131019098
25 Nisan 2024, Perşembe

RAFİNERİ İNŞAATINDA HİNTLİ İSYANI

7 Ocak 2017, Cumartesi 06:32

     


Star Rafinerisi inşaatının ana taşeron firmalarından İlk İnşaat’a bağlı çalışan yaklaşık 600 kadar Hintli işçi, düzensiz ücret ödenmesi ve kötü çalışma koşullarını gerekçe göstererek dün sabah iş başı yapmadı.

Uzun zamandan beridir şirketin işçi ücretlerini gecikmeli ödediğini belirten işçiler, kamptaki barınma ve beslenme koşullarının da çok kötü olduğunu söyleyerek işi durdurdular. Edinilen bilgilere göre, kendileri için özel tutulmuş bir Hintli aşçı olmasına rağmen akşam yemekhanede sadece Türk yemekleri olması ile başlayan huzursuzluk üzerine sabah Hintli işçiler Çayağzı İşçi Kampı bölgesinde toplandı. Burada yetkililerin müdahalesi ve koşulların düzeltileceğine dair verilen sözler üzerine kalabalık dağılarak iş başı yaptı.

SABAH İLK İNŞAAT, ÖĞLEN GEMONT

Sabahki eylemin ardından rafineri inşaatından bir eylem haberi de yine ana taşeron firmalarından Gemont’tan geldi. Rafineride çalışan iki alt taşeron firma hava koşullarından dolayı paydos yaparak işçilerini Çayağzı mevkiindeki kampa gönderince, aynı alanda çalışan üçüncü firma işçileri bunu ayrımcılık olarak niteleyerek paydos etmek istediklerini belirtip iş bıraktı. Programsız şekilde iş bırakma gerçekleştiği için bölgede işçi transferini gerçekleştirecek araç bulunamadı. Çalışma sahasından kampa kadar yürüyerek gelmek zorunda kalan işçiler, burada şirketi protesto etmeye başladı. İşçilerin eylemi büyüyünce, şirket yetkilileri ve polis gelerek olaya müdahale etti. İşçilerin şirket yetkilileriyle yaptığı görüşme sonunda toplanan kalabalık tekrar dağıldı.

STAR’IN SORUMLULUĞUNDA DEĞİL

Konuyla ilgili bilgi veren SOCAR Star Rafineri yetkilileri, İlk İnşaat’a bağlı Hintli işçilerin yemekleriyle ilgili küçük bir sorunun yaşandığını ancak sorunun halledildiğini belirtirken; konunun Star’ın sorumluluğunda olmadığını, kampta Hintli işçilerin damak zevklerine uygun yemek yapması için Hintli aşçı istihdam edildiğini, ancak işçilerin bazen Türk yemeklerini de yedikleri için zaman zaman miktar ayarlamasında sorunlar yaşandığını ifade ederek, şirket yetkililerinin işçilerle konuşarak sorunu hallettiğini bildirdiler.

(BÜLENT PINARBAŞI)







 
Son Eklenen Haberler