131019098
28 Mart 2024, Perşembe

STAJYER EHLİYET KORKUTMASIN

6 Mart 2015, Cuma 09:27

     


İçişleri Bakanlığı’nın ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ kapsamındayaptığı önemli değişikliklerle stajyer ehliyet kavramı da hayatımıza girmiş olacak. Temmuz ya da ağustos ayında yürürlüğe girmesi beklenen Yönetmelik uyarınca sürücü belgesi almaya hak kazanan adaylar 1 yıl süreyle stajyer sürücü olarak trafiğe çıkacak.

Her yıl belli dönemlerde gündeme gelen stajyer ehliyet uygulamasıyla ilgili Aliağa Genç Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Reşat Korkmaz,‘stajyer ehliyeti geliyor, kanun çıktığında bundan etkilenirseniz eğer, yanınızda usta sürücü olmadan araba kullanamayacaksınız’ gibi bir kandırmacayla sürücü kurslarının ‘hemen gelin, etkilenmeyin’ diyerek birçok kayıt yaptıklarını ifade etti.

KURAL İHLALİ YAPAN STAJYER SÜRÜCÜNÜN BELGESİ ALINACAK

Söz konusu yönetmeliklerin yayınlanmasının Temmuz-Ağustos ayını bulacağını belirten Direksiyon, Trafik ve Çevre Bilgisi Usta Öğreticisi Korkmaz, “Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin yayınlanmasıyla birlikte hayata geçecek olan stajyer ehliyet uygulamasıyla her sürücü adayı sürücü belgesini aldıktan sonra stajyer kabul edilecek, stajyerliği süresince iki kez kırmızı ışıkta geçmeyecek, üç radar cezası yemeyecek, alkollü araç kullanmayacak, 65 ceza kanunu doldurmayacak.Eğer yaparsa, sürücü belgesini kaybedecek. Sıfırdan yeni bir belge almak zorunda kalacak.Hepsi bu kadar, başka hiç bir şey yok. Bunlar zaten olması gerekenler.Tüccar kafalı sürücü kursu işletmecileri insanlara, stajyer ehliyeti çıkıyor, kanun çıktığında bundan etkilenirseniz eğer yanınızda bir usta sürücü olmadan arabanıza kullanamayacaksınız gibi saçma sapan bir kandırmacayla insanların kayıtlarını alma yoluna gidiyorlar. Her yılbaşına yakın bir dönemde medyanın da olayı güçlendirmesiyle insanlar kandırıldı. Kandırılan insanların bu kandırılmışlıkları sürücü kursu işlemecilerinin de işine geldi.Bu stajyer sürücü yanında bir usta sürücü olmadan yola çıkamayacakmış, araba kullanamayacakmış yönündeki içerik tamamen yalan. Böyle bir şey yok” dedi.

“TRAFİK EĞİTİMİ HİÇ BİTMEMESİ GEREKEN BİR EĞİTİMDİR”

Sürücü belgesinin alındıktan sonra cebe konulan ve araba kullanırken sadece ceza yemeyi engelleyen bir belge olmadığına dikkat çeken Korkmaz, “Stajyerlik süreci içerisinde insanların alışkanlıklarını doğru kazanmaları, daha sonraki süreçte o doğru alışkanlıkları devam ettirmeleri amaçlanıyor. Akıllı, ne yaptığını bilen, İnsan hayatını önemseyen sürücü adaylarının korkmasını gerektirecek hiç bir şey yok. Trafik sınıfında teorik eğitimini iyi almış, direksiyon eğitiminde doğru şeyleri öğrenmiş, sınavdan sonraki yaşamında da bunları sürdürmeyi hedefleyen insanlar bundan korkmasınlar. Ehliyet alan kişinin ehil olması gerekir. Bu ülkede kesintisiz her gün 8-10 arası insan trafikte hayatını kaybediyor. Ve bu ülkede bir savaş yok. Bunun çözüm noktası sürücü kursları gibi görünür, kesinlikle öyle değildir. Sürücü kursları trafik sorunlarının çözümünde en son basamaklardır. Trafik eğitimi ailede başlaması, okulda devam etmesi ve hiç bitmemesi gereken bir eğitimdir.” şeklinde konuştu. (Emel Oturak)







 
Son Eklenen Haberler