131019098
26 Nisan 2024, Cuma

MESLEKİ YETERLİLİKTE İLK BELGELER EBSO’DAN

3 Şubat 2016, Çarşamba 06:43

     


Sanayi ve sanayiciye verdiği hizmetlerin kalitesi ve standartları sürekli yükselten çalışmalarıyla öncü Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), bir ilke daha imza attı. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve yetkilendirme yapmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi’nin (MEYBEM) Ankara dışında ilk mesleki yeterlilik sınavını gerçekleştiren EBSO, sınavda başarılı olan işçilere ilk sertifikaları da verdi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mesleki yeterlilik sınavında başarılı olan işçilerden beşine belgelerini düzenlenen törenle teslim etti. Sınavda başarılı olan 20 inşaat işçisinin beton ve demir işlerini nasıl yapacaklarına ilişkin teknik bilgi ve beceri kapasiteleri artırılırken iş güvenliği eğitimin de verildiğini belirten Yorgancılar, “Türkiye’de ilkleri yapan Oda olarak mesleki yeterlilik sınavlarını gerçekleştirdik, ilk belgeleri verdik” dedi.

Faydası büyük

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı düzenleme ile riskli mesleklerde yeterli olmayan kişilerin artık işyerlerinde çalışabilmelerinin sözkonusu olmadığına, bu belgeye sahip olmayanları çalıştıran firmalara da ağır para cezaları uygulanacağına dikkat çeken Yorgancılar, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan 40 meslekte çalışanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirildi. Meslek lisesi, meslek yüksekokulu diploması ve mesleki eğitim merkezinden alınmış diplomalar dışındaki tüm belgeler geçerliliğini yitirdi. Amaç hem işçilerin çalıştıkları işle ilgili teknik kapasitelerini artırmak hem de acılara ve ekonomimiz için büyük kayıplara neden olan iş kazalarının önüne geçmek. 23 Nisan 2015 tarihli ve 6645 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile tanınan 1 yıllık geçiş süreci 25 Mayıs 2016’da doluyor. Bu tarihten sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. Bakanlık tarafından yapılacak denetimlerde zor durumda kalınmaması ve iş kazaları gibi istenmeyen olayların önüne geçilmesi için MYK belgelerinin ivedilikle alınması gerekiyor.”

EBSO’ya ulaşın

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, MYK belgesi için yapılan sınav ve belgelendirme harcamalarının devlet tarafından İşsizlik Fonu’ndan karşılandığını, işçi ve işverene ek bir mali külfet getirmediğini de vurgularken, “Zorunluluk getirilen tüm mesleklerde Türk iş dünyasına mesleki yeterlilik ve belgelendirme hizmeti vermek üzere TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun girişimleriyle kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) ile yaptığımız işbirliği kapsamında; Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Duvarcı, İskele Kurulum Elemanı, Sıvacı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, CNC Programcısı ve Metal Saç İşlemeci meslekleri için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) sınavlarına aracı olacağız. Bununla ilgili olarak EBSO’da bir birim oluşturduk. Sanayicilerin, işverenlerin bize ulaşmaları yeterli. Talepleri aldıktan sonra sektörlerle ilgili dağılımı yapıp, sınavın ardından belgelendirmeyi gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

EBSO’nun İzmir’de Kuryap İnş. Tur. San. A.Ş. firmasında çalışan personelin katılımı ile gerçekleştirdiği sınavda başarılı olarak MYK belgelerini alan işçiler de programın kendilerine büyük katkı sağladığını, aldıkları belgelerin hem kendi geleceklerine yatırım hem de çalıştıkları işte katma değer olduğunu ifade etti.

(EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler