131019098
19 Mart 2024, Salı

ASGARİ ÜCRETLİ ALİAĞA’DA GEÇİNEMİYOR

7 Aralık 2017, Perşembe 06:23

     


Açlık sınırının 1567, yoksulluk sınırının 5 bin 106 liraya çıktığı asgari ücretin ise 1404 lira olduğu ülkemizde, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücreti belirleme toplantıları başladı. Komisyondan çıkacak kararlar doğrultusunda asgari ücretli çalışanların yaşam koşulları belirlenecekken Aliağa’da farklı iş kollarında çalışan vatandaşlar, asgari ücretle geçinemediklerinden ve ay sonunu getiremediklerinden dert yandı.

2018 yılı asgari ücret tutarının belirleneceği Asgari Ücret Belirleme Komisyon toplantısı öncesi basına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “İşçi ve işverenden fedakarlık bekliyoruz. Son 15 yılda asgari ücreti 7,5 kattan fazla artırdık. İşçimizi piyasa koşulları karşısında korumuş olduk. 15 yıldır milli geliri üç kat artıran hükümetimiz asgari ücret konusunda da ciddi bir artış sağladı. 2002 yılında 184 lira olan asgari ücreti 1.404 liraya yükselttik. Son 15 yıldaki reel artış ise yüzde 83.2 oldu. Torba yasa ile birlikte asgari ücretli kardeşlerimizin vergi dilimi nedeni ile yaşayabilecekleri kayıpları gidermiş olduk. Başbakanımız her zaman asgari ücretle ilgili hassasiyetini dile getirmiştir. Ocak ayında belirtilen asgari ücret neyse Aralık ayında da o olacaktır.” dedi.

Hükümet cephesinden açıklamalar, komisyondaki tartışmalar devam ederken, kiraların cep yaktığı, enflasyon oranlarına endeksli olarak alım gücünün gün geçtikçe azaldığı Aliağa’da çalışan işçiler ise aybaşında aldıkları maaşın ayın ortasını bulmadan eriyip gittiğini ifade etti.

Bir çocuk annesi yemekhane işçisi, “Maaşı alıyoruz üzerinden 15 gün geçmeden, faturalar mutfak masrafı derken elimde para kalmıyor. Çocuğun masrafları, evin ihtiyaçları her zaman tam karşılanmıyor. Her şeye zam geliyor, pazar alışverişimiz bile yarım yarım yapıyoruz. Kendime ait bir harcama neredeyse yapamıyorum. Son beş yıldır, hiç sinemaya gitmedim mesela… Asgari ücrete yapacakları zammın yüksek olacağını düşünmüyorum. Bu ülkede bizim gibi çalışan evine ekmek götüren işçiyi düşünen yok.” diyerek iş yerinde kendisi gibi çalışan birçok kişinin de durumunun bu olduğunu ifade ediyor.

“Biraz da patronlar fedakarlık yapsın!”

Bir yıldır bir giyim mağazasında asgari ücret ile çalışan genç bir işçi ise, “Ailemin yanında yaşamama rağmen asgari ücret bana yetmiyor. Evin faturalarının ödenmesine ve kiraya destek oluyorum. Geri kalan ile kendi masraflarımı görüyorum. Ben bu kadar zorlanırken, tek maaşlı bir ailenin asgari ücret ile geçinmesi mümkün değil. Üstelik gencim ve evlenmek istesem şu an hiçbir birikimim yok” diyor.

Bir başka asgari ücretli ise, tek başına yaşadığını ve kirasını ödemekte zorlandığını, aldığı ücret ile yaşamını devam ettirmekte zorlandığını söylüyor. Her ay bir masrafından kıstığını belirten işçi “bu ülkede asgari ücretlinin halini düşünen yok. Bir de bizden fedakarlık istiyorlarmış, biraz da patronlar fedakarlık yapsın ki biz de insan gibi yaşayabilelim.”

(EREN SARAN) 







 
Son Eklenen Haberler