131019098
19 Nisan 2024, Cuma

NÜFUS ARTIŞININ SAĞLIK HİZMETİNE YANSIMASI

5 Aralık 2017, Salı 06:32

     


Aliağa’da nüfus artışını konu aldığımız yazı dizimizin bu bölümünde, nüfus artışına endeksli olarak sağlık hizmetlerinde doğacak olan ihtiyaçlara yer verdik. Her yıl yoğun göç alan ilçede sağlık hizmetlerinin durumunu ve ileriye dönük planlamaları İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden edindiğimiz verilerle birleştirdiğimizde; Aliağa’nın önümüzdeki yıllara ilişkin planlı bir hizmet sunacağı aktarıldı.

Aliağa’da 91 bin civarını bulan nüfus sonrası, bu artışın sağlığa yansımasını mercek altına aldığımızda ortaya çıkan veriler özellikle 1. basamak sağlık hizmetlerinde yeterlilik olduğunu gösteriyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre; 12 Aile Sağlığı Merkezi’nde toplam 28 Aile Hekimi hizmet veriyor. Bu hizmetler kapsamında, 1. basamak sağlık hizmetleri yeterli seviyede devam ediyor.

Aliağa’nın en çok göç alan mahallerinden biri olan Siteler Mahallesi’nde hizmete açılan Aile Sağlık Merkezi ile de 1. Basamak Sağlık Hizmetleri için gerekli planlamalar yapılıyor. İlçede üç tane acil yardım istasyonu ve üç tane tam donanımlı ambulans bulunurken, bunlardan biri Şakran’da diğer iki tanesi ilçe merkezinde yer alıyor. Ambulansların vakaya ulaşma süresi ise ortalama 8,2 dakika civarında gerçekleşirken bu süre Türkiye standartlarına göre hızlı olarak değerlendiriliyor.

‘Kanserle mücadelede erken tanı testleri yapılıyor’

Tüm Türkiye’de olduğu gibi sağlık bakanlığının kanserin erken tanısını sağlamak adına yürütülen tarama hizmetlerinin Aliağa’da da gerçekleştirildiğini belirten yetkililer, dönem dönem tüm mahalle ve köylerde, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerinin tanısına yönelik testler yapıldığını, bu testlerin maliyetli testler olmasına rağmen kanser hastalıklarının tanısında etkili sonuçlar verdiğini vurguluyor. Tüm aile hekimlerinin taramalar dışında eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlediği Aliağa’da Sağlık Bakanlığı’na ait ‘Sağlıklı Yaşam Aracı’ ile ayda 1-2 kere Aliağa’ya gelerek köyleri dolaşarak, görsel eğitimler ve broşürlerle farkındalık yaratırken, okullarda ise yıl boyu sağlık eğitimleri sunularak öğrenciler bulaşıcı hastalıklardan, çevre sağlığına kadar birçok konuda bilgi ediniyor.

Yeni devlet hastanesi ile sağlıkta sorun kalmayacak!

Aliağa’da son 4-5 yılda artan nüfus artışının büyük çoğunluğunun Şakran’a kurulan cezaevinin inşası ile başladığını aktaran yetkililer, bu çerçevede artışa hazırlıklı olunduğunu ifade ediyor. Aliağa’da biri Şakran Cezaevi’nde hizmet veren hastanede sorun görülmezken, Yeni Mahalle’de bulunan hastanenin fiziki şartları açısından belli sıkıntılar yarattığı söyleniyor, bunun içinde ileriki dönem inşa edilecek olan devlet hastanesi ile bu sıkıntının da ortadan kalkacağı dile getiriliyor. İlçe genelinde sağlıkta görevli personel sayısı ise; 1. basamakta toplam 130 civarı, Devlet Hastaneleri’nde ise 260 civarı şeklindeyken, 38 uzman doktorun görev yaptığı Aliağa’da hem birinci hem ikinci basamak sağlık hizmetleri kapsamında 48 pratisyen hekim görev yapıyor.

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler