131019098
20 Nisan 2024, Cumartesi

GEZİ'NİN 3. YILINDA 'OKUYAN ADAM' EYLEMİ

3 Haziran 2016, Cuma 07:16

     


Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu tarafından Demokrasi Meydanı'nda, Gezi Parkı protestolarının 3’üncü yıldönümü nedeniyle anma etkinliği gerçekleştirildi. Platform bileşenleri, gezi olayları sırasında yapılan 'Duran Adam' eylemini hatırlatarak, ellerindeki kitaplarla okuma eylemi yaptı.

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin ortak basın açıklamasının yer aldığı eyleme platform üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, dernek ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulan eylemde ortak basın açıklamasını Alevi Kültür Dernekleri Aliağa Şubesi Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Sıla Derin okudu. Üç yıl önce başlatılan Haziran direnişinin, gerici, baskıcı ve karanlık güçlere karşı memleketine sahip çıkmak isteyenlerin sesi, sözü ve siyaseti olduğunu ifade eden Derin, " Gezi, sokaklarda ve forumlarda kendi sözünü söyleme hakkı inkar edilmiş insanların bu hakkı yeniden kazanmasıydı. Bu hareket siyasi iktidarın dayatmalarına karşı toplumun değişik kesimlerinin farklı taleplerle bir araya geldiği müthiş bir dayanışma, özveri, korku zincirinin kırılıp atıldığı, bir diren bir isyandı" dedi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI

Eylemler sırasında hayatını kaybedenlerin anıldığı açıklamada Derin, şu ifadelere yer verdi; " Son derece haklı, insani ve meşru olan eyleme AKP iktidarı olağanüstü bir şiddet gösterdi. Binlerce insan yaralandı, gözünü, ayağını kaybetti. Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Medeni Yıldırım, Hasan Ferit Gedik ve Karakaşlımız Berkin Elvan'ı aramızdan ayırdılar. Ve zannettiler ki Gezi bitti. Üç yıl geçti. Çok şeyler oldu. Konuşulacak çok şey de birikti. Biliyoruz ki gezi bitmedi. Yurdun her köşesinde parça parça sürüyor. Haziran Direnişi, Cerattepe'de, laiklik mücadelelerinde, çocuk istismarlarına, kadınlara dayatılan yaşam biçimine, şeriata-hilafete, içeride dışarıda savaşa, doğanın katledilmesine, HES, RES, Nükleer-termik santrallere ve tek adam diktatörlüğüne karşı direniş ve isyanlarda, memleketin dört bir yanında sürüyor. Üç yıl sonra bugün, Gezi Direnişi'nin izindeyiz. Yolumuz, memleket için sorumluluk alanların Haziran'da kaybettiğimiz güzel çocuklarımızın yoludur. İnanıyoruz ki, birleşik mücadele ile Gezi'yi aşacak, özgürlüğün, eşitliğin, laikliğin, kardeşliğin, barışın ve emeğin egemen olduğu Demokratik Türkiye'yi yeniden kuracağız."

'DURAN ADAM' EYLEMİNE KİTAPLI ANMA

Açıklamanın ardından, gruptan Atatürkçü Düşünce Derneği Aliağa Şube Başkanı Erol Ertürk, Emekli-Sen Aliağa Şube Başkanı Sabahattin Yeşiltepe ve dernek üyesi Ergin Düzkaya gezi olayları sırasında yapılan 'Duran Adam' eylemini hatırlatarak, ellerindeki kitaplarla meydanda okuma eylemi yaptı. Daha sonra gezi eylemlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan grup tarafından '15'inde bir fidan Berkin Elvan', 'Birleşe birleşe kazanacağız', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganlarının atıldığı eylem olaysız sona erdi. (EMEL OTURAK) 







 
Son Eklenen Haberler