131019098
29 Mart 2024, Cuma

İŞSİZLİĞE KARŞI PROTOKOL KARARI

7 Aralık 2016, Çarşamba 06:36

     


İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin (İGC) üyeleri arasında dayanışmayı artırmak, bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla düzenlediği üye toplantılarının bu ayki konuğu Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İzmir İl Müdürü Kadri Kabak oldu. Moderatörlüğünü İGC Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Gappi'nin yaptığı toplantıya İGC Başkanı Misket Dikmen, yönetim kurulu üyeleri ve cemiyet üyeleri katıldı. Kabak, İŞKUR'un yeni istihdam çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıda en az iki çalışanı olan kurumlara yönelik uygulanan “İşbaşı Eğitim Programı”nın basın sektöründe yaygınlaşması amacıyla İGC ile İŞKUR arasında protokol imzalanması da kararlaştırıldı.

Kadri Kabak, 2015 rakamlarına göre İzmir'deki işsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının yüzde 5 üzerinde olduğunu söyledi. En az iki ve üzerinde çalışanı olan kurumlara yönelik uygulanan “İşbaşı Eğitim Programı” hakkında da bilgi veren Kabak, bu yöntem ile şimdiye dek İzmir'e 160 milyon lira kaynak sağladıklarını söyledi. Kabak, program ile ilgili şu bilgileri verdi:“İşbaşı Eğitim Programı ile 2 ila 10 işçi çalıştıran kurumlarda bir kişi, 10'dan fazla çalışanı olan kurumlarda yüzde 10'a kadar ilave personel alımı sağlıyoruz. Alınan personelin 320 güne kadar her çalıştığı gün için 50 lira ödüyoruz. Personel ayda 26 gün çalışırsa aylığı bin 300 liraya geliyor. Yani asgari ücret alıyorlar. Bu süre dolduğunda işveren eğer ki, programı tekrarlamak ve yeni işçi almak isterse daha önce bu programda yer alan işçilerin yarısını program süresince çalıştarmak zorunda kalıyor. Şirket 'bin 300 lira maaşa kimse gelmiyor' diyorsa. 823 liraya kadar personele sosyal yardımda bulunabiliyor. Bu rakamı da matrahtan düşüp masraf kalemine atabiliyorsunuz. Böylece 2 bin liraya kadar ödemeyi sıfır maliyetle İŞKUR desteğiyle sağlamış oluyorsunuz. 50'den fazla işçi çalıştıran kurumlar da, engelli istihdamını gerçekleştirdiği takdirde bu programdan yararlanabiliyor.”

“80 bin istihdam...”

İzmir'de bu programa uyabilecek 80 bin iş yeri olduğunu, her işyerinin bir işçi alarak programa dahil olması durumunda 80 bin kişilik istihdamın yaratılmış olacağının da altını çizerek, “Bu programa katılabilmek için kişinin son 6 ay içinde bir gün dahi sigortası olmaması gerekiyor. Yeni mezunlar, üniversite öğrencileri de bu programda kullanılabilir. Üç kişi çalıştıran bir kafeteryada yarı zamanlı olarak da öğrenci çalışıp programdan yararlanabilir. Bu öğrenci hem iş yaşamına dahil olmuş olur hem de emeğinin karşılığını almış olur. Bu programdan yeni mezunlara öncelik vermemiz gerekiyor. Şu anda yeterli kaynağımız var. Şimdiden başvurular yapılabilir. Gelin gençlere iş fırsatı yaratın” diye konuştu.

İzmir'e 35 bin istihdam alanı yaratılmalı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre basın sektöründe işsizlik oranın da çok yüksek olduğunu kaydeden Kabak, her yıl 10 bin kişinin medya sektöründe çalışmak üzere üniversiteden mezun olduğunu söyledi. Bunun için yeni istihdam alanlarının açılması gerektiğinin vurgulayarak, “Bu konuda yılgınlık göstermemek gerekiyor. Yapılacak çalışmalar ile mesafe alınabilir. Biz büyümeyi yarattığımızda sorunlar da kendiliğinden çözülebilir. İzmir'de bu sorunu çözmek için 35 bin civarında yeni bir istihdam alanı yaratmamız gerekiyor ki kentteki işsizlik sorununu çözebilelim” diye konuştu.

İşsizlik büyük sıkıntı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de, basın sektöründe istihdam konusunda çok büyük sıkıntı çektiklerini belirterek, gazetecilerin iş bulması için yapılacak tüm çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını vurguladı. İGC Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Gappi de, gizli işsizlik rakamlarının belirtilenlerden yüksek olduğuna ve Türkiye'nin işsizlik gibi gerçek gündem konularına eğilmesi gerektiğine dikkat çekti.

(HABER MERKEZİ) 







 
Son Eklenen Haberler