131019098
19 Mart 2024, Salı

'SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLSİN, İNSANLAR GÖRECEK'

6 Aralık 2017, Çarşamba 06:31

     


İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, TCSG Umut gemisinde birlik astsubayı olarak görev yapan tanık Fehmi Keben, darbe girişimi akşamı gemi personelinin toplanması emri üzerine gemiye gittiğini ve gemide kimsenin toplanma nedeni hakkında bilgisi olmadığını belirtti. Tutuklu sanık eski TCGS Umut Gemisi Komutanı Kurmay Yarbay Bayram Zafer Yandık'ın emriyle seyre kalktıklarını belirten Keben, Aksaz Limanı'ndan çıktıklarını daha sonra "Hiçbir gemi çıkmayacak" mesajıyla Didim önlerinde beklemeye başladıklarını kaydetti.

Keben, Yandık'ın o akşam "hiçbir yere telefon açılmayacağı" yönünde emir verdiğini ve sabah gelen telefonla Aksaz'a intikal ettiklerini söyledi. Tutuklu sanık Bayram Zafer Yandık söz alarak, "Ben İzmir'e gittiğim taktirde Alsancak Limanı'na gitmem gerekecek. Şehrin göbeğinde. Neyin içinde kalacağım belli değil. Aksaz Üsse de geri dönmek istemedim." dedi.

TCSG Umut gemisi seyir astsubayı tanık Mustafa Kürşat Taştan, darbe girişimi akşamı nöbetçinin arayarak acil seyir olduğunu söylemesi üzerine gemiye gittiğini belirterek, 00.30 gibi seyre kalktığını ve seyirde köprü üstünde görevli olduğunu kaydetti. Taştan, tutuklu sanıklar eski üsteğmenler Celal Karakaş ile Hüseyin Sinan'ı kısa süre önce tayinlerinin çıkmasına rağmen gemide gördüğünü belirterek, kendilerine geliş sebebini sorduğunu ifade etti.

"Sokağa çıkma yasağı ilan edilsin, insanlar görecek"

"Karakaş ve Sinan 'ihtiyaç olur diye geldik' şeklinde yanıt verdi. Bayram Zafer Yandık sıkıntılı görünüyordu, nereye gideceğini bilmiyordu." ifadesini kullanan Taştan, şöyle konuştu: "Vardiyadayken Celal üsteğmen sivildi, belinde silah vardı. 'Neden' dedim. 'Gemide isyan, karışıklık çıkarsa müdahale etmek için' dedi. Çok heyecanlıydı. O sırada sosyal medyadan takip ediyorduk olanları. Celal üsteğmen haberler üzerine 'sokağa çıkma yasağı ilan edilsin, insanlar asıl o zaman görecek' dedi. Belindeki silahı komutanın izni olmadan taşıyamayacağını düşünerek bir şey demedim. Deniz hudutlarının kapatıldığına dair mesaj geldi. Birkaç gemiye 'limanlarınıza dönün' diye mesaj geçildi. Sabah istirahate geçtim."

Mahkeme Başkanı Taştan'a "Celal Karakaş'ın 'sokağa çıkma yasağı ilan edilsin, insanlar görecek' dediğini söyledin. Niye söyledi bunu?" şeklinde sorusuna Taştan, "O anki düşüncelerini hatırlamıyorum. Halkın darbeye karşı çıktığını görünce canı sıkılmıştı. Meclisin ve emniyetin bombalanması haberleri üzerine heyecanlandı. İnsanların tankların önüne geçmesi, halkın darbeye karşı durması Celal üsteğmende sıkıntı yarattı. 'Asıl o zaman görecekler' cümlesini söyledi." şeklinde yanıt verdi.

Celal Karakaş tanık ifadesinden sonra söz alarak, "Ben o cümleyi söylemedim. Buradan ne anlam çıkar bilmiyorum. Tutuklandıktan sonra benim hakkımda 'acaba bir şey mi var' diye düşünülüyor, bu ifadeler ondan sonra çıkıyor. Gemide 60 kişi var neyi engelleyebilirim. Gece boyunca üstümde değildi silah." dedi.

Mahkeme Başkanının "Bu sözleri söylemedin mi" sorusuna Karakaş, "Söylemedim. Söylense zaten tepki oluşturabilecek, garip karşılanacak bir cümle." yanıtını verdi.

Gemide elektronik astsubayı olan tanık Ersan Zozer, darbe girişimi akşamı nöbetçi tarafından gemiye çağrıldığını ve gemiye gittiğinde seyre kalktıklarını belirterek, tutuklu sanıklar eski üsteğmenler Celal Karakaş ile Hüseyin Sinan'ın görevleri bitmesine rağmen gemide olduklarını söyledi.

"Sokağa çıkma yasağından sonra birkaç tane sıkarım"

Seyre beraber çıktıklarını, Karakaş'ın belinde silah olduğunu söyleyen Zozer, "Karakaş, insanlar askerleri bastırdıktan sonra 'Bu da bir şey mi, insanlar sokağa çıkma yasağından sonra görsün, o zaman ben bile birkaç tane sıkarım' dedi." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanının "Karakaş bu sözleri neyin üstüne söyledi?" sorusuna Zozer, "Türkiye Cumhuriyetinin askeri kendi halkına nasıl ateş açar, nasıl Meclis'i bombalar' diye konuşuyorduk. Celal Karakaş bunların üzerine bu sözleri söyledi." yanıtını verdi. Zozer, başkanın "Askeri kınıyor muydu" sorusuna ise "Bizimle böyle bir konuşması yoktu." şeklinde yanıt verdi. Gemide yüzbaşı olarak görev yapan tanık Ali Hıdır Toluk, darbe girişimi akşamı acil toplanma emri nedeniyle gemiye geçtiğini belirterek, tutuklu sanıklar Celal Karakaş ile Hüseyin Sinan'ın o akşam görevleri bitmesine rağmen gemide olmasının dikkatini çektiğini söyledi. Mahkeme heyeti duruşmaya 1 saat ara verdi.

(AA) 







 
Son Eklenen Haberler