131019098
23 Nisan 2024, Salı

PETKİM’DE SIKINTILAR BİTMİYOR

2 Ağustos 2016, Salı 06:38

     


Petkim’in taşeron firmalarından İzmir Plus İnşaat (eski adıyla İzmir ES İnşaat) alacaklarını ödemeden yaklaşık 100 işçisini işten çıkardı. Çıkarılan işçiler alacaklarını tahsil edebilmek için muhatap arıyor.

Petkim’e ait arazide idari bina inşaatı yapan taşeron firmalardan İzmir Plus İnşaat, alacaklarını ödemeden yaklaşık 100 işçisini işten çıkardı. Çıkarılan işçiler alacaklarını tahsil edebilmek için çeşitli girişimlerde bulunsalar da başarılı olamadı. İşçiler dün öğlen saatlerinde Petkim’in giriş kapısının önüne gelerek yetkili bir ismin konuyla ilgili kendilerine açıklama yapmasını istedi. Ancak işçilerin bu talebi karşılık bulmadı. Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan, firmanın işten çıkardığı işçilerden Şantiye Şefi Özgür Özer, “Ben firmada Şantiye Şefi olarak görev yapıyordum. Önce İzmir ES İnşaat olarak başladık, sonra firmanın adı İzmir Plus İnşaat oldu. İsim değişikliği neden yapıldı onu da bilmiyoruz” dedi.

“GENEL MÜDÜRLÜK BİNASININ İNŞAATINI YAPIYORUZ”

Yaptığı açıklamada işten çıkarılma sürecini anlatan Özer, “Petkim’in genel müdürlük binasının inşaatı ve bir de konut inşaatı var. Ben iki tarafta da şantiye şefliği yapıyordum. Projeye başlarken yapılan sözleşmeyi hiç görmedik. Hatta sözleşme hep gizli tutuldu. Sözleşmenin Petkim ile yapıldığını sonradan öğrendik. Bu arazilerin Petkim tarafından firmaya ipotek edildiğini, firmanın banka kredisi ile bu işi yürüttüğünü öğrendik. Çekilen banka kredilerinin ne kadarı buraya yansıtıldı, ne kadarı yansıtılmadı bilmiyoruz. Çekilen banka kredisine baktığınızda tabi ki bunun çoğunun yansıtılmadığı aşikar” diye konuştu.

“100 ARKADAŞIMIZ İŞTEN ÇIKARILDI”

Holding bünyesindeki arkadaşlarından öğrendikleri kadarıyla Petkim’in firmaya para ödediğini bildiklerini söyleyen Özer, “Bu paraların ne şekilde kullanıldığının hesabı sorulmamış ki bu duruma gelindi. Şu an için Cuma günü itibariyle tüm personel, yaklaşık 100 arkadaşımız işten çıkarıldı. İşin durdurulmasını Petkim’in söylediğini ifade ettiler ve herkesin işi durduruldu. Alacaklarımızı sorduğumuzda bir iki hafta içinde Petkim’e devir yapılacağı, bu devirle ilgili görüşüldüğü söylendi. Fakat bizden alacağımızın miktarı sorulmadı, hesap bilgilerimiz istenmedi. Biz de madem işten çıkarılıyorsak bunun imzalı bir belge ile bize bildirilmesini istedik. Bu belgeler elimizde mevcut” dedi.

“BU İŞİN İÇİNDE PETKİM DE VAR”

Petkim ile yapmış oldukları teknik toplantılara katılan herkesin isimlerinin belli olduğunu ve hepsinin Petkim çalışanı olduğunu vurgulayan Şantiye Şefi Özer, “Bu toplantılara zamanında genel müdür yardımcıları da katıldı. Zaman zaman Petkim ve Star Rafinerisinin İSG sorumluları gelip şantiyemizi denetlediler, yapılması gerekenler ile bize uyarılarda bulundular. Bu işte Petkim’in olmadığını söylemek abes olur. Bu işin içinde direk Petkim de var. Biz son iki aylık maaşımızı alamadık. Onun dışında ihbar, kıdem, prim, izin, gibi haklarımızı da alamadık. Bunun dışında işçilik taşeronluğu yapan ve firma tarafından imzalanan sözleşmeler de var. O arkadaşların da ayrıca alacakları var” diye konuştu.

“BU İNSANLARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ”

Özer, şu an için yaptıkları anlaşmalarda firmaların alacaklarının Petkim tarafından ödenip Petkim’in burayı devralacağının konuşulduğunu belirterek, “İşçilerin alacaklarının ödenmesi ile ilgili biz hiç kimseden yanıt alamadık. Şu an da bunun için görüşmeye geldik. Evrat kayıt bölümüne evrağımızı verdik. Bir yetkilinin gelip, bizimle konuşup bilgi vermesini istedik. Biz Petkim’in arazisinde Petkim’e bina inşaatı yapan bir firmanın işçileriyiz ve mağduruz. Bu mağduriyetimizin giderilmesi için de Petkim’in yardımını istiyoruz. Olası bir devirde firmaya para ödenip biz hakkımızı alamayacaksak bunu da kötü niyet olarak görürüz. Petkim tarafından bir ödeme yapılacaksa bu insanların mağduriyetinin giderilmesi lazım” dedi. Yaklaşık 2 saat boyunca Petkim’in giriş kapısında yetkili bir isimle görüşmeyi bekleyen işçiler bu taleplerine cevap alamayınca dağıldı. İşçilerin bu gün de Petkim’in giriş kapısına giderek alacakları için bir yetkili ile görüşme taleplerini yineleyecekleri belirtildi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler