131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

HELVACI CEM EVİ İBADETE AÇILDI

5 Mayıs 2015, Salı 17:29

     


Helvacı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cem Evi’nin açılışı Aliağa’nın Helvacı Beldesi’nde hafta sonu gerçekleştirildi. Açılış töreninde yapılan konuşmalarda cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması talebi vurgulandı.

2012 yılında temeli atılan, dernek üyeleri ve hayırsever vatandaşların katkılarıyla tamamlanan Cem Evi’nin açılışına Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, siyasi partilerin temsilcileri, çeşitli sivil toplum örgütlerinin başkanları, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı. Törende açılış konuşmasını Helvacı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Şükrü Barut yaptı. Cem Evi’nin tamamlanarak ibadete açılması konusunda ilk başlarda kimsenin umudunun olmadığını dile getiren Şükrü Barut, maddi olanaksızlıklar nedeniyle Cem Evi’nin inşaatını tamamlamakta büyük zorluklar çektiklerini vurguladı.

“MADDİ ZORLUKLARA RAĞMEN TAMAMLADIK”

Cem Evi’nin ibadetin inşaatını tamamlayıp ibadete açabilmek için tüm dernek üyeleri ve hayırseverlerin insan üstü bir emek sarf ettiklerini ifade eden Başkan Barut: “Cem Evimizin temelini 2012 yılında attık. Dernek üyelerimiz ve birçok hayırsever dostumuz bize her zaman destek oldu. Tüm maddi zorluklara rağmen inşaatı tamamlayıp bu günlere kadar geldiğimiz için mutluyuz. Buranın yapımında Alevi kardeşlerimizin katkısı ne kadar büyükse Sünni kardeşlerimizin de katkıları o kadar büyüktür” dedi. Barut, cem evinin yapımında emeği olan herkese teşekkürlerini iletti.

“CEM EVLERİ YASAL STATÜYE KAVUŞTURULSUN”

Cem evlerine ibadethane statüsü verilmediğini, son dönemde bazı ilçe belediye meclislerinde cem evlerinin ibadethane statüsüne alındığını, ancak cem evlerine ibadethane statüsü veren belediye meclisi kararlarının iptali için yine aynı ilçelerde görev yapan bazı kaymakamların yargıya başvurduğunu ifade eden Şükrü Barut: “Alevi ve Sünni hepimiz aynı Allah’ın kullarıyız. Görüşlerimiz, düşüncelerimiz farklı olabilir ancak bizlerde bu ülkenin vatandaşı, bu ülkenin evlatlarıyız. Biz ayrımcılık yapılmasını istemiyoruz. Cem evlerinin yasal statüye kavuşturulmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MADIMAK MÜZE OLANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Şükrü Barut’un ardından söz alan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, cem evlerinin yasal statüde ibadethane sayılmadığını belirtti. Gani Kaplan: “Bizler cem evleri yasal statüye kavuşuncaya kadar, madımak katliamının yapıldığı otel müze oluncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bizim dernek olarak hem siyasi hem de inanç ayağımız var. Eğer iki ayağımızın da üzerine sağlam basabilirsek o zaman yolumuza devam ederiz. Hedefimiz Pir Sultan Abdal Dernekleri olarak her tarafta örgütlenmeyi sağlamak” diye konuştu.

SANATÇILAR KONSER VERDİ

Genel Başkan Gani Kaplan’ın konuşmasının ardından cem evinin yapımında emeği geçenlere teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Helvacı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Şükrü Barut ve diğer katılımcılar dualar eşliğinde cem evinin açılış kurdelesini kestiler. Açılış töreninin ardından sanatçılar Gani Pekşan, Ali Musa Tunç, Merdan Küçük ve Dertli Divani konser verdiler. Törende ayrıca misafirlere pilav, kavurma ve ayran ikramında bulunuldu. (Volkan Gündüz)







 
Son Eklenen Haberler