131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

İŞ CİNAYETLERİNDE AVRUPA'DA BİRİNCİYİZ

2 Aralık 2015, Çarşamba 06:08

     


Aliağa İş Sağlığı ve Güvenliği Ortak Sağlık Birimi’nden Uzman Sebahattin Güneş sanayi kenti Aliağa’da iş güvenliği, yasaların işleyişi ve denetimleri hakkında konuştu.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Genel Merkezinin hazırladığı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Raporu'na göre, Türkiye çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa’da ilk sırada. Her yıl ortalama 2 milyon 300 bin insanın iş kazasıyla hayatını kaybettiği dünya genelinde ise Türkiye üçüncü basamakta yer alıyor.

“DENETİMLER BAĞIMSIZ OLMALI”

İş kazalarının önüne geçilmesi için bazı mevzuatların değişmesi gerektiğine dikkat çeken İş Güvenliği Uzmanı Sebahattin Güneş, “Verdiğimiz hizmetin bedelini bize hizmet verdiğimiz iş yeri sahibi ödüyor. Firmalara denetime gittiğimizde bazı eksiklikler görüyoruz ama ücretinizi ödeyen bir işverene bir yaptırımınız olamıyor. Asıl problem mevzuattan kaynaklanıyor. İşverene bağlı olarak çalıştığımız için bağımsız bir denetim yapamıyoruz. Yaptığımız denetimlerin bağımsız olması lazım. İçeriye girdiğimiz andan itibaren işverenin bize bakış açısının farklı olması lazım. Bu da işverenin bize ödediği ücreti devlete ödemesi, bizim ise devlete bağlı olmamız gerekiyor. İş güvenliğini sağlamaya yönelik yaptırımları işverene sunacak olan iş güvenliği uzmanı ancak, bunları uygulayacak olanlar işverenlerdir” dedi.

“OCAK AYINDA DEĞİŞİKLİKLER OLACAK”

Özellikle Aliağa gibi sanayi bölgelerinde yer alan sıklıkla iş kazalarının yaşandığını belirten Güneş, “Aliağa tehlikeli sektörlerin olduğu bir yer. İş kazalarını sıklıkla duyuyoruz. Kurumsallaşmış firmalar bu işe ve işçi güvenliğine saygı duyuyor, tüm gerekli önlemleri almayı istiyorlar. Bunların dışında birçok firma da iş güvenliği gerekliliklerini sadece kağıt üzerinde, prosedür olarak yapmış olmak için yapıyorlar. Yasal olarak zorunlu olduğundan ve ceza ödememek için firmalar bu hizmeti alıyor” diye konuştu.

Ocak ayı itibariyle 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki ve Sorumlulukları hakkındaki yönetmelikte çalışma süreleriyle ilgili bazı değişikliklerin olacağını bildiren Güneş, “Şu anda çok tehlikeli sınıfta yer alan firmalardaki bir işçi için, 12 dakika üzerinden hizmet veriyoruz. Bu süre çok kısıtlı bir süre. Ocak 2016 tarihinden itibaren bu süre 40 dakikaya çıkacak. Çalışma şeklimiz değişecek ve firmalarda geçireceğimiz vakit daha fazla olacak. Bu da piyasada birçok şeyin değişmesine sebep olacak” dedi.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler