131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

ZEYTİNDAĞ DA ALİAĞA'YA BAĞLANMAK İSTİYOR

3 Kasım 2016, Perşembe 06:23

     


Bergama’nın Örlemiş ve Kızıltepe Mahallerinin ardından, Zeytindağ Mahallesi sakinleri de Bergama’ya uzak olmaları nedeniyle belediye hizmetlerinde sıkıntı yaşadıklarını ileri sürerek Aliağa ilçesine bağlanmak için imza kampanyası başlattı.

Bergama'ya 33 kilometre mesafedeki 335 nüfuslu Örlemiş Mahallesi ile 35 kilometre mesafedeki 146 nüfuslu Kızıltepe Mahallesi, Bergama Belediyesi’nin hizmetlerinden yararlanamadıkları gerekçesiyle 10 Ekim'de Aliağa ilçesine bağlanmak için referandum gerçekleştirdi. Referandum sonucunda sandıktan Örlemiş Mahallesi'nde 152 evet, 82 hayır, Kızıltepe Mahallesi'nde ise 55 evet, 44 hayır oyu çıktı. Her iki mahallenin referandum sonuçları İzmir Valiliği’ne gönderildi. Bu girişimin sonucu beklenirken, 3 bin 79 nüfuslu Zeytindağ Mahallesi'nin sakinleri de Aliağa'ya bağlanmak için harekete geçti. Referandum için imza toplanmaya başladı.

“ZEYTİNDAĞ’DA NİYE HİZMET BİNASI YOK”

Daha önceleri belde belediyesiyken büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen Zeytindağ'ın AK Partili Belediye eski Başkanı Feridun Ergün, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Yasası çıkmadan önce iki dönem belediye başkanlığı yaptım. O dönemde belediye hizmetlerimiz hiç aksamadı. Aliağa Belediyesi, mahalleleri Şakran ve Helvacı'ya belediye hizmet binası yaptı. Hizmetlerini buradan yürütüyorlar. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç'i severim, yanlış anlamasın ama o neden böyle bir hizmet bürosunu Zeytindağ'da açmıyor? Bu Bergama'nın mahalle sayısı artınca hizmetler aksıyor anlamına gelmemelidir. Halk artık Bergama Belediyesi'nin hizmet eksikliğinden bıktığı için Aliağa ilçesine geçmek ve belediye hizmetlerinden yararlanmak istiyor. Bergama il olmadıkça bu sorunlar da zaten çözülemez” diye konuştu.

“BERGAMA BELEDİYESİ BİZE SAHİP ÇIKMIYOR”

Zeytindağ da kahvehane işleten Olcay Oktay isimli vatandaş ise, "Zeytindağ terkedilmiş bir yer oldu. Belediye buraya sahip çıkmıyor. Belediye hizmetleri yok. Sadece çöpler alınıyor. Kapatılan belediye binamızın klimaları bile alındı. Sadece boş bir bina kaldı. Kurfallı ve Yeniköy mahallerine belediye araçları geliyor, bize yok. Bunun sebebi CHP'ye oy çıkmamış olması. Burada MHP ve AK Parti'ye oy çıkar, yine aynı şekilde çıkacak. Belediye Başkanı bir kez gelip, 'Burada ne yapıyorsunuz?' demiyor. Ama biz Aliağa Belediye Başkanı'nı her zaman arayıp telefonla görüşüyoruz. Kendi belediye başkanımızla görüşemiyoruz. Aliağa Belediyesi bize destek veriyor” ifadelerini kullandı.

GÖNENÇ , “İŞİN ARKASINDA RANT OYUNLARI VAR”

CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise yaptığı açıklamada Bergama’nın üç mahallesinin Aliağa'ya bağlanmak istenmesinin arkasında rant oyunlarının olduğunu iddia etti. Bu konuda provokatif çalışmalar yapıldığını söyleyen Gönenç, "Örlemiş ve Kızıltepe bu konularda kenar süsü yapıldı. Önce bu iki köyü öne sürdüler ama asıl hedef Zeytindağ. Rant kazanmak isteyenler Zeytindağ'ı Bergama ilçesinden uzaklaştırmak istiyorlar. Çünkü onların fabrika yapmalarını engelledik. Ama asıl en önemli konu ise liman projesi. Bu proje hayata geçirilince ki elbette geçecek, onun için liman çevresinde rant kazanmak isteyenler bu yolu seçip masum insanları kullanıyorlar" dedi.

“VATANDAŞI MAĞDUR GÖSTERİP KENDİLERİNE KALKAN YAPTILAR”

Gönenç, bahsi geçen yerleşim yerlerindeki rant paylaşımı konusundaki oyunları bozduklarını ifade ederek, “Bergama ve Zeytindağ'ın gelişimini, insan sağlığını tehlikeye atacak, tehdit edecek çimento fabrikasının yapılmasını engelledik. Buna bağlı olarak Örlemiş, Bozyerler ve Aşağı Şakran'da açılacak olan kireç taşı ve karter ocaklarına karşı çıktık. Liman çevresinde termik santral kurulacaktı. Ona da karşı durduk. Bu işletmelerden çıkacak hava kirliliği sadece Bergama, Zeytindağ ve çevresini değil Aliağa ilçesini de tehdit altında bırakacak ve insanlar hastalanacaklardı. Bu nedenle karşı çıktık. Bu insanlar da bizden umudunu kesince, böyle bir yola girip köylü vatandaşlarımızı mağdur gösterip, kendilerine kalkan yaptılar. Bergama'da bulunan siyasi parti ilçe başkanları ile bir araya geldik ve bu konu üzerinde görüş birliğine vardık. Onlar da benim gibi düşünüyorlar. Ama benim belediye başkanı olarak hizmette eksiklik yapmam halinde yakından takip edeceklerini de belirtmeden geçemediler. Buna ben üzülmedim. Aksine sevindim. Zeytindağ halkı benim onları cezalandırdığımı düşünüyormuş. Asla böyle bir şey olmaz. Ben seçime kadar CHP'nin başkan adayıyım. Ama seçildikten sonra tüm Bergama halkının belediye başkanıyım, bende ayrıcalık olmadı ve olamaz da” diye konuştu.

“OYUNA GELMEYİN”

Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak birlikte hizmet verdiklerini belirten Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bazıları da Aliağa Belediyesi'nin Helvacı ve Şakran mahallerinde hizmet bürosu açtığını benim ise böyle bir şey yapmadığımı söyleyerek kötülemeye çalışıyor. Ben Aliağa Belediyesi yapıyor diye öyle davranmak zorunda değilim. Belde iken, mahalle olan yerleşim alanında muhtarlar var. Onlar gelip mahallenin sorunlarını bize iletsinler. Her mahalleye bir zabıta koymam mümkün değil. Daha önce de Örlemiş ve Kızıltepe ile ilgili yaptığım açıklamalar Zeytindağ için de geçerlidir. Onun için bu çabanın sonuca ulaşıp ulaşmayacağı konusunun bu insanlara anlatılması gerekir. Zeytindağ ,Örlemiş ve Kızıltepe mahalle sakinlerine diyorum ki, sizi kullanıp, sırtınızdan rant kazanmak isteyenlerin oyununa gelmeyin, kimsenin sizi kandırmasına müsaade etmeyin" ifadelerini kullandı.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler