131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

YENİ KİMLİK MÜRACAATLARI BAŞLADI

5 Ocak 2017, Perşembe 06:49

     


1 Ocak 2017'ye kadar pilot bölge seçilen 11 ilde dağıtılmaya başlanan çipli yeni kimlik kartları, Ocak ayından itibaren Aliağa’da da dağıtılmaya başlandı.

İlçe Nüfus Müdürü Asım Özaydın, tüm ülke genelinde 5 yıl gibi bir süre zarfında tüm nüfus cüzdanlarının yeni kimlik kartı ile yurt içinde nüfus müdürlüklerinden, yurt dışında ise konsolosluklardan değiştirilebileceğini söyledi. Vatandaşlara yeni kimliklerin nasıl ve ne şekilde verileceğini açıklayan Nüfus Müdürü Asım Özaydın “Vatandaşlar isterse ALO 199 kimlik randevu hattına arayarak, çağrı merkezi çalışanlardan istedikleri nüfus müdürlüğü için kimlik başvuru randevusu alabildikleri gibi; isterlerse Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak da yeni kimliklerini alabilecekler. Alo 199 kimlik randevu hattı üç ve üzeri kimlik değiştirme masası bulunan yerlerde geçerlidir. Aliağa ilçemizdeki nüfus müdürlüğü gibi, iki kimlik değiştirme masası bulunan müdürlüklerde randevu sistemi ile çalışılmıyor. Eski nüfus cüzdanlarını aynı günde veriyorduk fakat, yeni TC kimlik kartlarını aynı günde veremiyoruz. Sürücü belgelerinde olduğu gibi, basımı ve dağıtımı tek merkezden yapıldığı için önce vatandaşlar başvuruda bulunarak gerekli belge ve parmak izi verme işlemlerini tamamlayacaklar.” şeklinde konuştu.

Yeni TC kimlik kartlarını değiştirmeleri için vatandaşların çok acele ederek nüfus müdürlüğünde yığılma yaptıklarını dile getiren Müdür Özaydın “Vatandaşlarımız nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi için çok acele davranarak yığılmalara sebep oluyor. Değiştirmek için yeteri kadar süre var. Yeni TC kimlik kartı değiştirme işleri için başvuru sahipleri son 6 ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf, eski nüfus cüzdanı ya da fotoğraflı nüfus cüzdanı yerine geçen bir belge ile müracaat ettikten sonra parmak izi, parmak damar ve el ayası damar izi biometri verilerini alıyoruz. Tabii bu zaman alıyor.” dedi.

Yeni Kimliklerin Bedeli ve Özellikleri

Yeni kimlik belgelerini değiştirme talebinde bulunanlardan 16 TL ücret alınacağını söyleyerek yeni kartların özelliklerini söyleyen Müdür Asım Özaydın “Bu projede kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecektir. Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internettin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişebilecektir. Kimlik kartı vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine, seyahat belgesi olarak kullanabilecektir. Kimlik kartı elektronik imza olarak da kullanılabilecektir. Kimlik kartı kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde, elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (Sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecek” dedi.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler