131019098
19 Mart 2024, Salı

PETROL-İŞ KONGRESİNDEN DETAYLAR…

5 Aralık 2017, Salı 06:36

     


Hafta sonu gerçekleştirilen Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'nin 10. Olağan Kongresi oldukça çekişmeli geçti. Kongrede yaşananları ve konuşulanları sizler için derledik.

TÜPRAŞ, PETKİM ve Ravago işyerlerinde 3 bin 200 üyesi olan Petrol-İş Aliağa Şubesinin 10. Olağan Genel Kurulu geçtiğimiz Cumartesi günü PETKİM Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongreye Türkiye genelinden Türk-İş ve Petrol-İş Sendikası’na mensup çok sayıda yönetici katıldı. Mevcut Başkan Ahmet Oktay’ın yanı sıra, Tuncay Kan ve Onur Okudurlar başkanlık için yarıştı. Başkan adaylarının kürsüye gelerek salonda bulunan delegelere hitap etmesinin ardından çarşaf liste ile seçime gidildi. 200 delegenin oy kullandığı ve tüm oyların geçerli sayıldığı kongre sonucunda Ahmet Oktay 102 oyla yeniden başkan seçilirken, diğer adaylardan Tuncay Kan 93 oy, Onur Okudurlar ise 5 oy aldı. Tuncay Kan’ın listesinde şube başkan yardımcısı olarak yer alan Menderes Akdağ’a başkan olarak işaretlenmiş 1 oy çıktı. Ahmet Oktay’ın listesinde İdari Şube Başkan Yardımcısı olarak yer alan Veysel Gündüz 101 oy, Mali Şube Başkan Yardımcısı olarak yer alan Adalet Kul 97 oy alırken, Tuncay Kan’ın listesinde İdari Şube Başkan Yardımcısı olarak yer alan Menderes Akdağ 94 oy, Mali Şube Başkan Yardımcısı olarak yer alan Mevlüt Çınar 97 oy aldı. Onur Okudurlar’ın listesinde Mali Şube Başkan Yardımcısı olarak yer alan Tuncay Kiriş ise 4 oy aldı. Yapılan seçim sonucunda Petrol-İş Aliağa Şube Başkanlığına yeniden Ahmet Oktay seçilirken, Veysel Gündüz İdari Şube Başkan Yardımcısı, Mevlüt Çınar ise Mali Şube Başkan Yardımcısı oldu.

OHAL VE İŞTEN ÇIKARMALAR KONUŞULDU

Petrol-İş Aliağa Şubesi’nin 10. Olağan Kongresi’nde katılımcılar yaptığı konuşmalarda ağırlıklı olarak OHAL uygulamalarına, işten çıkarmalara ve iş cinayetlerine tepki gösterdi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Ahmet Oktay, işverenlerin 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL’i fırsata çevirdiğini söyledi. İşten çıkarmalara tepki gösterdiklerinde genel merkez ve Türk-İş’ten gerekli desteği göremediklerini dile getiren Oktay, Asgari ücret tartışmalarına değinerek asgari ücretin insanca yaşamı sağlayacak seviyeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.

GENEL BAŞKAN, DUYARSIZLIK İDDİALARINI CEVAPLADI

Petrol-İş Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir platformda işverenlere hitaben söylediği ‘OHAL’i sizin için kullanıyoruz, grevleri yasaklıyoruz’ yönündeki sözlerini eleştirdi. İşten atılmalara karşı yeterli mücadele vermedikleri yönündeki eleştirilere de cevap veren Yaşar, “Biz bu konuyu Türk-İş, Başbakan dahil her yere taşıdık. Bu çerçevede İzmir TÜPRAŞ’ta 1, Batman’da 2 arkadaşımız işe tekrar döndü. Duyarsız kaldığımızı kimse söyleyemez.” dedi.

‘GENEL MERKEZ YÖNETİCİLERİ IŞIĞIMIZI SÖNDÜRDÜ’

Kongrede, kürsüye gelen delegeler de sorunlarını dile getirdi. PETKİM Delegesi Cemal Demir, işçideki mücadeleci ruhun sendikacılarda da olması gerektiğini ifade etti. Demir, “İşçinin iradesi açığa çıkarsa ne taşeron kalır ne iş cinayetleri. Arkadaşlarımız terör ithamları ile işten atılıyor, gerekli mercilerden temiz kağıdı almaları bile işe yaramıyor. OHAL gölgesinde ters kelepçeyi de gördük. Genel Merkez yöneticileri bizim mücadele ışığımızı büyütmek yerine söndürdü. Eğer sendikalar OHAL’e karşı mücadele etmezse sessiz kalırsa bu uygulamalar artarak devam eder. İşten atılan arkadaşlarımızın geri dönmesini ve OHAL’e karşı mücadele edilmesini istiyoruz” dedi.

‘PATRONLAR SENDİKANIN GÜCÜNÜ AZALTMAK İSTİYOR’

TÜPRAŞ Delegesi Hüseyin Öztürk ise, Yüksek Hakem Kurulu baskısı ile işçilere 3 yıllık sözleşmeyi dayattıklarını belirterek, “Bunu aşmayı başardık ama PETKİM için aynısı geçerli olmadı. Bu durum 3 yıllık sözleşme tehdidinin sürdüğünü gösteriyor. Patronlar sendikanın gücünü ve etkisini azaltmak istiyor, buna karşı mücadele etmeliyiz.” dedi. PETKİM Delegesi Mustafa Ediz de, sendikaların bürokratik yapıdan kurtulması gerektiğini vurgulayarak, “Sendikacılık bir meslek olmaktan çıkarılmalı. Sendikalar sadece delegelerin değil, üyelerin de görev ve sorumluluk alabilecekleri bir yapıya kavuşmalıdır.” dedi.

Kongrede adaylar yaptıkları konuşmalarda birbirlerine karşı sert eleştiriler yöneltse de ağırlıklı olarak 3 yılık Toplu İş Sözleşmesi, iş cinayetleri, ücret skalaları, sendika siyaset ilişkisi gibi konular üzerinde duruldu. Kongrede delege önerileri arasında; sendikal eğitim, iş cinayetlerine karşı mücadele, işyeri komitelerinin kurulması, Aliağa’da ve diğer yerlerde işçi mücadeleleri ile dayanışmanın artması öne çıktı.

EN ÇOK ELEŞTİRİLEN ADAY ADALET KUL OLDU

Mali Şube Başkan Yardımcısı adaylarından Adalet Kul, insanlığın ilk çağlarında emek ve artı değerin nasıl ortaya çıktığını anlatarak başladığı konuşmasında kapsamlı bir sunum ortaya koydu. Kul, işçi sınıfı ve sendikaların ortaya çıkışından bahsederek, günümüzde sendika içi demokrasinin olmamasının en büyük sorunlardan birisi olduğunu söyledi. Konuşmasında kimseyi hedef almamasına, eleştirmemesine ve mevcut yönetimde yer almamasına rağmen Adalet Kul, en çok eleştirilen aday oldu. Birkaç adayın hakkındaki söylemlerine karşı divandan söz hakkı istese de divan başkanı Ahmet Kabaca söz hakkı vermedi, kürsüden isim vererek eleştiride bulunulmaması konusunda da konuşmacıları sıklıkla uyardı. Sözlerine Adalet Kul’u eleştirerek başlayan Mevlüt Çınar, Kul’un mücadeleye yeterli katkıyı koymaktan geri durduğunu iddia etti. Menderes Akdağ da cesur ve kararlı bir mücadele verdiklerini, 3 yıllık sözleşme dayatmasına direndiklerini söyledi. Veysel Gündüz ise sendikaların işçi sınıfı içerisinde itibar kaybının zirve yaşadığı bir dönemde olduğunu ifade etti.

‘İŞE İADELER İÇİN SİYASİ İRADENİN ONAYI BEKLENDİ’

Başkan adaylarından Onur Okudurlar işten atılmalarda sendikanın iyi bir sınav vermediğini belirterek “Adli mercilerden belge almak, suçsuzluğunu kanıtlamak yeterli olmadı, işçilerin işe iadesinde siyasi iradenin onayı beklendi. Bu ülkede hukukun üstünlüğünden daha üstün bir irade var mıdır, biz bunu kabul edebilir miyiz?” dedi. Okudurlar, genç işçilerin mücadele ilerledikçe daha aktif ve yetkin olduklarını ifade ederek, sendikal bürokrasinin bu ilerlemeye daha fazla dayanamayacağını söyledi.

‘HAKSIZ ELEŞTİRİLERE MARUZ KALDIK’

Başkan adaylarından Tuncay Kan ise yönetime dair problemlerin, işletmelerde sorunları çözmek önünde engel oluşturduğunu, buna rağmen birçok sorunun çözümünde inisiyatif aldıklarını ifade etti. Sendikal eğitimin vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu belirten Kan, sendikal bilincin ilerlemesini sağlamak gerektiğine değindi. Ahmet Oktay ise delege seçimi süresince haksız eleştirilere maruz kaldıklarını ifade ederek “Biz biz olmayı beceremedik, şube bölünmüş bir görüntü çizdi. Bunu aşmanın yollarını aradık. Seçim süresi boyunca işletmelerde hiçbir delege adayı listesini oturup masa başında hazırlamadık, her işletmede arkadaşlar kendisi belirledi, sorunları ve çözüm yollarını tartıştık, önümüze bir mücadele hattı belirledik. Sendikal demokrasiyi böyle kurmaya çalıştık” dedi.

(VOLKAN GÜNDÜZ) 







 
Son Eklenen Haberler