131019098
23 Nisan 2024, Salı

ALİAĞA’DA COŞKULU 1 MAYIS

2 Mayıs 2018, Çarşamba 07:01

     


Aliağa’da 1 Mayıs İşçi Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, tarafından düzenlenen programa Petrol-İş, DİSK Genel-İş, Liman-İş, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’te örgütlü işçiler, emekçiler, CHP, İyi Parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve çok sayıda Aliağalı katıldı.

1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü, İşçi Bayramı Aliağa’da düzenlenen programla kutlandı. Sabah saatlerinde Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde toplanan kalabalık Demokrasi Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Petrol-İş, DİSK Genel-İş, Liman-İş, DİSK Emekli-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’te örgütlü işçiler, emekçiler, CHP, İyi Parti temsilcileri, Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ve Aliağalı vatandaşlar taşerona, esnek çalışmaya, iş cinayetlerine karşı Aliağa Demokrasi meydanına akın etti.

‘İsmail Doğan Yalnız Değildir’

Meydanda gerçekleştirilecek basın açıklamasından önce bir konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şuıbe Başkanı Ahmet Oktay Petrol-İş Aliağa eski Şube Başkanı İsmail Doğan’ın gözaltına alınmasına değinerek “OHAL’in gölgesinde girdiğimiz bu 1 Mayıs’ta yıllardır Aliağa’daki sınıf mücadelesinde katkısı olan, PETKİM, TÜPRAŞ ve diğer örgütlü olduğumuz iş yerlerinde kazanmış olduğumuz bütün sendikal haklarımızın altında imzası olan Eski Şube Başkanımız sınıf dostu İsmail Doğan 1 Mayıs öncesi tedbir bahanesiyle gözaltına alındı. Avukatlar aracılığıyla durumu takip ediyoruz. Bugün burada bulunan işçiler emekçiler olarak İsmail Doğan’ın yalnız olmadığını haykırıyoruz.” dedi.

‘Taşeron çalışma sonucu işçiler yaşamını yitiriyor’

Konuşmasında Aliağa’daki taşeron çalışma sistemine, işçi sağlığı ve iş güvenliğine, erken seçim süreci ve toplumsal barış gibi birçok konuya değinen Oktay “İş cinayetleri sonucunda yaşamını yitiren işçilerin %95’i örgütsüz yani taşeron. Bunun denetimini bu ülkenin başındakilerin yapması gerekiyor. Kıdem tazminatlarımızı gasp etmeye yönelik sürekli adım atıyorlar. Biz işçilerin kıdem tazminatlarından yıllık 10 bin liramızı çaldılar. Bu konuda tüm konfederasyonları birleşik mücadeleye çağırıyoruz.” dedi.

‘İşimiz, ekmeğimiz ve geleceğimiz için alanlardayız’

1 Mayıs basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Platformu adına okuyan Genel-İş 5 No'lu Şube Aliağa Belediyesi İşyeri Baştemsilcisi Doğanşah Aydın “1 Mayıs işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günüdür. 1 Mayıs ülkemizde ve tüm dünyada biz emekçiler ve emeğine sahip çıkanlar tarafından coşkuyla kutlanmaktadır. Bizlere düşen görev de emeğe karşı yapılan saldırıların hat safhaya ulaştığı bu dönemde 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günümüzü her zamankinden daha fazla katılım ve coşkuyla kutlamaktır. Biz emekçileri siyasi çıkarları uğruna bölmeye çalışanlara inat, işimize, aşımıza, ekmeğimize, alın terimize ve geleceğimize sahip çıkmak için bugün buradayız, 1 Mayıs’ta alanlardayız.” şeklinde konuştu.

‘OHAL kaldırılsın’

Eğitimin ve sağlığın özelleştirildiğine dikkat çeken Aydın sosyal devlet anlayışından uzaklaşarak eğitim ve sağlık alanında yaratılan rantın yandaş sermayelerin tekeline peşkeş çekildiğinden, eğitim alanında her yıl yapılan değişiklikle velilerin ve öğrencilerin kaygıların arttığından bahsetti. Aydın, özellikle sağlık alanında Aliağa’da yeterli hizmet veren bir hastane olmadığının, bu bir Mayıs’ta ağır sanayi kenti olan Aliağa’da tam donanımlı hastane yapılmasının da talepleri içerinde yer aldığının altını çizdi. OHAL’in 7.kez uzatılmasının manidar olduğuna değinen Doğanşah Aydın “ Toplumsal barışa yoğun ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde OHAL koşullarından faydalanarak sermayenin ve siyasi iktidarın biz emekçiler üzerindeki baskıları arttırdığını görüyoruz. OHAL’in bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Basın açıklamasının ardından sık sık ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganı atan işçiler davul zurna eşliğinde halay çekip zeybek oynadı. Aliağa’daki kutlamalar, İzmir’de yapılacak mitinge katılmak isteyenlerin otobüslerle yola çıkmasıyla son buldu.

(EREN SARAN-VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler