131019098
26 Nisan 2024, Cuma

AV DEĞİL YÖNTEM YASAK

5 Mayıs 2016, Perşembe 06:27

     


Denizlerde trol ve gırgır ağlarıyla avcılık yapan balıkçılar için 15 Nisan'da başlayan yasaklar balık fiyatlarında büyük değişiklere neden olmadı. Balıkçılar ayrıca bir kaç avlanma yöntemi dışında avlanmanın yasak olmadığını söylüyor.

Aliağalı balıkçılar, trol ve gırgırla avcılık yapan büyük tekneler için 15 Nisan’da başlayan ve 1 Eylül'de sona erecek olan av yasaklarından dolayı balık fiyatlarının yükseldiği yönündeki söylentilerin gerçeğin yansıtmadığını söyledi. Balıkçılar birkaç yöntem dışında avlanmanın yasak olmadığını, bu nedenle de balık fiyatlarında çok büyük değişiklikler yaşanmadığını belirtiyor. Av yasağı diye bir şeyin olmadığını söyleyen A Balıkçılık Sahibi Erdem Korucu; “Sadece bir kaç avlanma yöntemi yasak. Donanımlı, vinç sistemi ile çalışan, dibi tarayan veya balığı ışıkla avlayan sistemler yasak. Bunlar da trol, gırgır ve şebeke yöntemi. Yasak geldi sardalye ve hamsi azaldı diyorlar. Bu söylentiler kesinlikle yanlış. Ağ ile ve misina ile avlanmada yasak yok. Sadece bazı balık cinsinin avlanması yasak. Bunlar da palamut, orkinos, torik, kalkan gibi balıklar. İstavrit, kupes cinsi balıklar yasak değil. İnsanlarımız ‘av yasağı başladı, balık pahalandı ‘ diye biliyor. Bu da yanlış. Av yasağı olmadığı zamanlarda bol olan balık cinsleri de hamsi, sardalye gibi su üstü balıkları yani ufak balıklar. Bu nedenle fiyatlarda çok büyük değişiklikler yok. 5-10 liralık bir değişiklik olabiliyor, bu da avlanma az olduğu için” diye konuştu.

“YASAK HALKA YANLIŞ ANLATILIYOR”

Balık fiyatlarında çok büyük değişikliklerin olmadığını, avlanması yasak olan birkaç balık cinsi dışında diğer balık türlerinin fiyatlarının hemen hemen aynı olduğunu söyleyen Bizim Balık Evi Sahibi Zeynel Karakaş da, balık üreme döneminde uygulanan av yasağı sürecinde balıkçıların, su ürünleri avcılık tebliği düzenlemelerine uyulması şartıyla, uzatma ağlarla su ürünleri avcılığı yapabildiğini belirtti. Hamsi, istavrit ve sardalye gibi balıkların fiyatlarında birkaç liralık artış dışında çok büyük değişiklik olmadığını ifade eden Karakaş, “Hamsi ve istavritin kilo fiyatı normal zamanda olduğu 10-15 TL civarında. Avlanma yasağını halka yanlış anlatıyorlar. Avlanma yasağı sadece büyük gırgırlara var. Küçük kayıklara avlanma yasağı yok. Dolayısıyla balık fiyatlarında da büyük değişiklikler yok” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler