131019098
18 Nisan 2024, Perşembe

ARKADAŞLARI İÇİN DİRENİŞE GEÇTİLER

6 Ekim 2015, Salı 11:15

     


Aliağa’da Nemrut Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Kocaer Haddecilik A.Ş. de çalışan bir grup işçi, “Bayram tatilinde 4 arkadaşlarını haksız yere işten çıkartıldığı” gerekçesiyle dün sabah eylem başlattılar.

Aliağa’da 1960 yılında kurulan ve Türkiye'nin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında olan Kocaer Haddecilik A2 bölümünde bir grup işçi, işten çıkarılan arkadaşları için fabrika önünde eyleme başladı. İçeride örgütlenme ve işçilerin bilinçlenmesi için çeşitli faaliyetlerde bulunan arkadaşlarının işten atılmasına tepki gösteren Kocaer çalışanları, fabrika yönetiminin bu kararından geri dönüp işten çıkarılan arkadaşlarını tekrar işe alana kadar işbaşı yapmayacaklarını belirttiler. İşçiler, ‘Bayramdan önce kimsenin işten çıkarılmayacağı söylenmesine rağmen kendilerinin telefonla hiç bir sebep gösterilmeden işten çıkarılmasını kabul etmeyeceklerini’ belirttiler. İşten çıkarılan 4 işçinin fabrika önünde bekleyişi sürüyor. Eylemci işçilerden Yücel Memiş, “Biz dışarıda, arkadaşlarımız içeride bekleyiş içerisindeyiz şimdilik. Herhangi bir sendikaya bağlantımız yoktur. Daha önce sendikayla ilgili yaşanan kötü olaylar dolayısıyla öncelikle bilinçlenmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu tamamıyla bir işçi hareketidir. Kendi komitelerimizi kurduk. Fabrika içerisindeki her bölümden arkadaşlarla bir araya gelerek ortak sorunlarımızı belirledik. Şu anki eylem hiçbir sendikaya bağlı değildir, tamamen fabrikanın işçisinin kendi iradesidir” dedi.

KEYFİ İŞTEN ATMALARA TEPKİ

İşten çıkarılan eylemcilerden Ali Akpınar da “Bu birliğimize saldırıdır. Bizim içeride kişisel hiçbir sorunumuz olmadı. Tamamen işçilerin hakları ile ilgili çalışmalarda bulunduk. Bu birliği hazmedemediler. Daha öncesinde hiçbir uyarı yapılmadı, hatta bize bundan sonra işçi çıkarımı olmayacağına dair söz verildi. Fabrikadaki bu bakım duruşu da birliğimizi dağıtma amaçlı, kasıtlı olarak yapılan bir duruştur. İçerideki arkadaşlarımızın üç talebi var. Birincisi atılan arkadaşlarımızın geri alınması, ikincisi bundan sonra bu eylemlerden kaynaklı hiç kimse çıkartılmasın, üçüncüsü de bundan sonra her iki fabrikada da işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan bir disiplin kurulu kurulsun, keyfi işten atmalar işçiye de sorulsun” şeklinde konuştu. Eylem devam ettiği sırada, fabrika yönetimi eylemcilere görüşmek için beş temsilci seçmelerini, görüşmeye hazır olduğunu belirtirken, işçiler böyle bir şey yapmayacaklarını, görüşmenin bütün işçilerle birlikte gerçekleştirilmesini talep ettiler.

(NİMET ERGÜN) 







 
Son Eklenen Haberler