinde konuştu.

Kara Atlas belgeselinin bu süreçte sonuca ulaşmaya yönelik bir başka cephe oluşturduğunu belirten Karaçorlu “Bu süreci; bütün değerleriyle paylaşan, bu hafta dağıtıma ve paylaşıma giren "Kara Atlas" belgeseli de, bu mücadelelerin tarihe kayıtlanmasında ve sonuca varmasında bir başka cephe olmuştur. Bu mücadele sürecinin; gerçekliğini, çilelerini ve sevinçlerini bizlerle paylaşan, bu belgesele emeği geçen tüm arkadaşlarımız, bu cephenin durmayacak olan yeni emekçileri olacaklardır.” diyerek sözlerini tamamladı.

(BÜLENT PINARBAŞI) 







 
Son Eklenen Haberler