131019098
29 Mart 2024, Cuma

MADIMAK’TA YİTİRİLENLER ANILIYOR

2 Temmuz 2016, Cumartesi 06:22

     


Sivas Katliamı'nın 23. yılında gerçekleştirilecek olan anma etkinliği öncesi Aliağa Zeytinli Park'ta Gençlik Masası kuruldu. Stantta, Sivas'ta yaşamını yitirenler anıldı, bugün akşam yapılacak olan anma etkinliğine katılım çağrısı yapıldı.

2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından organize edilen "Pir Sultan Abdal Şenlikleri" sırasında Madımak Oteli'nin yakılmasıyla hayatını kaybedenler Aliağa'da anılıyor. Alevi Kültür Derneği Aliağa Şubesi Gençlik Kolları, FKF Aliağa Temsilciliği ve Beş Kardeş Köylüleri Derneği gençlerinin ortaklaşa düzenlediği masa çalışması etkinliği 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde, Aliağa Zeytinli Park'ta gerçekleştirildi. 18.00 ile 23.00 saatleri arasında açık kalan gençlik masasında, katliamın yıldönümü öncesinde söyleşiler, müzik dinletileri ve sergi düzenlendi. Sivas olaylarına ilişkin bildirilerin dağıtıldığı etkinlik boyunca katliamın yıldönümü olan 2 Temmuz'da gerçekleştirilecek anma etkinliğine katılım çağrısı yapıldı. İki gün boyunca açık kalan gençlik masasında canlı müzik yapıldı ve sergi düzenlendi. Stantta solun liderleri ve Alevilik, Bektaşilik ile ilgili kitaplar, FKF’li gençlerin çıkardığı Paydos Dergisi ve Madımak Olayı ile ilgili broşürler yer aldı. CHP Aliağa İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şubesi, Emekli-Sen Aliağa Şubesi ve bir çok sivil toplum örgütünün yöneticileri ile üyeleri de standı ziyaret ederek gençlere destek oldu.

“YOBAZ ZİHNİYETİN YAŞATTIKLARI 1933’TE DE YAŞANMIŞTI”

Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Gençlik Kolları Sekreteri Deniz Güleç, oluşturdukları gençlik masası hakkında yaptığı açıklamada, “Amacımız 2 Temmuz Sivas Katliamını anma etkinliği kapsamında insanları etkinliğimize çağırmak, gençlik örgütlenmesi yaratmak ve insanları bilinçlendirmek. Günümüzde yobaz zihniyetin yaşattıkları 2 Temmuz 1933’te de yaşanmıştı. Buna vurgu yapmak, diktaya karşı durmak, gençliğin ne kadar güçlü bir şekilde haykırdığını göstermek için buradayız. Aliağa’da hem okullarda, hem sokaklarda Alevilere ve solculara karşı bir saldırı var. Gençler örgütlenmekten ve Alevi Kültür Derneklerine gelmekten çekiniyorlar. Alevi kimliklerini vurgulamaktan çekiniyorlar. Biz de burada onlara güvende olduklarını göstermek için gençlik masamızı açtık” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ ZULMÜN KARŞISINDAYIZ”

FKF Üyesi Yasemin Şenkaya ise, insana karşı yapılan her türlü zulmün karşısında olduklarını belirterek, 1993 yılında Sivas’ta yaşanan katliama kayıtsız kalmak istemediklerini ve bu nedenle oluşturulan gençlik masasına destek verdiklerini vurguladı. Anma etkinliği öncesi oluşturulan Gençlik Masası ile ilgili değerlendirmede bulunan Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şube Başkanı Celal Süslü de, “1993’te yaşanan katliamla ilgili gençlerimiz böyle bir masa oluşturdu. Katliamı unutmamak ve unutturmamak adına bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Anma etkinliği öncesi burada bir stant açıp daha geniş kitlelere ulaşalım dediler. Diğer sivil toplum örgütlerinin gençlik kolları da destek verdiler. Biz de onlara destek olmak için buradayız” ifadelerini kullandı.

“BU YARA ADALET TERAZİSİNİN KARA BİR LEKESİDİR”

Bugün akşam gerçekleştirilecek olan anma etkinliği hakkında da açıklamalarda bulunan Celal Süslü, “23 yıl önce Sivas'ta, Madımak Otel’de 33 canımız gerici ve yobazlar tarafından yakılarak katledildi. 23 yıldır bu olayın faillerinden hesap sorulmadı. Açılan dava için zaman aşımı kararı alındı. 23 yıldır kanayan bu yara ülkemizin adalet terazisinin kara bir lekesidir. Biz Alevi Kültür Dernekleri olarak her sene 2 Temmuz’da katledilen canlarımızı anıp Türkiye’nin bu kara lekesini, bu katliamı aklayanların yüzüne vuracağız. Onların anısına Alevi Kültür Dernekleri olarak her sene anma etkinliği yapıyorduk. Bu yıl biraz daha kapsamlı bir şeyler yapmak istedik. Cumartesi günü 17.30’da derneğimizin önünde buluşacağız. Oradan saat 20.00’de hareket edip yürüyüş yapacağız. Demokrasi Meydanı’na, oradan da Açık Hava Tiyatrosu’na geleceğiz. Burada bir basın açıklamamız olacak. Şiir ve müzik dinletimiz olacak. Akabinde tiyatrocu arkadaşımız Gürsel Fırat sahne alacak” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler