131019098
19 Mart 2024, Salı

EMEK PARTİSİ: METAL İŞÇİLERİ YOKSULLAŞTI, TİS ÖNEMLİ BİR FIRSAT

6 Aralık 2017, Çarşamba 06:21

     


Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü MESS ile süren görüşmelere ilişkin “Sendikaların sessizliğinden güç alan MESS her şeyimizi istiyor” diyerek sözleşme öncesi sendikaları göreve çağırdı

Demir çelik işçileri için toplu iş sözleşmeleri sürecinde “ak koyun kara koyunun belli olduğu, safların netleştiği ana gelindi” diyen Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü, “MESS; fabrikalarda her bakımdan kölelik düzeni kurulsun istiyor. Esneklik adı altında her şeyi her an üretimin ihtiyacına göre değiştirilmesini, bunun karşısında ne toplu sözleşme hükmü olsun, ne yasa ne kural olsun diyor! Çünkü işçiyi sosyal bir varlık, eşiyle çocuğuyla bir aile, düşüncesi ve iradesiyle bir insan değil, kendileri için üretim yapmaktan başka hayatta gayesi olmayan robot makina olarak görüyor.” şeklindeki açıklamasında MESS’in geçtiğimiz dönemdeki metal fırtınaya inat 3 yıllık sözleşmede ısrarcı olmasına değindi.

Demir çelik sanayiinde çalışan işçilerin insani gerekçelerle izin alarak işe gelmemesi durumunda ikramiyesinden kesintiye gidilmesinin, deneme süresinin uzatılmasına, sürekli ve ucuz işçi çalıştırılmak istenmesine ve zam oranlarını en düşük orana bağlanmak istenmesine vurgu yapan EMEP açıklamasında “Bundan bir süre önce fabrikalarda anketler yapıldığında tüm işçiler hep bir ağızdan 600 liradan az zam olamaz demişti. Çalışma şartlarının ne kadar ağır olduğuna değinmiş, kıdem zammının olmadığına ve sosyal hakların yetersizliğine itirazlarını sunmuşlardı. Anketlerde işçilerin en acil talepleri yer almış, Türk Metal Sendikası ise bu talepleri toparlamış ve işçiler adına bu talepleri alacağını belirtmişti. Ama nasıl alacağını bir türlü söyleyemedi! Çoğu işçi örgütlü olduğu sendikasının sözüne güvenip, bekledi.” ifade etti.

Türkiye’nin milli servetinin neredeyse %60’ını elinde tutan patronların örgütü MESS’in %38 zam oranı için imkansız demesine ilişkin EMEP, MESS’in grev anında edeceği zararı söyleyerek işçileri işten çıkarma ile tehdit ederken Türk-Metal’in tutumu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “OHAL’i sizler için uzatıyoruz’ açıklamalarından cesaret aldığını belirtti.

MESS ayrı dünyada işçiler ayrı dünyada

MESS ve patronların Türk işçisini aşağıladığına ve azarlayıp hakaret ederek çalıştırdığına değinen Emek Partisi İlçe Örgütü,. Yıllardır işçilerin sırtından zengin olup üretim rekorları kıranlar, ihracatta dolar milyarderi olanlar, milli servetten aldığı pay ile büyüyen MESS üyesi patronlar, bugün en ağır koşullarda çalışan işçilere verecekleri zam oranından kısmak, güvencesiz çalıştırmaya devam etmek istiyorlar.” dedi.

Tük Metal Sendikası’nın yaptığı anketlerden çıkan sonuçlarda yer alan taleplerin arkasında duracağına dair işçilere söz verdiğini hatırlatan Emek Partisi, “Türk Metal, taleplerini yüksek sesle ve kararlı bir şekilde haykıran, gücünü fabrikalarda işçilere dayayan bir sendika olarak değil müzakereci, arabulucu, uzlaşmacı bir tarzla sendika olarak hareket ediyor. Bu yanlıştan dönmesi gerekiyor! Daha MESS, OHAL kılıcını kafamızın üstünde sallamaya başlamadan fabrikalarda gür sesle, birleşik gücümüzü göstermemiz gerekiyor.” açıklamalarında bulundu.

Sözleşme döneminin kapıda olduğu bu süreçte ücretlerin artmasını, insanca çalışma koşulları isteyen bütün işçilerin bir araya gelerek kendi birliklerini kurması gerektiğine vurgu yapan Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü, “İşçiler sağlam ve istikrarlı davranırsa, hiç kimse işçilerin iradesine karşı koymaya cesaret edemez. Eylemler ne kadar birleşik, örgütlü ve güçlü olursa, Türk metal, MESS, OHAL bize işlemeyecektir.” dedi.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler